Het Havenervaringscentrum wordt de opvolger van FutureLand, dat in 2009 geopend werd als tijdelijk informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. Sindsdien heeft het haar verhalen over de Rotterdamse haven flink verbreed. Het centrum bleek vanaf de opening een succes met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Omdat dit tijdelijke gebouw op zijn eind loopt, heeft het Havenbedrijf dringend behoefte aan een permanent onderkomen. Het nieuwe gebouw moet een plek worden die zowel verrassend en informatief is voor het grote publiek als representatief en inspirerend voor bedrijven, relaties en stakeholders. Hier komen kennis en visies voor de toekomst van de haven samen en is ruimte voor het uitwisselen van ideeën.
De kracht van kruisbestuivingen
Kossmanndejong heeft in samenwerking met het Havenbedrijf een concept ontwikkeld met zowel een publieksfunctie als een professionele ontmoetingsplek. Bezoekers worden hier op bijzondere wijze geïnformeerd over alle activiteiten en toekomstige ontwikkelingen van de haven, maar er is ook ruimte voor professionele activiteiten. In het gebouw kun je straks de expo bezoeken, komen lunchen of dineren, vergaderen of deelnemen aan een evenement of excursie. In het concept lopen deze functies door elkaar heen. Dit is geen museum. Bezoekers lopen dwars door de échte haven. Vergader-, workshop-, en tentoonstellingsruimtes zijn zo georganiseerd dat je de energie van bedrijvigheid, creativiteit en innovatie voelt in het hele gebouw. Iemand in pak kan zomaar met een schoolklas in de lift staan, en wie weet inspireren ze elkaar. Zo neemt het Havenbedrijf straks iedereen mee in hun ambitie voor nu en de toekomst – hun partners, dagjesmensen, politici en personeel.
Vorm en inhoud Havenervaringscentrum
Het concept van het havenervaringscentrum kreeg vorm in een gebouw ontworpen door MVRDV, dat begin dit jaar nog een Duitse architectuurprijs won. Een no- nonsense, industrieel en functioneel gebouw. Het is een stapeling van vijf gedraaide vierkante volumes met ieder een groot panoramaraam dat steeds een ander perspectief op de Rotterdamse haven geeft. Het gebouw opent zich letterlijk naar de omgeving toe. En wat je daar ziet is echt. Het hart van het gebouw is een monumentaal atrium dat alle verdiepingen met elkaar verbindt. Dit maakt het gebouw een soort periscoop die naar verschillende kanten kan draaien en de bezoeker op verschillende manieren naar de haven laat kijken. Elk blokje heeft een ander thema en met eigen inrichting en scenografie. Samen vormen ze een bijzondere en caleidoscopische ervaring. Het gebouw vertelt een verhaal van veraf – met kijkers als verdiepingen verwijst het naar de talloze kanten van de haven. Wie dichterbij komt en naar binnen gaat kan eindeloze lagen en verbanden ontdekken.
Ontmoetingen, gesprek en inspiratie voor iedereen
Kossmanndejong zet de komende tijd haar expertise in om op een interactieve, vrolijke en inspirerende manier ontmoetingen te faciliteren. Er zijn drie tentoonstellingsverdiepingen met elk een eigen thema: Wat is de haven?, Wat betekent de haven? en Waar gaat de haven in de toekomst heen? De verdiepingen worden met elkaar verbonden door het centrale atrium waar een kinetische installatie hangt. Dit grootse gebaar middenin het gebouw verbeeldt de verschillende aspecten van de haven en hun onderlinge samenhang, en verbindt alles in vorm én in inhoud. Bezoekers kunnen ook een reis langs de buitenkant van het gebouw maken, langs het dakterras en dan weer naar beneden maken. Onderweg kan je stilstaan bij een van de vitrines die in de architectuur van het gebouw zijn opgenomen en op het dak kan je de omgeving met speciale kijkers in geluid en beeld dichterbij halen.