Laufen Benelux vierde eind juni zijn 25-jarig bestaan in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, met ‘Art meets Architecture’ – een event waarop twee vooraanstaande gastsprekers uit de ontwerpwereld met elkaar in dialoog gingen over de huidige internationale designscene.
De sprekers waren Sofia Pia Belenky, partner van architectuur- en onderzoeksstudio Space Caviar, en Martina Muzi, directeur van Studio Technogeographies (een bachelor-programma van de Design Academy in Eindhoven) en curator van Bright Cityscapes in Timiosara, culturele hoofdstad van Europa 2023. Gemodereerd door performer en programmamaker Sophie Stravens lichtten Belenky en Muzi hun ontwerpbenadering en -methodologie toe. Hierbij kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: hoe kunnen design en architectuur zowel een product als een onderzoeksinstrument zijn? Wat kunnen design en architectuur ons vertellen over onze cultuur? En anderzijds, hoe kan cultuur design en architectuur beïnvloeden of erdoor beïnvloed worden? Na zich in deze onderwerpen te hebben verdiept, gaven Belenky en Muzi hun visie op de toekomst van kunst en architectuur, en op de rol die designers en architecten zouden moeten spelen in onze samenleving.
Het analyseren van het heden en de huidige levensstijl, en het experimenteren door de ‘lens van design’ om nieuwe huisvestingsoplossingen te vinden die voldoen aan de behoeften van een steeds aandachtiger en gevoeliger publiek voor kwesties als duurzaamheid, circulaire economie en technologie, is een vervolgonderzoek niet alleen de twee sprekers van 'Art meets Architecture' fascineert, maar dat ook centraal staat in de filosofie en ontwerpbenadering van de Zwitserse badkamerspecialist Laufen. Met een geschiedenis van meer dan 130 jaar is Laufen naar de toekomst blijven kijken door te innoveren, zowel door de ontwikkeling van nieuwe materialen en technologieën voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen als door de implementatie van projecten voor een betere toekomst.
Belangrijke rol Laufen Benelux
Laufen Benelux heeft onder leiding van directeur Eric Meijer door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld bij het zo goed mogelijk presenteren van de merkidentiteit van het bedrijf, en het promoten van enkele belangrijke en innovatieve projecten. In oktober 2019 werd bijvoorbeeld de door Marcel Wanders ontworpen New Classic-collectie, geïntroduceerd in de neoklassieke setting van Huis Barnaart in Haarlem, en in het park Blaarmeersen in Gent was in de zomer van 2021 de installatie 'The Place to Pee' te zien, waarin tijdelijke openbare toiletten werden gebouwd waarin de save! wc's werden geplaatst. The Place to Pee is ontstaan uit de samenwerking tussen Laufen, de Universiteit van Gent en Hydrohm – een spin-off bedrijf van de Universiteit van Gent dat voortbouwt op de jarenlange ervaring in onderzoek, ontwikkeling en innovaties in elektrochemische technologie, werkend aan een innovatief systeem voor het verwerken van urine zonder chemicaliën. De save! is een revolutionair toilet met urineafscheider, in 2019 ontwikkeld door Laufen in samenwerking met de Oostenrijkse ontwerpstudio EOOS, en een nieuw hoofdstuk in het duurzaam beheer van afvalwater.
De verschillende collecties en de eclectische ziel van het Zwitserse merk komen maximaal tot uiting in de grote showroom in Houten, waar de professionals van Laufen Benelux ontwerpers en architecten ontmoeten om nieuwe samenwerkingen te ontwikkelen en de holistische badkamercultuur van het bedrijf voort te zetten.
- Bekijk ook
- www.laufen.nl