Gebruikt meubilair toegepast in stadhuis Hengelo

Algemeen 09-10-2020
Gebruikt meubilair toegepast in stadhuis Hengelo

Gebruikt meubilair een nieuw leven geven – het is één van de uitgangspunten van de Circulaire Economie. Gemeente Hengelo bracht deze duurzame gedachte in de praktijk in samenwerking met Gispen en Casala. De gemeente nam 700 stapelbare, refurbished stoelen af. Mark Vrugteveen, projectleider Facilitair bij Gemeente Hengelo: "Waarom zou je iets nieuws kopen als het bestaande nog goed is?"
Gebruikt meubilair toegepast in stadhuis Hengelo

Gispen, circulair partner van Gemeente Hengelo, en Casala hebben intensief samengewerkt om het gebruikt meubilair in het stadhuis te plaatsen. Het bedrijf uit Culemborg heeft 700 refurbished Casala-stoelen aan de gemeente geleverd. De Casala Curvy-stoelen, die jarenlang plek boden aan bezoekers van de Grote Kerk in Naarden, hebben hiermee een tweede leven gekregen in het vernieuwde Stadhuis in Hengelo. Mark Vrugteveen: “We gaan ze met name gebruiken voor grote evenementen in de centrale hal, bijvoorbeeld in theateropstelling. Maar ook in andere ruimtes en kleinere settings zijn ze inzetbaar. De circulaire gedachte stond voor ons voorop bij de keuze voor gerevitaliseerde stoelen. Dit type stoel van Casala stond bovenaan ons wensenlijstje omdat de stoel zeer hoog stapelbaar en eenvoudig koppelbaar is.”

Gebruikt meubilair toegepast in stadhuis Hengelo

Resultaat met garantie 

Casala en Gispen werken met grote regelmaat samen aan duurzame projecten en oplossingen. Casala revitaliseerde de Curvy stoelen voor Gemeente Hengelo tot een circulaire variant en voerde daarbij de volgende handelingen uit: de kunststof zwarte rug is grondig gereinigd, de zitting is gemaakt van gerecycled PEFC-hout en gestoffeerd met een 100 procent gerecyclede duurzame en onderhoudsvriendelijke stoffering en de stoelen zijn voorzien van nieuwe kunststof glijders en een inschuifbare rijenverbinding.
Door revitaliseren met een minimum aan nieuwe grondstoffen, maar een maximum aan gerecyclede onderdelen en materialen zijn de 700 stoelen met vijf jaar garantie bij Gemeente Hengelo geleverd. De totale besparing van CO2-uitstoot ten opzichte van nieuw geproduceerde stoelen is circa 7.140 kg CO2, aldus Gispen, dat op woensdag 14 oktober een ode brengt aan de Culemborgse meubelindustrie uit de jaren vijftig en zestig.

Groot voorstander van toepassing van gebruikt meubilair

Vrugteveen: “Heel prettig was dat we eerst een refurbished proefstoel ontvingen. Zo krijg je meteen gevoel bij wat je koopt. Het feit dat er direct zo’n grote partij beschikbaar was, kwam natuurlijk ook perfect uit. De stoelen zien eruit als nieuw – ik weet zeker dat iedereen dat zo zal ervaren. Maar het verhaal erachter vertellen we graag; ik ben groot voorstander van hergebruik en circulariteit en dus van toepassing van gebruikt meubilair.”

Fotografie: Chris van Koeverden