Apto Architects realiseert Villa Schouten

Projecten 15-10
Apto Architects realiseert Villa Schouten

Een ontsnapping naar de natuur. Hoe geniet je van de rust en stilte van het duinlandschap in Schoorl zonder het te verstoren? Apto Architects kreeg deze uitdagende opdracht. De oplossing: de structuur vormen naar het landschap en het laten verdwijnen tussen de bomen. De compacte villa is naadloos geïntegreerd in de bosrand die de alomtegenwoordige glooiende duinen omringt. Villa Schouten, gelegen in een natuurreservaat, is ontworpen binnen het kader van een duurzaam en onopvallend ontwerp. 

Apto Architects realiseert Villa Schouten

Een belangrijk onderdeel van het project was de omzetting van de bestemming van dit perceel van commercieel (restaurant) naar residentieel. Apto Architects werkte nauw samen met de lokale gemeente om volledig aan de eisen van de herbestemming te voldoen. 

Apto Architects realiseert Villa Schouten

Bij Apto geloven ze dat alle problemen een innovatieve oplossing vereisen, waarbij ze opnieuw nadenken over hoe we onze ruimtes ontwerpen, bouwen en bewonen. Met Villa Schouten was het niet anders. Een gelaagde split-level ontwerpbenadering verankert dit huis op subtiele wijze in het landschap en de duinhellingen. 

Apto Architects realiseert Villa Schouten

Holistische aanpak

De ondergrondse en holistische aanpak van Villa Schouten is niet onopgemerkt gebleven bij buren en frequente bezoekers van de winderige omgeving. Voorbijgangers merken op dat het van veraf een bescheiden en ingetogen straatbeeld heeft, maar van dichtbij een uiterst eigentijds en comfortabel huis onthult. 

Apto Architects realiseert Villa Schouten

De externe bamboegevel contrasteert met de groene bakstenen basis en mengt harmonieus met de mosachtige lage struiken. Het omringende landschapsontwerp is net zo belangrijk als dat binnen het gebouw. Een prioriteit binnen de ontwerpindeling was om de bestaande omgeving en biodiversiteit zoveel mogelijk te behouden. Daarnaast zijn er meer dan 2000 verschillende soorten inheemse planten rond de villa geplant, waardoor deze structuur ondergedompeld wordt in het groen. Een ruimte bewoonbaar maken, niet alleen voor mensen maar ook voor de omringende flora en fauna, is een kernprincipe van de ethos van Apto Architects. Dit pand laat zien hoe een dergelijke dualiteit kan worden voorgesteld en gerealiseerd. 

Apto Architects realiseert Villa Schouten

Compacte voetafdruk

De geconsolideerde aard van deze constructie heeft een compacte voetafdruk, maar creëert toch een ruimtelijke sfeer binnenin. Het huis is verdeeld in verschillende dimensies, voornamelijk het residentiële en het gemeenschappelijke gedeelte. Als woning heeft het op elke verdieping plekken om samen te komen, met aangrenzende privé woon- en gastenverblijven. 

Apto Architects realiseert Villa Schouten

Het pronkstuk van dit huis is het onmiskenbare uitzicht, dat iedereen treft die het huis voor het eerst betreedt. De opvallende glazen wand die de woonkamer omspant, fungeert als een poort die de dichte omringende natuur in huis verwelkomt. Ramen spelen een prominente rol in het ontwerp van Villa Schouten, ze brengen licht binnen en bieden schilderachtige uitzichten op het omringende landschap. 

Ontwerpproces Apto

Het interieur van het huis is getooid met een palet van heldere pastelcrèmes, gecombineerd met verschillende natuurlijke licht getinte blootgestelde houtsoorten. Houten plafonds en een gepolijste betonnen vloer maken de ruimte schoon en licht. 

Van begin tot eind heeft Apto Architects elke stap van het ontwerpproces zorgvuldig afgestemd om de visie van dit huis tot werkelijkheid te maken. Niet alleen door een warm en uitnodigend thuis te creëren voor de bewoners, maar ook door het patchwork van bosrijke woongebieden en de duinen eromheen te complementeren.