Gare Maritime wint Belgian Building Award

Algemeen 29-06-2021
Gare Maritime wint Belgian Building Award

Gare Maritime in Brussel is onlangs bekroond met een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. De historische stationshallen van de Gare Maritime zijn omgevormd tot overdekte stad met exclusieve winkels en kantoren en vanaf september met een foodhall. Het betreft een project van Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA). De eervolle vermelding is voor de circuskerk in Gent van Plano Architecten.
Gare Maritime wint Belgian Building Award

De jury kon niet om Gare Maritime heen. Eerder werd dit toonaangevende reconversieproject al gelauwerd met een eervolle vermelding in de categorie Circular Building. Terwijl het ooit het grootste goederenstation van Europa was, is het heden ten dage een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen.

Gare Maritime wint Belgian Building Award

Gare Maritime: stad waar het nooit regent

Neutelings Riedijk Architects, dat van Naturalis in Leiden een landmark maakte, ontwierp de overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. Het ontwerp van Gare Maritime kwam tot stand in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en Omgeving. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA), Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering.

Gare Maritime wint Belgian Building Award

Eervolle vermelding voor eerste circuskerk van België

De eerste circuskerk van België van Plano Architecten krijgt een eervolle vermelding in de categorie Utility Building van de Belgian Building Awards 2021. Deze transformatie van parochiekerk tot hedendaagse circusschool is een atypisch maar zeer geslaagd voorbeeld van een herbestemming. Het ontwerp kwam tot stand vanuit een groot respect voor de architectuur van het gebouw, en na een intensief participatief onderzoek. De circuskerk vormt een uitzonderlijk verhaal waarbij het spanningsveld tussen vorm en functie de basis vormt.  Het bureau hoopt met deze geslaagde herbestemming anderen te kunnen inspireren.

Gare Maritime wint Belgian Building Award

Jury Belgian Building Awards

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit acht architecten, journalisten en publicisten: Catherine De Wolf (TU Delft), Eric Cloes (Ik ga bouwen / Je Vais Construire), Hera Van Sande (Archipel vzw / VUB), Marc Dubois (architectuurcriticus), Mieke Vandenbroucke (VIBE), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Philippe Selke (architectura.be) en Rik Neven (architectura.be).

Gare Maritime wint Belgian Building Award

(Fotografie: Filip Dujardin, Sarah Blee en Johnny Umans)

Gare Maritime wint Belgian Building Award