Heyligers architects ontwierp voor het Atrium en de gemeenschappelijke ruimtes van woon- en werkcomplex Valley een interieur dat het hoge niveau van het inmiddels reeds iconische gebouw evenaart.
TEKST Rutger van Oldenbeek
FOTOGRAFIE Heyligers architects
Valley aan de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door MVRDV en opgeleverd in 2021, bestaat uit drie torens (van 67, 81 en 100 m hoog) – met aan een zijde een rotsachtige gevel en spectaculair uitkragende appartementen met balkons en terrassen, voorzien van weelderig groen. Naast 198 appartementen bestaat het 75.000 m2 tellende gebouw uit 20.000 m2 aan kantoren (op de zeven onderste verdiepingen), winkels, horeca en culturele voorzieningen. Een deel van het complex is publiek toegankelijk, waaronder een groene vallei die zich uitstrekt over de vierde en vijfde verdieping, bereikbaar via natuurstenen buitentrappen.
Hoger segment
Heyligers architects was al in een vroeg stadium bij het ontwerp van Valley betrokken. “We zijn bij het begin van de bouw in 2017 begonnen met een analyse van de plattegronden van de appartementen”, vertelt Willem Heyligers. “We hebben in de plannen van MVRDV gekeken naar de afmetingen, het aantal kamers en de functionele indeling. In die plannen waren zoveel mogelijk slaapkamers getekend, maar was er minder ruimte voor het woongedeelte. Het complex was echter inmiddels aangekocht door vastgoedbeleggingsmaatschappij RJB Netherlands, en die wilde alles high end uitvoeren en een andere groep huurders aanspreken. Wij hebben vervolgens in goed overleg met MVRDV de plattegronden van alle appartementen aangepast: het uitgangsprincipe is dat het woongedeelte altijd meer vierkante meters bestrijkt dan de overige ruimtes. Daarbij hebben we het aantal slaapkamers per appartement teruggebracht en enkele slaapkamers laten vervallen, en iedere slaapkamer heeft nu een eigen badkamer en suite. De badkamers zijn veelal van de kern losgemaakt, waardoor de gangen korter zijn geworden. Een enorme verbetering, waardoor de appartementen naar een hoger segment zijn gebracht. Gezien de grilligheid van de gevel is er heel weinig repetitie in de plattegronden: een complexe operatie voor alle betrokkenen tijdens het bouwproces.”
Heyligers architects ontwierp ook de keukens en badkamers van de appartementen. Die hebben alle een Siematic keuken met Quooker en zijn er in twee afwerkingsniveaus. Heyligers: “De appartementen groter dan 120 m2 hebben een iets luxere afwerking, grotere keukens met meer voorzieningen zoals een wijnkoelkast en kranen van een hogere prijsklasse. Alle badkamers hebben mooie tegels en keramisch marmer.” Ook maakte Heyligers architects voor alle appartementen een lichtplan, met geïntegreerde op- en inbouwverlichting van Modular, zodat de bewoners een kant en klaar appartement aantreffen. De appartementen hebben in de gangkast een warmte-terugwininstallatie, en om geluidsoverlast in het woongedeelte te voorkomen zijn tussen beide delen glazen taatsdeuren van Frits Jurgens aangebracht. “Zo is er toch openheid”, zegt Heyligers, “en de deuren geven een gevoel van luxe.”
Efficiëntieslag
De drie torens met woningen waren zo ontworpen dat ze volledig separaat van elkaar worden beheerd, met elk een eigen entree op de begane grond; voor de kantoren is de entree op de eerste verdieping. Heyligers: “RJB wilde echter niet vier verschillende recepties en daarom was er een efficiëntieslag in het beheer nodig. We hebben daarvoor ook de routing veranderd.” Er is nu één receptiebalie, in de voor publiek en bezoekers toegankelijke centrale hal op de eerste verdieping, het Atrium, dat geheel in natuursteen is uitgevoerd. “Hier is het helemaal openbaar, maar daarbuiten is alles super beveiligd. Dat is ook een van de USP’s van Valley. Bezoekers voor de bewoners moeten langs de centrale receptie (24/7) en krijgen daar een QR-code voor de bediening van de lift, die ze direct naar de verdieping van het appartement leidt.”
Het Atrium is eigenlijk een lange binnenstraat, die je bereikt via twee royale entrees met lange trappen en roltrappen. Boven de trappen hangen organisch vormgeven verlichtingsarmaturen, die horen tot de meest in het oog springende bijdragen van Heyligers architects. “De geplande verlichting was niet in lijn met de verwachting en wij hebben vervolgens custom made lampen ontworpen”, zegt Heyligers. “Die hebben de vorm van een vallei op zijn kop, of twee omgekeerde bergen.” De armaturen zijn absolute blikvangers, “en al duizenden keer gepost op Instagram.”
5-sterren
De drie torens met appartementen hebben elk een eigen entreelobby op de begane grond, alleen toegankelijk voor de bewoners en post- en pakketbezorgers. Heyligers architects ontwierp het interieur, dat het gevoel van een high-end hotellobby geeft. De logistiek voor ontvangst van post en pakketbezorging is geïntegreerd in de met marmer, messing en donkere houten latten beklede ruimtes. Achter het hout zijn akoestische materialen aangebracht. Heyligers: “Direct bij binnenkomst ervaar je de stilte, wat voor een gevoel van luxe zorgt.” Er staan stijlvolle vitrinekasten en zitjes met comfortabele fauteuils, waar je bijvoorbeeld even op een taxi kunt wachten. In de liftcabines is hetzelfde marmer gebruikt.
Heyligers architects was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het welnessgedeelte voor de bewoners, met onder meer zwembad, sauna, fitness en kleedruimtes. “Het zwembad was er al in het ontwerp van MVRDV, maar wij hebben het naar een 5-sterren hotelniveau gebracht”, zegt Heyligers.
Sculpturaal object
Door de grillige vorm van het Atrium was het moeilijk een goede plek voor de receptiebalie te vinden; die kwam uiteindelijk aan de achtergevel in het midden van de ruimte, en is daardoor vanaf beide entrees goed bereikbaar. Heyligers architects voegde in overleg met MVRDV ook een loopbrug aan het Atrium toe, die nu de kantoren op de tweede verdieping met elkaar verbindt.
Als laatste kreeg Heyligers architects de opdracht het interieur van het Atrium te completeren. “Geen eenvoudige opgave”, zegt Heyligers, “want het Atrium is prachtig en het is moeilijk daar iets aan toe voegen. Bovendien heeft het duidelijk de handtekening van MVRDV en die wilde ik geen geweld aandoen. Ik wilde wel iets met planten doen en een soort oerwoud creëren, maar ik heb een hekel aan planten in kantoren, zeker in van die bakken met konijnenkeutels. Daarom hebben we een sculpturaal object met plantenbakken ontworpen dat de omgeving reflecteert en daarin lijkt op te gaan, en zo de unieke uitstraling van het Atrium respecteert.”
In het uit drie geschakelde elementen bestaande object zijn manshoge planten geplaatst, waartussen geïntegreerde vergader- en werkzitjes zijn gemaakt, inclusief stroomvoorziening. De elementen zijn uitgevoerd in gepolijst rvs met een bronskleurige PVD-coating en weerspiegelen de natuurstenen wanden, vloeren en plafonds van het Atrium – en benadrukken zo het monochrome karakter ervan. De planten brengen schaal in de ruimte en dragen bij aan een aangename verblijfskwaliteit. Ook leveren ze een positieve bijdrage aan de luchtvochtigheid van het geklimatiseerde Atrium.
Er was volgens Heyligers ten slotte één klein probleem: “Op het glazen dak zijn vijvers gemaakt en het water houdt het uv-licht tegen. We hebben daarom kunstmatig uv-licht toegevoegd.” De uv-armaturen geven 6 uur per dag licht (in de uren dat er vrijwel niemand in het Atrium is) en zijn mooi weggewerkt tussen de planten, die ze op termijn vrijwel geheel zullen bedekken.
Legenda:
Opdrachtgever RJB Group, Edge
Ontwerp Heyligers architects
Architect Valley MVRDV
Meubelen algemene ruimtes Gielissen Interiors | Exhibitions | Events
Meubelmaker atriummeubel Enderberg
Custom verlichtingsarmatuur entree’s QC lightfactory
Verlichting atriummeubel Luceplan
Verlichting appartementen Modular