Een duurzaam visitekaartje

Projecten 12-05
Een duurzaam visitekaartje

Count Energy Trading vroeg Rianne van der Kooij en Robin Smith van Studio Biek een interieurontwerp voor het hoofkantoor in de Rotterdamse Waalhaven. Het resultaat is een representatief visitekaartje, waarin duurzame materialen op een vernieuwende wijze zijn toegepast volgens de filosofie van Studio Biek.

Een duurzaam visitekaartje

Tekst Ingmar van der Hoek

De verdieping in het gebouw Dockworks 4 werd al voor een deel gehuurd door Count Energy Trading, een internationale tussenhandelaar voor de petrochemische industrie. Toen de huurder van de rest van de verdieping in 2023 vertrok, besloot de directie het volledige oppervlak van 1.000 m2 te huren en werd Studio Biek interieurarchitecten gevraagd om een interieurontwerp te maken. Robin Smith: “De opdracht was: ‘we willen onze klanten en medewerkers meer betrekken bij onze activiteiten en het interieur moet hieraan uitdrukking geven’. Het bedrijf benadrukt een transitie naar duurzamere stoffen waarin het handelt, en het toepassen van duurzame en gerecyclede materialen in het interieur sloot hier op aan. We kregen alle vrijheid om duurzame, bij voorkeur lokaal geproduceerde materialen te integreren in ons ontwerp.” Na de ontwerpfase en de verbouwing werd het project in september 2024 opgeleverd.

Twee gedeelten

Het gedeelte waar vanuit al werd gewerkt moest een duidelijke representatieve functie vervullen: het ontvangen van bezoekers en het houden van bijeenkomsten, met een prachtig uitzicht op de Rotterdamse Waalhaven. Het nieuwe gedeelte aan de andere kant van de ingang zou een hybride werkomgeving herbergen, plus een coffee bar, concentratie-werkplekken, enkele vergaderkamers, ‘The Sustainability Lab’ – een ruimte voor flexibele werkplekken voor de afdeling Sustainability, externen en stagiairs – en een ruimte voor het geven van pitches en presentaties. Dit alles zoveel mogelijk uitgevoerd in duurzame materialen, die niet ogen alsof ze van hergebruikte materialen zijn gemaakt, maar het wel zijn. Rianne van der Kooij: “Het toepassen van dit soort materialen is een specialiteit van ons bureau en keert terug in al onze projecten.” Zo werd in de coffee bar een vloer gelegd van The Good Floor, waarin snippers van gerecycled plastic (onder andere van gebruikte garenspoelen uit de kledingindustrie, oude dashboards en plantenpotjes) zichtbaar zijn. Deze unieke mix van kleuren is door de opdrachtgever samen met Studio Biek uitgekozen.

Omgewaaide bomen

Andere voorbeelden van gerecyclede materialen zijn de 3D geprinte plantenbakken van Aectual en de 3D geprinte stoelen van Dirk van de Kooij in de coffee bar. De bestaande bureaus worden ook opnieuw gebruikt. Een bijzonder materiaal is het iepenhout, opvallend blauw geolied, dat als wandbekleding de gehele breedte van het kantoor omlijst. Smith: “Dit hout is afkomstig uit het Kralingse Bos en gezaagd uit omgewaaide bomen. We werken hiervoor samen met Rotterdams Hout.” De blauwe olie laat de houttekening van het iepen nog steeds duidelijk zien. “We gaan het zeker vaker gebruiken bij opdrachten”, aldus van der Kooij. Smith: “Onze eerdere opdrachten met duurzame materialen gaven de doorslag bij de keuze voor ons.”

Hoog/laag structuur

Het wandmateriaal is uit vervilt wol van Feline, waaraan de ontwerpers een decoratie van bogen en bellen hebben toegevoegd die in een hoog/laag structuur van twee lagen is verwerkt. Van der Kooij: “Omdat Count handelt in vloeistoffen dachten we aan het weergeven van deze stoffen op microscopisch niveau.” De systeemplafonds werden verwijderd en op de blootliggende leidingen en de rest van het oorspronkelijke plafond werd een materiaal van ongeverfde, gerecyclede krantenpapierresten aangebracht. Smith: “Ook de bijzettafels zijn uit gerecycled materiaal gemaakt. In een van de vergaderkamers staat een tafel van PLANQ waarvan het blad uit gerecyclede jeans is gemaakt. In de balie zitten neongroene vakken, ook weer uit gerecyclede kunststof. Count ging met alle materialen direct akkoord.”

Vergaderkrukken van Artifort, de Spoinq tafels in de coffee bar: Studio Biek kiest het liefst voor Nederlandse leveranciers, zodat het aantal afgelegde kilometers tot het project wordt geminimaliseerd. Zo komt het vervilte wandmateriaal van de concentratiewerkplekken van het Haagse i-did, en gemaakt van afgedankte kleding. Het gedeelte voor The Sustainability Lab werd bewust zoveel mogelijk in zilver- en grijstonen gehouden, voor lichtheid en concentratie bij het werken – met goudkleurige plinten (inclusief indirecte verlichting) onderaan de balie als knik naar de bedrijfskleur van Count en in het kader van een luxe uitstraling.

Schitterend uitzicht

De andere zijde van de verdieping, waar het bedrijf oorspronkelijk zat, heeft net als in de lunchruimte een bar met gebogen tegelstrips, maar dan in groen in plaats van roze. Ook hier zijn de kasten voorzien van elegant houtfineer. De wanden van de meeting room aan deze kant heeft behang van Organoids, waarin voelbaar en zichtbaar hopplantjes zijn verwerkt. In de lounge op een kleed van CS Rugs staan een bank van Moroso, stoelen van Spectrum en Tom Dixon en een grote staande lamp van Occhio voor de ontvangst van gasten. Er is een professionele keuken achterin om maaltijden voor gasten te bereiden.

In de boardroom staat een zwarte vergadertafel van 5.40 bij 1.60 meter gemaakt door Meubelmakerij Het Woud. Smith: “Het blad is gemaakt van gerecyclede PC kasten en zwarte toetenborden, met witte chips voor een marmereffect. De Eames stoelen in deze ruimte zijn tweedehands, ook weer in het kader van hergebruik.” Zowel deze ontvangstzijde als de werkkant van de verdieping bieden een schitterend uitzicht op de Waalhaven.

Rode draad

The Sustainability Lab bevat ook een ruimte voor presentaties, werken of overleggen. Deze blauwe ruimte, met een hoge halfronde wand met vilt van Feline aan de binnenzijde en een zilver, reflecterend materiaal van Homapal aan de buitenzijde, heeft ingebouwde zitjes. Er staan ook poefen in het lichtblauw van HEM met stoffen van Kvadrat en Febrik, en tafeltjes uit het restmateriaal van de balie. Het donkerblauwe kleed in grillige vorm is van Leoxx (net als de grijze tapijttegels in de vergaderruimtes en de kantoren).

De rode draad voor beide interieurarchitecten bij dit project is dat duurzaamheid in het interieur is verweven zonder dat het direct opvalt of zich opdringt. Smith: “Een leek zal zeggen: wat een mooi nieuw kantoor. Maar er zit veel meer achter dan wat je ziet. Ieder materiaal vertelt een eigen verhaal.” Van der Kooij: “De vrijheid van werken was zeer prettig, maar ook dat de opdrachtgever de meerwaarde van interieurarchitecten heeft ingezien. In de praktijk zien we veel projectinrichters die zichzelf interieurarchitect noemen en alleen maar producten van hun eigen merken intekenen. Wij zoeken bij ieder project de partijen uit die het beste passen bij het ontwerp dat ons voor ogen staat, we zijn en blijven ongebonden.”

www.studiobiek.nl

Legenda

Opdrachtgever Count Energy Trading
Interieurontwerp Studio Biek
Maatwerk meubilair Meubelmakerij Het Woud
Balie en boardroomtafel The Good Plastic Company (leverancier materiaal)
Los meubilair BigBrands; Vitra, Tom Dixon, Dirk van de Kooij, Artifort, Moroso, Spectrum, HEM, FLOKK, Lensvelt, DUM, Muuto, De Vorm, HAY, Wiesner Hager, Walter Knoll, Spoinq, PLANQ
Vloeren The Good Floor, Leoxx, Maasdam (gietvloer), CS Rugs
Lichtontwerp Lichtadvies010
Verlichting Modular, Occhio, Artemide
Sanitair Duravit, Not Only White
Plafonds Ecophon en Acoustiq
Wandtegels Moods Concepts
Wandbekleding i-did, Homapal, Feline, Rotterdams Hout, Organoids
3D-plantenbakken Aectual
Beplanting Myosotis Bloemen
Aannemer Van Alphen Bouw, Hoogvliet Rotterdam