De Centrale Bibliotheek van Den Haag aan het Spui wordt op dit moment verbouwd naar het ontwerp van architectenbureau Mecanoo. De bibliotheek zal na de verbouwing meer een ontmoetingsplek zijn en daarnaast ook ruimte bieden om bijvoorbeeld te studeren. Het gaat er warm en huiselijk uitzien. De bieb is de grootste huiskamer van de stad; een veilige plaats waar iedereen welkom is. Coors Interieurbouw, een koploper in circulaire maatwerkinterieurs, verbouwt het interieur van de bibliotheek.
Circulaire catalogus
Om dit mogelijk te maken, is er een inventarisatie van de niet-inzetbare meubels gemaakt in de vorm van een circulaire catalogus. Hierin staan meer dan 360 meubels zoals tafels, poefjes, kasten, balies en stoelen. Deze catalogus maakte alle deelnemers aan het project bewust van de materialen die over zouden blijven en beschikbaar waren voor hergebruik. De bouwers en bibliotheek zijn aan de slag gegaan om meubels binnen het project of binnen de gehele bibliotheekorganisatie een nieuwe bestemming te geven. Diverse meubels die overbleven hebben door bemiddeling van Coors deze nieuwe bestemming in een circulair ambachtscentrum gekregen.
Circulair ambachtscentrum
In mei dit jaar zijn de deuren geopend van het nieuwe circulaire ambachtscentrum ‘De Waardeloods’ in Oud-Beijerland. Dit kringloopcentrum van Stichting Samen Circulair zamelt goederen in van onder andere de milieustraat. Deze goederen worden gerepareerd of opgewaardeerd, waardoor ze opnieuw de verkoop in kunnen. Een netwerk van circulaire ambachtscentra in Nederland is een onmisbare schakel in de route naar een 100% circulaire economie in 2050. Naast het voorkomen van afval biedt het centrum een werkplek voor mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt of die naar een zinvolle vrijetijdsbesteding zoeken.
Inrichting bibliotheek Den Haag
De Waardeloods heeft al eerder meubels van Coors een nieuw leven gegeven. Vanuit de bibliotheek Den Haag is het centrum ingericht met boekenkasten, cd-kasten, een balie en bankjes. Van een tentoonstellingswand is een scheidingswand in de werkplaats gemaakt. Daarnaast zijn diverse stoelen en andere meubels te koop in de kringloopwinkel. Dennis Happé van het circulaire ambachtscentrum is blij met de bemiddeling van Coors en is op zoek naar meer samenwerkingen met diverse soorten bedrijven om producten op circulaire manier een nieuw leven te geven.
Leerpunten voor meer circulair hergebruik
Tijdens dit project zijn er diverse punten waarop de deelnemers van elkaar geleerd hebben.
- Het kost tijd om een goede circulaire catalogus samen te stellen. Dit moet worden ingecalculeerd in het proces. Deze tijd verdient zich deels terug doordat meubels opnieuw nuttig ingezet kunnen worden.
- Oude meubels zijn niet ontworpen voor circulair hergebruik en daarom is het lastig om zonder schade te demonteren. Het kost relatief veel tijd om ze netjes uit elkaar te halen. Hier moet bij het ontwerp van nieuwe meubels rekening mee gehouden worden.
- Het transport van de oude meubels kost tijd en geld, wat vooraf ingecalculeerd moet worden. Het ophalen van de meubels bracht veel meer werk dan van tevoren bedacht, door de slechte demonteerbaarheid, maar ook door een bottleneck in de liften.
- Bekijk ook
- https://samencirculairhw.nl/