HumanTotalCare helpt organisaties om medewerkers vitaal en duurzaam inzetbaar te houden. Enkele merken van HumanTotalCare zijn ArboNed, Mensely, Focus Nederland en HumanCapitalCare. Het bestaande hoofdkantoor in Son is grondig gerenoveerd en naast het gerenoveerde pand is nieuwbouw gerealiseerd. De twee gebouwen vormen samen het kantoor van HumanTotalCare en beslaan zo’n 4400 m2 kantooroppervlak.
Duurzaamheid voor mens en milieu was een belangrijk uitgangspunt voor HumanTotalCare bij het ontwerp, de bouw en de realisatie van het kantoor. Hierbij zijn twee certificeringen toegepast: Breeam Excellent en Well Gold. Dick Vink, die namens Progam het bouwmanagement verzorgde: “Het Well-certificaat is een relatief nieuw keurmerk voor het meten en beoordelen van het effect van gebouwen op de gezondheid van mensen. Het komt uit Amerika en is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Het bestaat uit zeven gezondheidscategorieën: lucht, water, voeding, licht, vitaliteit, comfort en een gezonde geest (mind), en bevat zo’n honderd 100 eisen. Doel is om gebouwen duurzamer en gezonder te maken en daardoor een beter leefklimaat te bieden voor de medewerkers. Voor de toekenning van een Well-certificaat komt een assessor langs om de resultaten in de praktijk te meten.”
HumanTotalCare: Selectie
MH1architecten is na een uitvoerig selectietraject de interieurarchitect van de nieuwbouw en renovatie geworden. Voor het bureau is het de eerste keer dat het volgens de eisen van de Well Building Standaard werkt. Dat zorgde voor de nodige uitdagingen en leverde bijzondere oplossingen op. Architect Marc Hermans van MH1: “Wat betreft het onderdeel lucht is een zeer belangrijk kenmerk dat de hoeveelheid vluchtige organische stoffen (VOS of VOC) in toegepaste bouwmaterialen, interieurmaterialen en meubilair tot een absoluut minimum is beperkt. Dat gaat heel ver: van gebruikte kit en lijmen, tot materialen toegepast in wanden, plafonds, bureaus en fauteuils. Het gaat hierbij dus om alle materialen die zijn toegepast in alle bouwdelen. Dat betekende bijvoorbeeld geen mdf-platen waar veel VOC’s in zitten, maar ook de vloerbedekking en de wandafwerking moeten aan strenge eisen voldoen.” Het probleem is volgens Hermans dat veel leveranciers nog niet testen op de hoeveelheid VOC’s en dus ook niet aan kunnen tonen in welke mate deze stoffen aanwezig zijn. “Als er geen certificaat is, dan wordt het ook niet toegepast.”
Akoestiek
Het thema akoestiek komt onder andere mooi terug in de gerealiseerde ‘Verbindingen’ op de kantoorverdiepingen. Deze vormen de dynamische kern van elke verdieping en zijn vormgegeven als langwerpige ‘cubes’, waarin diverse ruimtes zijn gemaakt die het werkproces ondersteunen. In de dynamische kern zijn bijvoorbeeld flexibele scheidingswanden die tussen de werkplekken zijn geplaatst. Ze hebben niet alleen een akoestische functie, maar bieden de medewerkers ook privacy. De wanden hebben daarnaast een opbergfunctie en bestaan deels uit planten. De verbinding is een aanvulling op de reguliere werkplekken – denk aan belruimtes, overlegplekken, pantry, rustruimtes, kopieerruimtes en concentratieplekken. Hermans: “De akoestische eisen aan deze ruimtes zijn zeer hoog, net als overigens de eisen op het gebied van de VOC’s. In combinatie met de gewenste natuurlijke uitstraling is naar een materialisatie gezocht die aan alle eisen voldoet. De buitenzijde is afgewerkt in Amerikaans eiken met akoestische eigenschappen. Het was echt zoeken naar het geschikte product, maar door de juiste partijen aan tafel te hebben en alle eisen scherp voor ogen te houden, is toch gekomen tot het juiste resultaat.”
Op het terrein van comfort springen diverse maatregelen in het oog. Zo is Soundscaping toegepast, de toevoeging van een onopvallend achtergrondgeluid. Denk aan het geluid van kabbelend water in een ruimte. Het achtergrondgeluid dempt omgevingsgeluiden zoals telefoonconversaties en overleggende collega’s. Comfort bieden ook de akoestische materialen. En wanneer uiterste concentratie nodig is, zijn er speciale afgesloten concentratiewerkplekken.
Gezonde lunch
Vitaliteit en beweging zien we onder meer in de positionering van het hoofdtrappenhuis. De trap is direct zichtbaar vanaf de ingang, de liften liggen om de hoek. Dit stimuleert trapgebruik en dus beweging. De Ontmoeting is een mooie plaats voor een gezonde lunch. Hermans: “Een centrale rol in deze ruimte speelt het 7,5 meter lange keukenblok met apparatenwand, waar op de achterzijde plekken zijn gereserveerd voor onder meer een krantenwand en boeken.” Fruit of kruiden voor bij de lunch zijn ook te verkrijgen in de nabijgelegen gemeenschappelijke tuin.
Behalve dat de architect het interieur heeft laten voldoen aan de WELL Building Standaard, is uitgegaan van Biophilic Design. Zo is de trap in de laagbouw voorzien van een groene achterwand. Hermans: “Er is verder veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen en kleuren, zoals hout, steen en veel natuurlijk groen.”
Samenwerking
MH1architecten werkte nauw samen Gielissen Interiors, dat het interieurwerk heeft verzorgd. Rob Majoor, account- en projectmanager: “Ook voor ons is de Well Building Standaard nieuw. We hebben ons uiterste best gedaan om deze aanbesteding binnen te halen, omdat we er graag mee aan de slag wilden. Het was een uitdaging om de juiste materialen te vinden, bijvoorbeeld bepaalde typen mdf-en osb-platen. Soms zijn bepaalde materialen ook niet beschikbaar en dan moet je samen met de bouwpartners op zoek naar een alternatief. Je wordt je door dit proces in ieder geval heel bewust van waar je mee bezig bent. Ook ieder schroefje en elke lijmsoort moet je toetsen aan de eisen van de Well Building Standaard, en hebben we de architect steeds voorgelegd wat de keuzes zijn. Nadat we met dit project bezig zijn geweest, hebben we bepaalde processen in onze eigen fabriek structureel veranderd. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een ander type spuitlijm die minder schadelijk is voor onze eigen medewerkers en de gebruikers van het gebouw.”
Tijdens het project heeft Gielissen een database gecreëerd waardoor Well-projecten in de toekomst sneller en eenvoudiger te realiseren zijn. Het bedrijf heeft de keuze gemaakt om minstens een kwart van de projecten uit te voeren op basis van een extra duurzaam en gezond karakter. Volgens Vink, Hermans en Majoor is de Well-Building Standaard een blijvertje. Vink: “Het gaat echt over het welzijn van de medewerkers, en is iets heel anders dan Breeam. Elke medewerker heeft recht op een gezonde, weldadige werkomgeving. De Well-Building Standaard is hiervoor een prachtig hulpmiddel.”
www.mh1architecten.nl
www.Gielissen.com
(Tekst: Karl Bijsterveld – Fotografie: © Thea van den Heuvel /DAPh)
LEGENDA
Opdrachtgever HumanTotalCare, Son
Interieurontwerp MH1 Architecten
Interieurbouw Gielissen Interiors
Bouwmanagement Progam
Losse inrichting Ahrend (o.a. loungemeubilair, koffietafels, zit-sta werkplekken, vergadertafels, vergaderserie WELL), Artifort, Arper, Hay, Moroso, Wilkhahn
Verlichting Flos, Lightyears, Normann Copenhagen
Aannemer BAM Bouw en Techniek