Hella Jongerius en Claudy Jongstra zijn zeker niet de eersten die deze eer ten deel vallen. De BNO benoemt regelmatig ereleden, vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de vereniging. De ereleden van de BNO maken prominent deel uit van de ontwerpgemeenschap, geven die gemeenschap extra reliëf, vormen er het hart en vaak ook de voorhoede van. Ze zijn de voorbeelden en voorvechters, veelal zichtbaar en soms op de achtergrond. Ze zijn ambassadeurs voor de vakgemeenschap, die helpen om nog sprekender te vertellen over het ontwerpvak, de geschiedenis, de betekenis van ontwerp in de samenleving.
Hella Jongerius, rolmodel met pioniersgeest
Hella Jongerius (1963) is een creatief toptalent en een voorbeeldige vakvrouw die een ongelofelijke hoeveelheid kennis opbouwde rond de toepassing van kleuren en ongebruikelijke materialen. Ze werkt(e) voor internationale merken zoals Ikea, Vitra, KLM, Danskina, Maharam en Artek. Na haar studie aan de Design Academy (destijds AIVE) viel ze op met haar ontwerpen in ongebruikelijke materialen, zoals de Soft Urn en een zachte flexibele wasbak. In 1993 richtte ze haar eigen studio JongeriusLab op. In 2009 verplaatste ze haar bureau naar Berlijn, waar ze nog steeds woont en werkt. Als geen ander koppelt Jongerius ontwerpskills en ambachtelijkheid aan de mogelijkheden van industriële vervaardiging. Ze beweegt zich schijnbaar vanzelfsprekend in en tussen werelden die vaak nog ver van elkaar af staan: de wereld van de kunsten en de wereld van het bedrijfsleven. Ze heeft een sterk onderzoekende en experimentele houding, maar is vervolgens ook in staat om haar vindingen met welgekozen partners om te zetten in productie, distributie en opschaling. Haar meubelontwerpen, stoffen en interieurproducten hebben inmiddels wereldfaam en haar werk is opgenomen in de vaste collecties van talloze musea waaronder MoMA (New York), V&A (London) en Centre Pompidou (Parijs). In het voorjaar van 2021 volgt de solotentoonstelling ‘Hella Jongerius: Woven Cosmos’ in de Gropius Bau (Berlijn), die zich in de loop van de tijd verder zal ontwikkelen. Jongerius bezit een bewonderenswaardige pioniersgeest, creativiteit en zakelijke vermogens en is daarmee een voorbeeldig rolmodel voor het Nederlandse ontwerpveld.
Claudy Jongstra, superspecialist en activist
Ontwerper en kunstenaar Claudy Jongstra (1963) maakt sinds jaar en dag ontwerpen, textiele kunstwerken en monumentale installaties van organische materialen zoals gevilte wol en zijde in natuurlijke pigmenten. Lang voordat haar mentaliteit en werkwijze door anderen werd omarmd, besloot zij al het productieproces dicht bij huis te houden op haar autarkische boerderij – onder meer door het in stand houden van een kudde Drentse heideschapen en het kweken en telen van oude plantsoorten voor het verven – en op duurzame, circulaire wijze te werken. Jongstra stelt zich met haar oeuvre en de wijze waarop ze de kunstwerken maakt bewust ook op als activist, die zich hard maakt voor zaken die echt van belang zijn voor onze planeet. In haar lange loopbaan werkte Claudy Jongstra samen met vooraanstaande architecten als Tod Williams & Billie Tsien, Thomas Rau, Gensler, LUCE et Studio, Moore Ruble Yudell, Ann Fougeron en Jo Coenen, en bedrijven als Maharam, Google Design Studio en Cor Unum. Ook ontwierp ze stoffen voor de film Star Wars en voor mode-ontwerpers Maison Margiela by John Galliano en Viktor&Rolf. Haar werk is opgenomen in de collecties van verschillende internationale musea. In 2019 werd ze uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar en trad ze toe tot de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Voor haar solotentoonstelling in Museum De Lakenhal, die vanwege corona wordt verlengd tot eind augustus, maakte ze twee unieke werken die samen een installatie vormen: NINE en Cosmic Cry. Jongstra zet zich in voor behoud van biodiversiteit, revitaliseren van het landschap, inclusiviteit en kleinschalige samenwerking op het platteland. Zij heeft zich ontwikkeld tot een superspecialist die met kennis van traditionele technieken en natuurlijke materialen vooruit loopt op nieuwe ontwikkelingen, waarbij ze ook groot belang hecht aan onderzoek en experiment en overdracht van kennis en vaardigheden. Haar werk en idealen vormen een inspiratiebron voor ontwerpers in het algemeen en de jonge generatie in het bijzonder.
Zichtbare rolmodellen
Madeleine van Lennep, directeur BNO: “Hoog tijd dat deze voorbeeldige vrouwelijke ontwerpers aan de grande parade ereleden van de BNO worden toegevoegd. Jonge ontwerpers snakken naar zichtbare rolmodellen. We kiezen onze ereleden tegenwoordig ook het liefst op het moment dat ze nog middenin de praktijk staan. Hella en Claudy volgen beiden al decennia lang een consequent en tegelijk avontuurlijk pad, en verrassen telkens weer.”
(Fotografie: Christiaan Jaeggi, Nick Ballón, Ronald Tilleman en Magdalene Lepka)
De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.
- Bekijk ook
- https://www.bno.nl/page/homepage