Het verven van textiel heeft wereldwijd ongekende impact op mens en milieu. De voorjaarstentoonstelling ‘Kleurstof’ toont de uitdagingen en oplossingen van ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars van vroeger en vandaag. De expositie presenteert uiteenlopende mode-, kunst-, en designobjecten uit de museumcollectie en nieuwe werken van internationale kunstenaars en vormgevers met geverfd of gekleurd textiel. De bezoeker kan ook zelf aan de slag: in een speciaal dye-it-yourself verflab worden in de weekenden eigen T-shirts geverfd met natuurlijke kleurstoffen. De tentoonstelling biedt met een speelse ontdekkingstocht over kleur ook een beleving voor kinderen en hun (groot)ouders.
Kleurstof: de wereld van kleuren in textiel
De expositie Kleurstof, die de kleuren rood, blauw en geel als vertrekpunt heeft, neemt de bezoeker mee in het maakproces en de context van verschillende kleurstoffen in textiel, steeds op basis van een fysiek kunstwerk of designstuk. Zo zijn er hedendaagse wetenschappelijke innovaties te ontdekken zoals het verven met bacteriën, naast eeuwenoude inheemse tradities op basis van natuurlijke kleurbronnen. Ook staat de tentoonstelling stil bij de gevolgen van al die eeuwen textiel verven voor mens en natuur – van de relatie met het koloniaal verleden en (moderne) slavernij tot en met wereldwijde (water)vervuiling – en komen duurzame oplossingen en innovaties aan bod.
Nieuw werk van onder meer Claudy Jongstra
Kunstenaar Claudy Jongstra staat wereldwijd bekend om haar expertise in het plantaardig verven, wat zich toont in haar veel geprezen installaties en wandkleden van gevilte wol. Voor het TextielMuseum gaat Jongstra de uitdaging aan om een weefsel te creëren in het TextielLab, waarbij alle stappen in het maakproces lokaal plaatsvinden. Dit nieuwe werk zal in de expositie te zien zijn. Ook kunstenaars Nan Groot Antink, Antonio Guzman, Angelica Falkeling, Aboubakar Fofana, Aliki van der Kruijs en ontwerper Nienke Hoogvliet maken nieuwe werken voor de tentoonstelling. Daarnaast is van makers als Porfirio Guttiérez, Susana Mejía, Living Colour (Laura Luchtman en Ilfa Siebenhaar) i.s.m. Puma, en Studio Formafantasma recent werk te zien.
Zelf aan de slag met textiel verven
‘Kleurstof’ draait om makerschap in textiel, en geeft hiervoor ook de bezoeker de ruimte. In de weekenden kan de bezoeker zelf aan de slag met textiel verven in een dye-it-yourself-verflab dat het TextielMuseum in samenwerking met Nienke Hoogvliet ontwikkelt. Met kruiden als rozemarijn of basilicum kan kleur worden gegeven aan witte, tweedehands T-shirts. Het museum grijpt ‘Kleurstof’ tevens aan om in co-creatie met buurtbewoners een TextielTuin op het museumterrein te ontwikkelen, waar verfplanten en -kruiden groeien. Kunstenaar Nan Groot Antink, bekend van haar grote monochrome wandkleden, maakt samen met de deelnemers een nieuwe kunstinstallatie met verfplanten, die gedurende de tentoonstelling gestaag vorm krijgt op zaal. Het TextielMuseum, dat eind vorig jaar een internationale samenwerking aankondigde, organiseert rond de TextielTuin ook verschillende activiteiten voor jong en oud.
Ook leuk met de kids
De jongste bezoekers kunnen met meerdere zintuigen kleuren in textiel beleven, aan de hand van een ontdekkingstocht door de tentoonstelling met een audiotour die de kleuren als personages tot leven brengt. De tentoonstelling komt tot stand dankzij de structurele ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De TextielTuin wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het TextielMuseum.