Impact coronavirus op meubelindustrie en interieurbouw

Algemeen 18-01-2023
Impact coronavirus op meubelindustrie en interieurbouw

Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, presenteerde op 27 februari eerste resultaten van het onderzoek naar de impact van het COVID-19-virus, beter bekend als het coronavirus, op de meubelindustrie en interieurbouw in Nederland. Drie weken later blijkt bij een tweede meting dat inmiddels een groot deel van de branche negatieve gevolgen heeft en/of verwacht.
Impact coronavirus op meubelindustrie en interieurbouw

Impact coronavirus op meubelindustrie en interieurbouw

Het percentage bedrijven dat daadwerkelijk problemen ondervindt, is in drie weken opgelopen van 10 procent naar 43 procent. Verder steeg het percentage respondenten dat nog geen problemen heeft maar die wel verwacht van 30 procent naar 52 procent. Het percentage bedrijven dat geen problemen heeft en die ook niet verwacht, is gedaald van 60 procent naar 5 procent.

Problemen op locatie door coronavirus

Respondenten melden aan CBM problemen met de montage van meubelen en interieurs op locatie. Montageprojecten worden stilgelegd en monteurs kunnen niet meer terecht op horecalocaties, zalencentra, scholen, zorginstellingen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en winkels. Daarnaast hebben ondernemers problemen met de inzetbaarheid van hun personeel. Medewerkers vallen uit met ziekteverschijnselen of moeten opvang voor hun kinderen regelen, omdat de scholen inmiddels gesloten zijn. Ook hebben ondernemers problemen met de levering en beschikbaarheid van noodzakelijke grondstoffen, materialen en halffabricaten, die nodig zijn voor de productie. Het gaat daarbij niet alleen om materialen uit China maar ook uit andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld de levering van leer uit Italië.

Sluiten van winkels

Fabrikanten krijgen steeds meer problemen met het sluiten van winkels in Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Tsjechië en andere landen. Ook in Nederland sluiten steeds meer woonwinkels de deuren. De retail heeft te maken met een sterke terugval van omzetten, die de komende weken verder zal oplopen. Mede hierdoor is er een sterke daling van de orderintake bij onze leden. Verder krijgen ondernemers te maken met het uitstellen of intrekken van orders, projecten en andere klussen. Bij sommige bedrijven bedraagt de daling van orderintake en het intrekken van opdrachten meer dan 50 procent. Daarnaast melden bedrijven dat er ook problemen zijn met het werken op werven en jachthavens.