In de recent geopende tandartspraktijk Parla House of Dentistry is de patiënt bovenal gast: hij of zij moet er zich welkom en thuis voelen. Om dit te realiseren ontwierp Buro/S Architects een sprankelend interieur dat efficiëntie, hygiëne en comfort ademt.
TEKST Peter van Kester
FOTOGRAFIE Buro/S Architects
“In deze opdracht concentreerden we ons op het ontwerpen van een gastvrije tandartspraktijk”, vertellen Mahyar Nikkhoy en Saghar Wafae van het jonge Buro/S Architects in Den Haag. “Onze opdrachtgever wilde een totaal andere beleving in haar praktijk, géén anoniem standaardinterieur. Patiënten moeten het gevoel krijgen te arriveren in de lobby van een luxehotel. Daarom hebben we een optimaal zintuiglijke omgeving ontworpen, werkend met vormen, kleuren, geluid, geur en planten. Tot in de kleinste details is alles erop gericht de patiënt zich volkomen op zijn of haar gemak te laten voelen. We hebben gezorgd voor efficiëntie, hygiëne en rust, belangrijke voorwaarden in een tandartspraktijk. We realiseerden dat door middel van gevarieerde wachtruimtes met comfortabele zitjes, een bar voor koffie en drankjes, een overzichtelijke routing, planten, muziek en aangename geuren.”
Efficiëntie en overzichtelijkheid
Opdrachtgever Parla House of Dentistry omschrijft zich op de website als ‘tandarts en smile designer, waar je niet naartoe moet, maar naartoe wilt!’ Door haar jarenlange ervaring in de restauratieve en esthetische tandheelkunde, ontwikkelde zij een eigentijdse visie. In hartje Rotterdam kocht zij een ruimte van ongeveer 450 m2 in een gebouw van architect Jan Hoogstad. Het was een donkere, hokkerige ruimte met weinig daglicht die was opgedeeld in twee segmenten. Het linkerdeel was rechthoekig en hoog, het kleinere rechterdeel werd naar achteren steeds smaller en telde twee verdiepingen. “We wilden niet alleen een mooi, maar vooral functioneel en hygiënisch interieur”, vertellen de architecten van Buro/S Architects. “Daarom hebben we het bestaande interieur volledig laten strippen. We ontwierpen meerdere wachtruimtes zodat mensen elkaar niet in de weg lopen en een rustig plekje kunnen zoeken. Ook de routing van de patiënten en die van het personeel zijn strikt gescheiden. Dat verhoogt de efficiëntie en overzichtelijkheid. Het voorkomt bovendien dat patiënten met hun schoenen de werkruimtes vervuilen. Om dit te realiseren hebben we de vijf behandelstudio’s en de sterilisatieruimte midden in de tandartspraktijk geplaatst. Patiënten bewegen zich voorlangs. De personeelsleden gebruiken de achterzijde en hebben een eigen entree. Via een aparte trap bereiken zij de bovenverdieping met kleed-, douche- en kantoorruimtes en een comfortabele eigen kantine.”
Open sterilisatiekamer
De architecten bedienden zich van allerlei middelen om rust, openheid en sensualiteit te creëren. De oorspronkelijke constructie lieten zij in donkere tinten schilderen zodat die als het ware vervaagde. De nieuw gebouwde studioruimtes zijn uitgevoerd in lichte kleuren en hebben deels glazen wanden. De muren ervan zijn steeds afgerond, net als de kozijnen van de glaswanden. Het oogt vriendelijker en verduidelijkt tevens de routing. De architecten speelden ook met kleuren. Zo kreeg de binnentrap naar de entresol een contrasterende terracotta kleur. De puien schilderden zij bronskleurig. Bij binnenkomst is er een speelruimte voor kinderen met een lichtvoetige opening in het plafond erboven. Daarachter ligt een uitnodigende wachtruimte met een bar waar de patiënten koffie of een drankje krijgen. Aan de lange voorgevel liggen extra wachtruimtes zodat bezoekers zelf kunnen kiezen waar zij willen zitten. Omdat de tandarts gespecialiseerd is in esthetische tandheelkunde (beugels en facings) is er een aparte fotostudio, waar voor en na de behandeling opnames worden gemaakt. Een kleine ‘restruimte’ in het smalste, achterste deel van de praktijk werd een rustkamer waar mensen kunnen bijkomen van ingrijpende behandelingen. Trots vertellen de architecten: “De sterilisatiekamer waar de instrumenten en dergelijke worden gereinigd, ligt meestal ergens achteraf in de praktijk. Terwijl het het kloppend hart van iedere tandartsenpraktijk is. Wij hebben hem centraal geplaatst en transparant gemaakt via een glazen wand zodat de patiënten het reinigingsproces kunnen volgen. Je zou het kunnen vergelijken met een open keuken in een restaurant. De centrale ligging maakt hem vanuit alle studio’s goed toegankelijk. De toegepaste kleuren geven de functies aan: de vuile instrumenten liggen in rode kasten, de gesteriliseerde in groene meubelen. Doorgaans gebeurt dit met rode en groene stipjes. Werkt dus ook efficiënter. De kleuren lopen zelfs door in het plafond.”
Hygiëne in de tandartspraktijk
Bij de keuze van materialen hield Buro/S Architects zoveel mogelijk rekening met hygiëne. Op de vloer ligt een lichte PVC met vuil-verdoezelende spikkels erin. De aluminium plinten zijn slechts 2 mm diep zodat er zich minimaal vuil kan verzamelen. De balies zijn afgewerkt met geanodiseerd aluminium en de kastwanden met MDF voorzien van HPL. Alles in lichtvoetige tinten. De glazen wanden van de behandelstudio’s zijn grotendeels bekleed met een folie die alleen de vloer en het plafond in het zicht laten. In het plafond zijn air socks verwerkt voor de verwarming en koeling – eveneens uitgevoerd in donkere tinten zodat zij optisch grotendeels verdwijnen.
Hangende plantenoase
Bijzonder is de entresol die in het hoge linkersegment is aangebracht. Deze kon niet op de vloer rusten en is daarom opgehangen aan de bestaande kolommen en balken. Op de entresol liggen twee studio’s die later in gebruik worden genomen. De wanden zijn afgewerkt met akoestische, bronskleurige gipswanden die de akoestiek bevorderen. Ook ‘hangt’ er een oase van tropische planten die voor ontspanning en rust zorgen. Zeker bij de patiënten die er vanuit de wachtruimtes op uitkijken.
Alle maatwerkmeubelen zijn door Buro/S Architects ontworpen, zoals zij dat in al hun projecten doen. Losse meubelen en verlichting worden doorgaans door de opdrachtgever gekozen, maar in dit geval maakten de architecten de keuze. De tandartsstoelen zijn door de opdrachtgeefster bepaald, de bekleding ervan is door de architecten afgestemd op het interieur. Ook de elegante, bronskleurige bewegwijzering is ontworpen door de architecten.
Parla blijkt parel te betekenen. Het keert terug in het bedrijfslogo, maar fungeerde ook als inspiratiebron. De verfijnde vorm, glans en schittering ervan keren letterlijk terug in de toegepaste kleuren, vormen en materialen. Maar figuurlijk is heel het sprankelende interieur ervan doordesemd.
- Bekijk ook
- www.burosarchitects.com