Gastrobar Pelusa is een nieuwe hotspot in de Amsterdamse Buiksloterham. Het café-restaurant kreeg van bureau VASD een interieur dat smaakt naar zonnige oorden.
TEKST Eva Vroom
FOTOGRAFIE Tom Bremer
De Buiksloterham in Amsterdam Noord wordt in snel tempo getransformeerd van industrieel randgebied naar gewilde woonwijk. Spraakmakende projecten als drijvende ecowijk Schoon Schip en de nabijheid van het bruisende NDSM terrein hebben een aanzuigende werking: steeds meer mensen trekken naar dit stukje Noord, waar de bedrijventerreinen plaats maken voor woningen. Sommige nieuwbouw is zo recent, dat de omliggende bestrating nog niet helemaal klaar is. Dit geldt ook voor de Leen Jongewaardkade, waar in de pas voltooide appartementenblokken op de begane grond ook plaats is ingeruimd voor horeca. Een van de nieuwe gelegenheden met terras aan het water is Pelusa, dat VASD interieur & architectuur inschakelde voor het interieurontwerp. VASD toverde de brede en ondiepe casco ruimte om tot een plek, waar het zowel overdag als ’s avonds goed toeven is.
Argentinië
Interieurarchitect Anne van Abkoude: “Pelusa is een gastrobar, en combineert een speciale kaart met de laagdrempeligheid van een Amsterdamse kroeg.” Daarom kun je er behalve bijzondere gerechten en organische wijnen ook een gewoon bitter-ballengarnituur bestellen, of een biertje: Pelusa heeft honderd soorten speciaal bier op de tap, waaronder ‘wild’ gebrouwen bier. Hoewel het interieur van Pelusa licht en helder is, heeft het geen minimalistische trekjes. “De eigenaar vroeg ons om een eigentijds en strak ontwerp, maar hij wilde geen Scandinavisch design. Het moest een warme sfeer uitstralen, met iets eigens en intiems.”
VASD ontwierp als centraal punt een kamerbrede eikenhouten bar waaraan je comfortabel kunt eten, met zicht op de bijzondere Argentijnse ‘parilla’ grill. Ook de naam van het restaurant verwijst naar Argentinië: ‘Pelusa’ is Spaans voor pluisje, de bijnaam van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona. Passend bij deze naam gaf VASD Pelusa in plaats van een ‘scandi’ look een meer zuidelijke uitstraling, met een mozaïek-vloer en diepgroene tegels achter de bar. Deze materialen creëren in combinatie met de royale lichtinval en de zorgvuldig gekozen kleuren een interieur dat aan zonnige oorden doet denken.
Baken
In tegenstelling tot veel horeca-interieurs tref je in Pelusa geen ‘over the top’ decoratieve elementen aan. “We wilden niet zo’n duidelijk ‘bedacht’ decor-achtig interieur ontwerpen”, legt Van Abkoude uit. VASD liet het betonnen casco deels in het zicht, en combineerde dit met robuuste no-nonsense materialen als staal en eikenhout. “De restaurantkeuken was een grote aanschaf, dus hebben we voor het interieur zoveel mogelijk gezocht naar betaalbare alternatieven.” Een mooi voorbeeld hiervan is de semi-transparante koof boven de bar, waarachter je een glimp kunt opvangen van de indrukwekkende drankenvoorraad van Pelusa. “Hiervoor hebben we een staalconstructie bekleed met doorzichtig plaatmateriaal.” Als speelse verwijzing naar het felle licht in Spaanse cafés is er verlichting in de koof verwerkt. Deze is iets subtieler qua sterkte en kan van kleur wisselen van groen naar rood, zodat Pelusa ‘s avonds oplicht als een baken aan de kade.
Pelusa en persoonlijke sfeer
Ook bij de entree van Pelusa is staal en doorzichtig plaatmateriaal gecombineerd, om een tochtportaal te maken. Dit zorgt voor een iets diffuser lichtinval, en creëert tegelijkertijd een ietwat afgeschermde hoek rechts achter de entree, geaccentueerd door een hemelsblauwe lambrisering. Hier staat een hoge eikenhouten tafel met barkrukken waar je met een grote groep kunt borrelen. Van Abkoude: “ We hebben verschillende soorten zitmogelijkheden gemaakt. Gasten kunnen ervoor kiezen om aan de bar te eten, voor grote groepen is er de hoge tafel. Als je met een kleiner gezelschap komt, kun je gaan zitten aan de tafeltjes van normale hoogte langs de ramen.”
Aan de korte wanden van het restaurant hangen open wandkasten, waarin boeken en foto’s staan. Van Abkoude: “Je wilt geen overdaad aan decoratie, maar tegelijkertijd zoek je wel naar iets waardoor een café iets eigens krijgt. Dit bereik je bijvoorbeeld door open kasten te maken, de spullen die erin worden gezet maken de ruimte vanzelf persoonlijk.”
Deze persoonlijke sfeer wordt nog versterkt door het kleur-gebruik in Pelusa: warmgroene wanden verzachten het beton, de tegel mozaïekvloer zorgt voor een vrolijk accent. Kleur verrast ook in de sanitaire ruimte: deze kreeg een mediterrane toets met wanden in verticale wit-lichtblauwe strepen, een knipoog van de architecten naar het shirt van Maradona.
Terras
VASD was verantwoordelijk voor het ontwerp van het maatwerk interieur, het losse restaurantmeubilair is door de eigenaar zelf uitgezocht. Van Abkoude: “De losse verlichting is vintage: de grote ronde lamp boven de hoge tafel, een prototype van Marcel Wanders, is afkomstig van vintage winkel Neef Louis hier in de buurt. Dat geldt ook voor de metalen hanglampen langs de ramen.” Deze ramen zijn eigenlijk openslaande deuren in combinatie met een schuifpui. Bij mooi weer kunnen ze helemaal open, en gaat het restaurant naadloos over in het terras aan het water. Dat ligt op het zuiden, zodat je er in de zomermaanden tot ‘s avonds in de zon kunt zitten. Hiermee heeft Amsterdam er een zonnig stukje Noord bij gekregen.
Legenda:
Opdrachtgever Pelusa
Interieurarchitect VASD interieur & architectuur; team: Branko Vlamings, Simon Vlamings, Anne van Abkoude
Interieurbouw Tobias Broug Timmerwerken, Studio Prol
Losse verlichting Neef Louis
Vloertegels Cottoceramix, La Villette Gustave
Elektrotechniek Van den Pol elektrotechniek
Keuken inrichting en apparatuur Beuk Horeca
- Bekijk ook
- www.vasd.nl