Fenix bereikt hoogste punt in bouw Tornado

Projecten 09-09
Fenix bereikt hoogste punt in bouw Tornado

Fenix viert een belangrijke mijlpaal: het hoogste punt in de bouw is bereikt. De plaatsing van het dak op de liftschacht van de Tornado is een feit. De gedraaide roestvrijstalen trap, naar ontwerp van het Chinese MAD Architects, krijgt met deze ovaalvormige overkapping zijn definitieve uiterlijk. Fenix opent in het voorjaar van 2025 de deuren in Rotterdam en is het eerste museum ter wereld dat met kunst migratieverhalen vertelt. Aankomend weekend, 14 en 15 september, kunnen bezoekers de bouwplaats van het museum en de Tornado bekijken tijdens Open Monumentendag.

Fenix bereikt hoogste punt in bouw Tornado

De geplaatste overkapping is op 30 meter hoogte de kroon op de Tornado. Deze 550 meter lange, gedraaide trap bevindt zich in het hart van de historische loods waarin Fenix gevestigd is en eindigt op een 360 graden uitzichtplatform met panoramisch zicht op de skyline van Rotterdam. Het nieuwe dak overdekt een deel van dit platform. De Tornado symboliseert het centrale thema van Fenix: migratie. Op weg naar boven bepalen bezoekers zelf hun route, zoals mensen ook tijdens een reis verschillende afslagen nemen. Het ontwerp komt van het Chinese MAD Architects, dat bekend staat om zijn futuristische en organische vormen. Fenix is het eerste Europese museum dat door een Chinees architectenbureau is ontworpen. 

Fenix bereikt hoogste punt in bouw Tornado

Ingenieuze staalconstructie Tornado

Het 17 meter lange ovaalvormige dak is eerder deze maand via het water naar Rotterdam vervoerd. De reis van het dak is gestart bij het in Groningen gevestigde CIG Architecture, waar het gemaakt is. CIG is samen met CSM hoofdpartner voor de uitvoering van de gecompliceerde staalbouw van de Tornado. In totaal bedekken 297 roestvrijstalen panelen de buitenkant van de trap. Naast deze bedekking is een gedeelte van de Tornado overdekt met een golvend glasdak en wordt hard gewerkt aan de binnenkant van de trap die bekleed is met 12.500 unieke, houten planken. De Tornado is een van de meest complexe staalconstructies die momenteel wereldwijd wordt gebouwd: meer dan tweehonderd mensen zijn betrokken bij de totstandkoming. 

Fenix bereikt hoogste punt in bouw Tornado

Open Monumentendag

De Tornado is nog niet toegankelijk, maar kan wel al van dichtbij worden bekeken. Op 14 en 15 september opent Fenix namelijk de deuren van de bouwplaats tijdens Open Monumentendag. Dé kans voor publiek om het nu nog lege gebouw te bekijken voordat Fenix open gaat in het voorjaar van 2025.

Voor de ontwikkeling en bouw van de Tornado werkt Fenix samen met een team van ontwerpers en bouwers, waaronder MAD Architects, CSM, CIG, IFS Building System, Woodwave, Dura Vermeer, Bosman, IMd Raadgevende Ingenieurs en EGM Architects.