BRANDED – pCon is een bekende configurator van 3D-ontwerpen voor de interieurbranche. De software kan ontwerpers gedurende het hele proces begeleiden, van het leveren van offertes, AR- of VR-software en een roomplanner gekoppeld aan een database. Gebruikers zijn enthousiast. ‘Ik zit de hele dag achter mijn computer in pCon.’
Manon Mulder, VORMule Interieurontwerp: ‘Dit programma gebruik ik al vanaf dat pCon op de markt kwam’
Manon Mulder werkt sinds 2016 zelfstandig onder de naam VORMule Interieurontwerp. Ze maakt interieurontwerpen voor projectinrichters die geen eigen studio hebben, heeft eigen projecten en ontwerpt ook voor de zakelijke- en particuliere branche. ‘Het is een uitdaging om voor elk project het juiste ontwerp te maken dat past bij het bedrijf. Door goed te luisteren lukt dit eigenlijk altijd.
Uitgaande van een gemiddeld project waarbij ik intensief samenwerk met mijn klant en de eindklant, ga ik samen met de projectinrichter naar het project. Tijdens een gesprek met de eindklant maken we een programma van wensen en eisen, ik meet alles op en maak foto’s. Ik maak met de projectinrichter een plan van aanpak en bespreken we welke merken en meubels hij wil inzetten. Daarna ga ik aan de slag in pCon.
Ik zit het grootste gedeelte van de dag achter mijn computer in pCon, ik kan eigenlijk niet meer zonder. Met pCon kan ik alles vertalen wat ik wil vertellen aan de klant. Het werkt namelijk het beste als ik kan visualiseren in een 3D-ontwerp, dan heeft de klant er een goed beeld bij.
Je moet weten waar alle functies zitten en hoe je die kan toepassen. Als je dat in de vingers hebt en je werkt er regelmatig mee, is het een heel toegankelijk programma om te gebruiken. Daarnaast staan er op YouTube veel video tutorials en worden er ook opleidingen gegeven.
Ik begin altijd met het opzetten van de plattegrond. Wanneer ik de muren erin zet staan ze meteen al in 3D. Ik plaats de ramen en deuren, die je met een menu makkelijk kan aanpassen. Daarna de vloer en het plafond en vervolgens begin ik met inrichten. Veel meubelfabrikanten hebben hun collectie in pCon staan, configureren van de juiste kleuren gaat heel makkelijk. Als finishing touch is het makkelijk om in de rest van de ruimte kleuren en materialen toe te passen. Dit maakt mijn ontwerp compleet.
Dit programma gebruik ik al vanaf dat pCon op de markt kwam. Sindsdien is het altijd aangepast, uitgebreid en verbeterd. Inmiddels zijn er ook een aantal apps van pCon. En er is een offertetool die je eraan kan hangen. Na het tekenen kan ik een lijst maken van alle toegepaste meubels, die de projectinrichter kan gebruiken voor een offerte. Die vertaalslag is heel makkelijk.’
Leonie Vincent-de Nood, The Trend Studio: ‘In een paar uur tijd kun je een ruimte helemaal inrichten’
Al tijdens haar stageperiode bij een projectinrichter kwam Leonie Vincent-de Nood in aanraking met pCon. Ook sinds ze in 2021 The Trend Studio oprichtte, is ze dit programma blijven gebruiken. ‘Ik was de eerste keer al gelijk heel enthousiast. En ik word er steeds beter in, kan de tools beter gebruiken.’
‘Het eerste dat ik doe is de ruimte opzetten en zonlicht inzetten. Zo krijg ik een goed gevoel van hoe de schaduwen vallen. Daar krijg ik dan weer een idee bij waar ik de donkere en lichtere vlakken neer kan zetten. Meestal kies ik voor zwarte vlakken in de schaduw en juist wit in het zonlicht omdat die dan nog mooier worden uitgelicht. Het geeft mooiere contrasten.
Schetsen doe ik altijd in 2D, vooral om te kijken welke indeling ik wil doen. Meestal laat ik de klant 4 à 5 ontwerpen zien, pas daarna ga ik werken in de realistische 3D-fase. Dan krijgt de klant een goed beeld, zeker als je de tekening om je heen draait. Soms vragen klanten zich of een bijvoorbeeld een kast in de woning past, maar dat zie je hiermee goed.
In een paar uur tijd kun je een ruimte helemaal inrichten. Je kunt daarbij een eigen tekenstijl aanmaken waarin je details in kunt stellen; of je bijvoorbeeld het onderstel van de stoel wil zien, of je alle blaadjes van een plant wil zien of alleen de omlijning van de plant.
De meeste tijd steek ik in de meubels. Toen ik met pCon begon stonden er nog amper meubels in. Het was steeds net niet wat ik wilde, dus dan zette ik er zelf een ander onderstel of een andere leuning bij. Nu kun je de meeste designmerken uit de pCon-bibliotheek halen, het is heel veel meer vergeleken met een paar jaar terug.
Renderen doe ik meestal niet met pCon. Ik heb een renderprogramma dat net iets meer realistische beelden geeft. Het is altijd leuk om er net wat meer in te steken. Mensen verwachten ook steeds meer en daar moet je in meegaan. Uiteindelijk maak ik een soort magazine, dat compleet is met alle keuzes en kleurkeuzes. En daar hoort ook een mooi plaatje bij.’
pCon
pCon is het softwarepakket van het Duitse bedrijf EasternGraphics dat onder meer bestaat uit designtool (pCon.planner), een scan app om een ruimte te scannen (pCon.scan), een mobiele ontwerptool (pCon.box), digitale prijslijsten (pCon.facts) en een offerte tool (pCon.basket).
Al meer dan 550 meubelfabrikanten hebben 3D-modellen van hun producten in pCon beschikbaar gesteld. Hieronder zijn ook veel Nederlandse fabrikanten zoals Ahrend, Vepa, Markant, Van Esch, Leolux, Artifort, Lande, Bogaerts en nog meer.
- Bekijk ook
- pcon-solutions.com/nl/