De Job Dura Prijs 2022, die dit jaar dus naar Charloisse Lagedijk gaat, had als thema ‘circulariteit’. Er is gezocht naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst. De prijs is een initiatief van Stichting Job Dura Fonds, een stichting opgericht in 1994 ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het bouwbedrijf Dura Vermeer. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien. De tweejaarlijkse Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Aan de Daan Dura Prijs is een bedrag van € 7.500,- verbonden.
Jury prijst Charloisse Lagedijk
Het recentelijk opgeleverde woonhuis dat tevens woon- en werkruimte biedt aan kunstenaars, artiesten en theatermakers die tijdelijk in Rotterdam verblijven, is geconstrueerd uit het natuurlijke materiaal kalkhennepbeton. De jury prijst de compromisloze, innovatieve toepassing van het biobased bouwmateriaal en de hoogstaande architectonische kwaliteit die daarmee is bereikt. De natuurlijke materialisering en bouwtechniek is zeer veelbelovend en roept op tot grootschaligere toepassing.
Het Kunstenaarsverblijf aan de Charloisse Lagedijk is ontworpen door Bureau SLA, een architectenbureau dat zich sinds jaar en dag heeft toegelegd op de ontwerpprincipes van het biobased en circulaire bouwen. Het verbluffende resultaat dient mede te worden toegeschreven aan opdrachtgever Chris de Jong die tragisch genoeg nauwelijks van de woning heeft mogen genieten. Kort na de oplevering in 2022 stierf hij onverwacht. De prijs is daarmee ook een eerbetoon aan de doortastendheid, volharding en durf van De Jong als opdrachtgever.
De Daan Dura Prijs voor BlueCity
De jury heeft ervoor gekozen de Daan Dura Aanmoedigingsprijs toe te kennen aan BlueCity. De jury is onder de indruk van de breedheid, de daadkracht en realiteitszin waarmee de initiatiefnemers de gebouwde omgeving al jarenlang als proeftuin zien om circulair bouwen en denken te versnellen. De herbestemming van het gebouw zelf is nog (lang) niet af maar de organisatie draagt in al haar andere gedaantes onmiskenbaar en fundamenteel bij aan de Rotterdamse circulaire opgave en de veranderende wereld. Deze missie reikt veel verder dan alleen de bebouwde omgeving die bij het gekozen thema voor de Job Dura Prijs 2022 centraal stond. Om deze toekomstambities in de breedste zin, de ondernemingskracht en het tot nu toe verrichtte pionierswerk te ondersteunen beloont de jury de organisatie van BlueCity met trots met de Daan Dura Prijs 2022. De jury positioneert deze prijs nadrukkelijk niet als een aanmoedigingsprijs, BlueCity is immers lang en breed koploper op het vlak van circulariteit, maar eerder als beloning voor de geestdrift en daadkracht waarmee zij al jarenlang pioniert.
De andere genomineerden
De andere genomineerden voor de Job Dura Prijs 2022 waren:
* Basisschool Het Epos (De jury is zeer te spreken over de hoge ruimtelijke en visuele kwaliteit die met dit houten bouwsysteem is behaald. In de wereld van de troosteloze portacabins die men dikwijls aantreft op schoolpleinen is dit bouwsysteem echt van hoge kwaliteit. Er kan snel gebouwd worden in een duurzaam materiaal. Het bouwsysteem is onder leiding van SeARCH hoogwaardig en strak uitgevoerd met een heldere routing en prettige doorzichten);
* Floating Office Rotterdam (De jury is onder de indruk van het hoogwaardige houten, demontabele bouwsysteem waaruit het drijvende kantoor is opgetrokken en de hoge architectonische kwaliteit die daarmee is behaald. De houtconstructie is aan het exterieur aantrekkelijk in het zicht gelaten. Ook roemt de jury het klimaatadaptieve uitgangspunt en de uitzonderlijk hoge energieprestatie van het gebouw. Het is daarmee een krachtig en duurzaam icoon);
* Wooncoöperatie W1515 (De jury ziet in W1555 een heel bijzonder en sociaal project dat met de aanhoudende inzet van haar bewoners en de flexibele houding van de gebouweigenaar tot een goed einde is gebracht. Door het hele woningbouwproject heen zijn hergebruikte materialen en restproducten consequent toegepast).
Jury
De jury van de Job Dura Prijs 2022 bestaat uit vaste juryvoorzitter Alexandra den Heijer (hoogleraar Publiek Vastgoed TU Delft), Job van Zomeren (directeur Era Contour en winnaar van de Job Dura Prijs 2020 voor de ontwikkeling van Project Little C), Leontien de Waal (Sector Banker Bouw ABN AMRO), Tillmann Klein (hoogleraar Building Product Innovation TU Delft) en Laura Rosen Jacobson (medeoprichter en algemeen directeur Buurman).
De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.