imm Cologne 2025 geannuleerd

Events 09-10
imm Cologne 2025 geannuleerd

Na intensieve besprekingen heeft Koelnmesse samen met het Verband der Deutschen Möbelindustrie (VDM) en het Handelsverband Möbel und Küchen (BVDM) besloten de januari-editie van imm cologne 2025 op te schorten.

imm Cologne 2025 geannuleerd

Dit is het antwoord van Koelnmesse op de momenteel problematische omstandigheden in de meubelindustrie, met name in Duitsland. Deze beslissing geeft alle betrokkenen de kans om in samenspraak met Koelnmesse een nieuw beursformat uit te werken dat ook in de toekomst levensvatbaar blijkt te zijn.

Moeilijke economische wateren

De belangrijkste reden is de moeilijke economische wateren voor Duitse meubelfabrikanten, het gebrek aan vraag naar meubelen in Duitsland en daarmee de begrijpelijke budgettaire terughoudendheid van de industrie. Volgens de huidige branchecijfers van de VDM registreerde de hele markt in 2023 en in de eerste helft van 2024 een aanzienlijke omzetdaling. Voor meubelen als geheel was dat 9,7 procent en voor gestoffeerde meubels zelfs 11,2 procent. Ook het aantal werknemers en bedrijven neemt af.

“De opschorting van de imm cologne 2025 is buitengewoon betreurenswaardig, maar uiteindelijk een noodzakelijke en juiste stap", zegt Leo Lübke, voorzitter van de VDM. "Net als veel andere industrieën is de meubelmarkt de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd – en daarmee ook de eisen voor beurzen. Helaas dwingt de huidige situatie in de sector veel bedrijven tot heroverweging. Als industrie werken we intensief samen met Koelnmesse aan nieuwe concepten die specifiek zijn afgestemd op de afzonderlijke meubelsegmenten. Als grootste meubelnatie van Europa hebben we onze centrale industrieshows nodig en vertrouwen we op de meubelknowhow op de locatie in Keulen."

Gebrek aan steun

Markus Meyer, voorzitter van de BVDM, deelt deze beoordeling: "Ik begrijp het besluit om de beurs in januari op te schorten en betreur het ten zeerste dat de industrie niet meer steun heeft gegeven aan haar toonaangevende internationale handelsbeurs. De imm cologne is al tientallen jaren een belangrijke ontmoetingsplaats voor de industrie. Met de pauze in het komende jaar verliezen we niet alleen een centraal aanspreekpunt voor innovatie en uitwisseling, maar ook een belangrijk podium om de internationale markt te bedienen. Het is nu de dringende taak van alle spelers in de industrie om samen te gaan zitten en gemeenschappelijke oplossingen te vinden. We moeten ons nu meer dan ooit richten op het veiligstellen en versterken van onze positie. De industrie heeft een sterk platform als imm cologne nodig om zich te positioneren voor de toekomst."

Vooruitkijken

Ook de voorzitter van de raad van bestuur van Koelnmesse kijkt vooruit: "Het opschorten van de imm cologne is op dit moment de logische beslissing, rekening houdend met de algemene situatie in de branche", zegt Gerald Böse. "Het was buitengewoon moeilijk voor ons, maar het was ook onvermijdelijk uit overweging voor onze internationale klanten. De imm cologne kon tijdens de corona-jaren drie keer achter elkaar niet plaatsvinden vanwege de datum in januari. Dit gebrek aan continuïteit, in combinatie met het huidige economische klimaat, maakt het voor ons als organisatoren onmogelijk om een aantrekkelijk exposantenaanbod voor de handel in januari 2025 in Keulen te garanderen. Ons doel blijft om de meubelindustrie een internationaal podium te bieden in Duitsland. Samen werken we al aan kansrijke concepten die zo goed mogelijk aansluiten bij de veranderende behoeften van alle betrokken partijen. Koelnmesse is de nummer 1 van de wereld op het gebied van interieurs, zoals op indrukwekkende wijze wordt aangetoond door Orgatec, interzum en spoga+gafa. Nu is het tijd om ons vlaggenschip samen met de meubelindustrie weer op de rails te krijgen.”

De vooruitzichten voor de Orgatec zijn overigens uitstekend: die vindt plaats van  22  tot en met  25  oktober aanstaande (zie ook https://www.pi-online.nl/nieuws/orgatec-2024-new-visions-of-work)