Humanscale neemt stappen om schadelijke chemicaliën uit producten te verwijderen. Deze aanpak gaat verder dan alleen het verminderen van zichtbare milieueffecten en duikt dieper in op de ingewikkelde materie van duurzaamheid.
In navolging van de CSR-strategie (Corporate Social Responsibility) heeft Humanscale halogeneen houdende vlamvertragers (HFR's) uit alle producten verwijderd. Hiermee wordt een nieuwe definitie aan verouderde industriële normen gegeven. Hoewel sommige chemicaliën niet direct bijdragen aan zichtbare milieuschade, kunnen ze langdurige en verstrekkende gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid.
Halogeen houdende vlamvertragers omvatten een grote groep broom- of chloorhoudende chemicaliën die worden gebruikt om de brandbaarheid van verschillende materialen te verminderen, waaronder plastic, textiel en elektronica. Hoewel deze eigenschappen gunstig zijn bij het voorkomen van brand, worden al deze chemicaliën in verband gebracht met verschillende gezondheids- en milieuproblemen vanwege hun mogelijke giftigheid en lange levensduur. Ze zijn geclassificeerd als ‘persistente organische verontreinigende stoffen’ (POP's) en breken na verloop van tijd niet gemakkelijk af in veiligere of minder schadelijke chemicaliën, waardoor ze jarenlang in de natuur achterblijven.
Prioriteit Humanscale
Humanscale heeft ervoor gekozen om niet alleen prioriteit te geven aan de brandveiligheid van zijn klanten, maar ook om in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen het gebruik van vlekbestendige coating op textiel aan de kaak te stellen. De gebruikte coating bevat namelijk ingrediënten zoals polyfluoralkylverbindingen (PFA's) die in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen, vermindering van de immuniteit en de oorzaak van bepaalde vormen van kanker.
Tijdens verder onderzoek naar deze giftige coating ontdekte Humanscale dat het textiel 150.000 dubbele wrijfbeurten doorstond (in de Wyzenbeek Abrasion Test), maar dat de vlekbestendige laag al na 5.000 dubbele wrijfbeurten afbrak. Een grote zorg is wat er gebeurt als de coating erodeert en afbreekt. De PFA's komen dan in de vorm van stof in het milieu terecht - dit stof zet zich af op oppervlakken, wordt ingeademd, verzamelt zich op kleding of wordt zelfs ingeslikt waardoor het een risico voor de gezondheid vormt.
Innovatieve textielsoorten
Om die reden is Humanscale helemaal afgestapt van deze coating en heeft innovatieve textielsoorten onderzocht (en gevonden) die duurzaam en veilig zijn zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën. De Path-stoel is een belangrijk voorbeeld van deze overstap naar een veiligere en milieuvriendelijke productie en wordt aangeduid als ‘de meest duurzame bureaustoel ter wereld’. Path bevat het innovatieve FormSense Eco Knit een 3D-gebreide stoffering gemaakt 100 procent gerecyclede garen bestaande uit 68 PET-flessen per stoel. Deze innovaties sluiten aan bij het CSR-streven om af te stappen van schadelijke chemicaliën en stoffen in alle Humanscale producten
“Zoals altijd wordt het succes van Humanscale op het gebied van duurzaamheid niet afgemeten aan onze beloften, maar aan de meetbare acties die we al hebben ondernomen. Ons doel is om nieuwe manieren te vinden om duurzaam te werken, niet alleen voor ons, maar voor de hele industrie”, aldus Bob King, Humanscale Founder en CEO.
- Bekijk ook
- www.humanscale.com