Laureaten Brussels Architecture Prize bekendgemaakt

Algemeen 14-12-2021
Laureaten Brussels Architecture Prize bekendgemaakt

Tijdens de prijsuitreiking van de eerste editie van de Brussels Architecture Prize afgelopen maandag 13 december, werden de laureaten aan het publiek bekendgemaakt. Uit de 31 genomineerde projecten koos de internationale jury vier laureaten, een aanstormend talent voor de Young Promising Architect Award en een emblematisch Brussels bureau voor de Lifetime Achievement Award. Tijdens het evenement werd ook de publieksprijs uitgereikt. 
Laureaten Brussels Architecture Prize bekendgemaakt

De award Promising Young Architect van de Brussels Architecture Prize ging naar BC Architecten. Dit bureau werkt vaak tot ver buiten België en wordt geprezen om de innovatieve, circulaire aanpak van het bouwproces. De medewerkers zijn ontwerper, community organizer, producent van circulaire, lokale bouwmaterialen, consultant én denktank in één. Een gesprek met Ken De Cooman, een van de vier stichters van dit collectief. De Lifetime Achievement Award ging naar Lucien en Simone Kroll die verantwoordelijk zijn voor meer dan 100 projecten tussen 1955 en 2008. Simone en Lucien Kroll werden steeds opnieuw aangetrokken tot complexe situaties, op te lossen conflicten en in te lossen vereisten en kozen nooit voor de gemakkelijkste weg. In touch met de hedendaagse realiteit en bezorgd over de wereld zoals die ervoor staat, zijn ze op 94-jarige leeftijd tegendraadser en anarchistischer dan ooit tevoren. De Lifetime Achievement Award van de nieuwe Brusselse ontwerpcompetie brengt deze pioniers op het vlak van participatie en ecologie voor het voetlicht en beloont het lange, moeilijke maar gelukkige parcours van dit buitengewone ontwerperskoppel.

Laureaten Brussels Architecture Prize bekendgemaakt

Major en Small intervention

Tetra architecten ontwierp voor het Bouwmaterialendorp aan het Vergotedok in Brussel een uiterst flexibel industrieel gebouw met een iconische dakstructuur. Hiervoor kreeg het bureau de award Major intervention. De opvallende architectuur geeft opnieuw waardigheid, fierheid en prestige aan de enkele jaren geleden zo verguisde industrie. De industrie wordt niet langer weggestopt, maar gevierd als onmisbaar onderdeel van de stad. De award Small intervention ging naar 51N4E. Toen dit bureau werd gevraagd om de benedenverdieping van een leegstaand kantoorgebouw in de Europese Wijk tot multifunctionele ruimte te verbouwen, was hun eerste insteek om alle binnenbekleding te strippen. Stam Europa is nu een lege betonnen schil met een minimalistische inrichting én een open uitnodiging aan de Europese burgers om iets aan de ondoordringbaarheid van de EU te doen.

Laureaten Brussels Architecture Prize bekendgemaakt

Extra Murros

Het ontwerp van het Stadsgebouw aan de Oude Dokken in Gent was een moeilijke puzzel. Het programma, een verzamelgebouw met een basisschool, een crèche, buitenschoolse opvang en een sporthal, paste nauwelijks op het krappe terrein. Bovendien moest er volgens het masterplan van OMA een ‘speellint’ door het terrein lopen. XDGA formuleerde een verrassend antwoord en werd gelauwerd met de prijs Extra Murros. De Public Space Award ging naar 1010 architecture urbanism. In september 2020 werd MolenWest, een nieuwe publieke ruimte vlak bij het Weststation in Brussel, ingehuldigd. Op een stuk braakliggend terrein voorzag men in infrastructuur voor kinderen en jongeren om te spelen.

Laureaten Brussels Architecture Prize bekendgemaakt

Public Choice

Osk-ar realiseerde in een voormalig kerkgebouw in Anderlecht de allereerste tienerschool Porta 1070 van België. Hiervoor kreeg het bureau de Public Choice Award. De architecten zochten voor het specifieke pedagogische project van de school naar een passend ruimtelijk instrumentarium. Pionierswerk, dat het onderwijslandschap in een andere plooi kan leggen.

Laureaten Brussels Architecture Prize bekendgemaakt

Over Brussels Architecture Prize

De Brussels Architecture Prize is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat wordt uitgevoerd door Urban in co-productie met A+ Architecture in Belgium. Deze prijs eert Brussel en zijn architecten. Zij kleuren de stad en genereren innoverende projecten die een bron van inspiratie zijn tot buiten de grenzen van het Gewest.