De faculteiten Technische Natuurwetenschappen (TNW) en Electrotechniek Wiskunde en Informatica (EWI) hadden behoefte aan meer ruimte om te studeren, te werken en te ontmoeten. Die ruimte werd gevonden op de tweede verdieping van het Carré-gebouw, ontworpen door Jan Hoogstad. Het interieur moest worden gereorganiseerd om aan de eisen van de faculteiten te voldoen, en hiervoor werd architecten van Mourik gevraagd.
Verrassing in ontwerp van architecten van Mourik
Het Carré-gebouw bestaat uit vijf verdiepingen rondom een grote binnenplaats. De bestaande structuur van het interieur bestond voornamelijk uit lange blinde gangen, met daaraan kantoor- en onderwijsruimtes en laboratoria. Door een slimme opzet van de installaties en het extra hoge plafond is het gebouw zeer flexibel.
Architecten van Mourik doorbrak de rigide structuur van de bestaande gangen en creëerde open gebieden, die zowel studenten als werknemers een gevoel van verrassing en inspiratie geven. De verdieping is zeer efficiënt ingericht en gematerialiseerd, zodat een gezonde en duurzame werkomgeving is ontstaan. Een groot deel van het vloeroppervlak bestaat hiertoe uit een open landschap met verschillende soorten studieplekken, zoals coupébanken, tafels en stoelen, en gesloten cabines voor bellen en geconcentreerd werken. Aan de ene zijde is het studielandschap rustig en meer intiem – het paviljoen. Architecten van Mourik maakte hier tevens een bibliotheek, die ook dienst kan doen als podium.
Aan de andere zijde is het landschap dynamischer en flexibeler, met losse meubelen die studenten vrij kunnen verplaatsen naargelang hun behoeften. Deze ruimte wordt gebruikt door de faculteit TNW en haar drie studieverenigingen. De medewerkers van EWI gebruiken een ander open deel voor ontmoeten en werken, waar ze tevens kleine lezingen kunnen organiseren.
Duurzame materialen
De materialen voor de verbouwing zijn geselecteerd op basis van duurzame criteria, zoals het hergebruik van afvalstoffen en van plastic afval, natuurlijke stoffen, minder aanwezigheid van chemicaliën en lijmen, en producten op biobasis. Vanwege het duurzame karakter koos architecten van Mourik bamboe als het belangrijkste materiaal voor het project; het bamboe draagt tevens bij aan het warme karakter van het interieur. Ook de bestaande verlichting is, in een nieuwe configuratie, hergebruikt. Het resultaat is een inspirerend studielandschap waar je uitstekend kunt werken en studeren, en dat uitnodigt tot ontmoeten.
www.architectenvanmourik.nl
(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: architecten van Mourik)
LEGENDA
Opdrachtgever Universiteit Twente
Interieurontwerp architecten van Mourik
Interieurbouw Schröder Interieurs
Losse meubelen SKO
Vloeren Ter Horst Projecten
Leverancier bamboe Moso
Aannemer Bouwbedrijf Wilmink-Oosterveld
Omvang 2000 m²
De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.
- Bekijk ook
- http://www.architectenvanmourik.nl