Uit het vorige week gepubliceerde The Circularity Gap Report 2023 blijkt dat de transitie hard nodig is. De wereldeconomie is de afgelopen zes jaar minder circulair geworden: het hergebruik van materialen daalde van 9,1 naar 7,2 procent. Daarnaast hebben we in de afgelopen 20 jaar wereldwijd net zoveel grondstoffen gebruikt als de gehele 20ste eeuw. Hier moet snel verandering in komen om (inter)nationale klimaatdoelen te behalen, verlies van biodiversiteit tegen te gaan en ervoor te zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van de import van grondstoffen uit andere landen. Daarom geven meer dan honderd pioniers uit diverse branches het goede voorbeeld tijdens de achtste Week van de Circulaire Economie. Met workshops, debatten en excursies tonen zij hoe zij de circulaire economie in de praktijk brengen. Zo ook in de interieur- en designsector bij circulaire hubs als MAAK Haarlem, Houtwerkplaats Circulair Warenhuis en The Substitute.
“Om de transitie naar een circulaire economie te maken hebben we elkaar hard nodig. Verhalen van pioniers over hun aanpak, valkuilen en successen inspireren ondernemers met circulaire ambities om aan de slag te gaan”, aldus Jan Heijns, projectleider van de Week van de Circulaire Economie. “En tijdens deze week wordt daar een podium aan geboden. Bouwmateriaal maken van zeewier, de pitch voor je circulaire bedrijfsplan oefenen met experts, de opening van een circulair perron en hoe wetgeving kan helpen bij het bereiken van je circulaire ambities. Voor ondernemers in iedere sector genoeg voorbeelden om nog dit jaar verandering teweeg te brengen!”
Opening Week van de Circulaire Economie
De Week van de Circulaire Economie opent ieder jaar met de Nationale Conferentie Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Tijdens deze bijeenkomst worden voor de vijfde keer de Circular Awards uitgereikt, waar innovatieve projecten en organisaties worden beloond voor hun circulaire impact. De Week van de Circulaire Economie richt zich vooral op ondernemers in de regio. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten uit de programmering in de interieur- en designsector:
- Interior Intensive
7 februari van 13:00 uur tot 19:00 uur bij D/Dock
Circulaire hub The Substitute organiseert in samenwerking met Furnify en Cooloo een inspirerende middag voor interieurontwerpers, architecten, producenten, merken en woonretailers. Samen met experts duiken ze in de ‘duurzaamheidsjungle’. Welke regelgeving komt er op deze groepen af? Wat zijn de eerste stappen die je kunt zetten richting circulariteit? Het programma bestaat onder andere uit een ronde tafel discussie (‘hoe navigeer jij je bedrijf naar een circulaire toekomst?’) en een speeddate sessie. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.
- Duurzame Doorbraak: De keten om tafel
8 februari van 14:00 uur tot 15:30 uur bij CIRCL
Eén bedrijf alleen kan de keten niet sluiten, daarvoor heb je anderen nodig. Hiervoor is een andere modus operandi nodig: in de circulaire economie laten we competitie en hard onderhandelen achter ons en werken we samen op basis van vertrouwen en transparantie. Niet het eigenbelang, maar het streven naar een gemeenschappelijke, meervoudige waarde staat daarbij centraal. Maar hoe doe je dit? En hoe zet je een eerste stap? Hoe krijg je ketenpartners hierin mee? Tijdens deze Duurzame Doorbraak komen Koninklijke Ahrend, dat kantoormeubelen verkoopt, en Woodloop, dat het resthout in de meubelsector wil verminderen, vertellen over de ketensamenwerking die ze proberen op te zetten. Ze leggen een uitdaging voor die het panel en het publiek samen gaan kraken. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.
- Workshop Close The Loop
8 februari 15:00 uur tot 19:00 uur bij Houtwerkplaats Circulair Warenhuis
Tijdens deze Close The Loop-workshop leer je op een leuke en interactieve manier meer over een duurzaam interieur. Tijdens het praktische deel ga je een klapstoel maken die je na afloop mee naar huis mag nemen. Maar voordat je de werkplaats in gaat, worden duurzame keuzes die je voor je interieur kunt maken besproken. Daarbij komt de duurzaamheid van verschillende materialen aan bod en natuurlijk de circulaire economie. Meer informatie over dit evenement vind je via deze link.
- Lunch met Smaak en inspiratie Circulair materiaal: ORO wolkorrel
10 februari van 13:30 uur tot 18:00 uur bij MAAK Haarlem
Verrijk de bodem met wol! Hoe dan? Veel restromen zijn onbenut potentieel, zoals wol. Enorme hoeveelheden wol worden ongebruikt vernietigd en dat kan anders. Wol-expert Natalie verwerkt wol al jaren in woonaccessoires en schilderijen en geeft wol nu nog een nieuwe functie. Verwerkt tot verrijkt wol de bodem. En ons bodemleven kan wel wat extra voeding gebruik! Ontdek wat jij met de ORO wolkorrel kan doen en maak kennis met de techniek, het verhaal en de toepassingen. Meer informatie over dit evenement vind je via deze link.
- Lezing: Bodemgoud
9 februari van 14:00 uur tot 16:00 uur bij Biosintrum
Op donderdag tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseren Biosintrum, Spark the Movement, Vereniging Circulair Friesland, De Uitkijkers en House of Design een showcase en inhoudelijk programma over wat er allemaal mogelijk is met natuurlijke grondstoffen uit de regio. Van gordijnen en bouwmateriaal tot koffiecups die als ze in zee vallen geen onderdeel worden van de plastic soep maar er in oplossen als voeding voor de vissen en bodem. Praat maar, leer en ontmoet andere mensen die bezig zijn met perspectieven van morgen die goed is voor mens én natuur. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.
Circular Awards
Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury de finalisten bekend gemaakt. In de categorie ‘Business Small’ zijn dat Ecodorp Boekel, JUUNOO en PeelPioneers. In de categorie ‘Business Large’ zijn Philips, Zeeman en Bleckmann de kanshebbers. Tot slot maken WaardeRing, Gemeente Leeuwarden en Provincie Gelderland in de categorie ‘Public’ kans op een prijs.
Naast de organisatie van de Week van de Circulaire Economie publiceert het Versnellingshuis Circulair! volgende week de notitie Rode Draden, waarin het jaarlijks structurele belemmeringen signaleert die bedrijven ervaren bij circulair ondernemen.
Bekijk het volledige programma op de website.