Hollandse Nieuwe transformeerde kantoor ZonMw

Projecten 16-09
(Foto's: Ewout Huibers)
(Foto's: Ewout Huibers)

Hollandse Nieuwe transformeerde een bestaand, traditioneel en gesloten kantoor voor ZonMw naar een hybride werkomgeving: open, toekomstbestendig, sociaal en gastvrij. Bij een organisatie die zich al decennialang inzet voor een goede gezondheid van iedereen, mag een eigen gezonde werkruimte natuurlijk niet ontbreken. Leidraad in het ontwerp: welzijn voor de gebruiker, het toepassen van non-toxic materialen in het interieur en de juiste context voor de grote kunstcollectie om te stimuleren en inspireren.

(Foto's: Ewout Huibers)
(Foto's: Ewout Huibers)

Voor ZonMw veranderde in de loop der tijd de manier van werken en groeide het bedrijf in aantal medewerkers, waardoor ook gebruik van het kantoor veranderde. De werkomgeving functioneerde niet meer optimaal en naar tevredenheid, zowel in look and feel als in faciliteiten. Mensen komen naar kantoor omdat ze elkaar willen ontmoeten, samen willen werken en dan het liefst in een omgeving die net zo comfortabel voelt als thuis.

Hollandse Nieuwe transformeerde kantoor ZonMw

Het grootste deel van de gesloten kantoren aan de gevel zijn verwijderd om zo tot een goede balans te komen tussen gesloten- en open ruimtes. Door delen van de gevel vrij te maken kan daglicht dieper het interieur in komen en is er meer contact met buiten. Dubbel winst.

Hollandse Nieuwe transformeerde kantoor ZonMw

Hollandse Nieuwe stimuleert ontmoeting

Ook heeft Hollandse Nieuwe de ontmoeting tussen de gebruikers op verschillende verdiepingen gestimuleerd. Waar voorheen het samenkomen zich op slechts één plek concentreerde, kan dit nu op iedere verdieping. De ontmoetingspunten zijn altijd gesitueerd in de buurt van een trap of lift, spontaan en ongekunsteld. Grote gekleurde volumes zijn geplaatst die de open werkomgeving opdelen in kleinere gebieden, zodat de werknemers voldoende visuele en akoestische bescherming hebben. Ook zijn deze volumes de drager van de vele kunstwerken die ZonMw rijk is. De afwerking van de volumes verschilt per verdieping en per gebied. Waar in de werkomgeving zachte en lichte kleuren deze volumes bepalen, zijn in de stiltegebieden hout toegepast. Voor ontmoeting en samenwerking paste Hollandse Nieuwe intensere kleuren toe. Dit maakt het makkelijk je te oriënteren in het gebouw.

Hollandse Nieuwe transformeerde kantoor ZonMw

Welzijn en welbevinden

Daglicht, geborgenheid, elkaar prettig kunnen ontmoeten en een aangename sfeer van warme kleuren en materialen. Het zijn natuurlijk maar een van de vele aspecten waarmee ze het welzijn en welbevinden in het interieur hebben proberen te stimuleren. Het gaat er namelijk ook om hoe én waarvan het interieur is gemaakt. Daar heeft Hollandse Nieuwe met precisie in geselecteerd. Non-toxic materialen en hergebruik vormen hierin de basis.

Hollandse Nieuwe transformeerde kantoor ZonMw

Een bestaande bamboevloer is geschuurd en in de lak gezet, wandpanelen opnieuw bekleed. Goed functionerende installaties zijn niet vervangen, maar kregen een upgrade. Detonerende, vergeelde luchtroosters zijn bovendien opnieuw gepoedercoat. Nieuwe led-verlichting is in het gehele project toegepast en meubilair zoveel mogelijk hergebruikt; bestaande lockers kregen nieuwe deuren, werkplekken een onderhoudsbeurt en gestoffeerde stoelen zijn gereinigd. Nieuwe tapijttegels in het werkgebied zijn van gerecycled garen, voorzien van een bio backing en daarmee netto CO2-negatief. Vloeren van de ontmoetingsgebieden zijn voorzien van rubber, de begane grond kent een nieuwe bamboevloer – matchend bij de bestaande bamboevloer op de eerste verdieping. Akoestische wandbekledingen zijn gemaakt van gerecyled en natuurlijk leer, wol en vilt.

Hollandse Nieuwe transformeerde kantoor ZonMw

Legenda:

Hollandse Nieuwe transformeerde kantoor ZonMw

Project management Solved
Aannemer Aertgeerts
Installatie adviseur Groen en Aldenkamp Installatietechnieken BV
Project inrichting De Projectinrichter
Interieurbouwer Finitouch
Vloeren De Kruijff
Signage MCart