BIG ART, Grote kunst op grote hoogte

Events 06-08
Glaskunstwerk van Ster Borgman
Glaskunstwerk van Ster Borgman

Het laatste weekend van september is BIG ART terug in Amsterdam met maar liefst 100 kunstwerken van formaat. Voor de tiende keer opent de organisatie de deuren van een bijzondere locatie. Ditmaal vormt het voormalig Slotervaartziekenhuis het decor. Aanstormende talenten en gevestigde kunstenaars tonen hier hun nieuwste creaties, veel werken worden speciaal voor BIG ART gemaakt. Ter ere van het jubileum verschijnt eveneens een ‘big’ boek met ruim tweehonderd bladzijden aan inspiratie.

Glaskunstwerk van Ster Borgman
Glaskunstwerk van Ster Borgman

Primeur

BIG ART is geen standaard beurs, door steeds van locatie te wisselen weet het kunstplatform altijd weer te verrassen. De aanwas van nieuwe deelnemers draagt hieraan bij. Ook komende editie valt er weer veel te ontdekken. The Millen House participeert voor de eerste keer net als Har.Art Gallery en CBK Zuidoost Amsterdam, ook het werk van Katerina Sidorova wordt voor het eerst getoond, evenals de kunstwerken van Chris Adriaan, Ersin Eken, Kim Winder en Max Jacob. Suzanne Plomp maakt een enorme pasteltekening, Toon Berghahn presenteert intrigerend architecturaal werk en Maarten Feijan een monumentale wandsculptuur.

Daarnaast kent BIG ART ook een flink aantal trouwe deelnemers die regelmatig terugkeren met nieuw werk zoals fotograaf Casper Faassen, het duo DAY Collective en Rob Voerman. Julia Winter brengt een enorme serie meer dan levensgrote poppen en Lucius Pax stelt ter plekke een grote collage samen. Ook Galerie SANAA, Heden, Heejsteck# en Ten Haaf Projects doen weer mee.

Ruimtelijk schilderij van Maurice Braspenning
Ruimtelijk schilderij van Maurice Braspenning

Tabula rasa

De casco verdiepingen van het voormalig Slotervaartziekenhuis lenen zich bij uitstek voor het vervaardigen van werk op locatie. Hierbij fungeren de rauwe wanden, vloeren en gangen voor de kunstenaars als leeg canvas. Groeven, oude deuren en gaten worden onderdeel van site specific kunstwerken. Art van Triest bouwt in een van de voormalige ziekenhuisgangen een grote houten constructie, Roos Schneijderberg creëert op locatie een installatie waarbij licht en schaduw een belangrijke rol spelen en Gijs van Poecke maakt ter plekke een kinetisch kunstwerk. Ook zijn er verschillende video-installaties te zien waar het publiek letterlijk ingezogen wordt. Een lange reeks kamerschermen van Paul Bulika herinnert aan het voormalige gebruik van de ruimtes en Ran Kunst verwijst in zijn schilderij naar de vroegere verpleging. Het gebouw en de kunst versterken elkaar ook deze keer weer bij BIG ART.

Wandvullend werk van Johanne Arco
Wandvullend werk van Johanne Arco

Uitnodigend

Het markante brutalistische gebouw is recent aangekocht door Zadelhoff en al volop in ontwikkeling. Verschillende vloeren van het zorgcentrum zijn reeds in gebruik maar eenmaal op de 9de etage wacht bezoekers een grote verrassing. Maar liefst twee verdiepingen van het kenmerkende kruisgebouw, in 1975 ontworpen door Bastiaan Johannis Odink, worden voor bezoekers opengesteld. De acht vleugels zijn samen goed voor meer dan zesduizend vierkante meter casco tentoonstellingsruimte. Bij binnenkomst op de begane grond wordt al een tipje van de sluier opgelicht want in het entreegebied staan meerdere werken opgesteld. Ook de door Piet Oudolf ontworpen tuin speelt deze editie mee.

Schilderij van Rob Visje
Schilderij van Rob Visje

Big boek

Ter ere van het jubileum verschijnt een beeldend boek met tientallen foto’s van verschillende deelnemers en locaties alsook achtergrondartikelen geschreven door Edo Dijksterhuis. De vormgeving is in handen van Dirk Laucke die tevens verantwoordelijk is voor de in het oog springende huisstijl van BIG ART. Het boek is op de beurs te krijgen voor 15 euro.