‘Matter’ is de titel van het vijfde Nederlandse paviljoen op de SaloneSatellite en georganiseerd door de ambassade en het consulaat-generaal van Nederland in Italië. Het initiatief wil het talent van Nederlands design in Milaan promoten tijdens de Salone del Mobile.Milano van 18 tot en met 23 april, en verbanden creëren tussen professionals uit de hele wereld.
Foto's
Dawn to Dusk, Claire Chérigié. (Foto: Marcel Bednarz)
Urithi Dining Chair, Albert Potgieter. (Foto: Martijn Roos)
Envions, Rē. (Foto: Michael Wolf)
Tim Couwenberg, Austral Chair. (Rendering Nicolai Haas)
De vier deelnemers van Dutch Satellite 2023 zijn Claire Chérigié, Tim Couwenberg, Albert Potgieter en het collectief Envions Design Agency, door een jury gekozen om Nederland te vertegenwoordigen.
De thema's van hun werken gaan over het zoeken naar innovatieve materialen en alternatieve oplossingen, en perspectieven met betrekking tot duurzaamheid, sociale inclusie en onderwijs, om te beginnen met het heroveren van traditionele technieken en materialen. De geselecteerde ontwerpers werken in Nederland, maar zijn niet allen Nederlanders – wat de inclusiviteit van Nederland en de aantrekkingskracht van Nederlandse ontwerpopleidingen aantoont, en een erkenning van de Nederlandse creatieve industrie betekent.
Betekenis Dutch Satellite 2023
De betekenis van Dutch Satellite 2023 ligt in de door de deelnemers samen gekozen ondertitel van de presentatie, 'Matter'. Die staat voor verschillende zaken en impliceert substantie, object of feit, bevragen, problemen, maar ook thema, of argument. De vier deelnemers worden in hun jonge carrière dagelijks geconfronteerd met de veelvoudige betekenissen van het woord. Ze stellen zichzelf vragen, proberen de problemen van onze tijd het hoofd te bieden, ontwikkelen thema's, meten zichzelf met het materiaal en hun onderzoek is vol van betekenis.
Ook de opstelling van de presentatie is het resultaat van de samenwerking tussen de ontwerpers. Ze besloten om samen een presentatie te ontwerpen die een organische afdruk en een gemeenschappelijke logica aan de stand kon geven, waardoor ieder de kans kreeg om hun werk vrij te laten zien. Hun werken zijn heterogeen en vertegenwoordigen verschillende ‘zielen’ van de Nederlandse ontwerpcultuur.
Thema’s
Het multidisciplinaire ontwerpbureau Envions presenteert Rē, een project dat is ontwikkeld door een deel van haar leden en een verzameling interieurstoffen die is ontstaan door het mengen van ongesorteerd textielafval met zuivere, maagdelijke wol met behulp van een digitale ontwerpmethode. Rē staat voor een synthese tussen twee van de meest actuele thema's van design vandaag de dag: aandacht voor duurzaamheid en de fascinatie voor de mogelijkheden die het digitale medium introduceert.
Hun onderzoek is vergelijkbaar met dat van de in Amsterdam geboren Tim Couwenberg, die ook geïnteresseerd is in het ontwikkelen van innovatieve materialen. Couwenberg presenteert ‘Austral’, een collectie multifunctionele duurzame biomaterialen. Die zijn biologisch afbreekbaar en niet-giftig, ontstaan door het mengen van organische residuen van verschillende soorten, hebben een lage impact en kunnen op grote schaal worden gebruikt in zowel de design- als de modewereld. Het is een materiaal dat, afhankelijk van de dichtheid waarmee het wordt geproduceerd, een bekledingsstof kan worden.
De Française Claire Chérigié, afgestudeerd aan de Design Academy, toont ‘Dewn to Dusk’ – een interactief ontwerp op het snijpunt met kunst, waar het publiek door directe ervaring wordt gedwongen om te reflecteren op de sociale en menselijke ervaring van het individu, en op zijn perceptie van de werkelijkheid. Het werk suggereert onze min of meer bewuste relatie met de tijd en de perceptie die we ervan hebben.
Albert Potgieter ten slotte groeide op in Zuid-Afrika is ging na zijn studie fysiotherapie over op meubelproductie, waarvoor hij een eigen ambachtelijke techniek ontwikkelde die voortkwam uit zijn diepgaande kennis van het menselijk lichaam. Zijn houten stoelen, tafels en krukken zijn voornamelijk geïnspireerd door natuurlijke elementen: de rimpels die door de wind op het water worden gecreëerd, de takken van een boom, de kleuren van een berg, en de erfenis van zijn jeugd die hij doorbracht in de imposante Afrikaanse natuur.
SaloneSatellite, opgericht door curator Marva Griffin in 1998, is het onderdeel van de Salone del Mobile.Milano dat is gewijd aan ontwerpers onder de 35 jaar, met als doel de relatie tussen jonge ontwerpers en de industrie te faciliteren en te bevorderen, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de carrière na hun studie.