Alles in stelling voor ARCHITECT@WORK op Hembrugterrein

19-09-2023
Alles in stelling voor ARCHITECT@WORK op Hembrugterrein

Op woensdag 27 en donderdag 28 september 2023 vindt Architect@Work plaats in Taets op het Hembrugterrein in Zaanstad. Het wordt de eerste editie van het event in de metropoolregio Amsterdam. Rond het thema ‘Healthy Materials’ organiseert Architectenweb een gevarieerd lezingenprogramma met sprekers als Maike van Stiphout (DS), Oana Bogdan (&bogdan), Nina Aalbers (ArchitectuurMaken) en Aleksander Kongshaug (GXN).

Alles in stelling voor ARCHITECT@WORK op Hembrugterrein

Het gaat stap voor stap… maar we bewegen onmiskenbaar toe naar een bouw die uiteindelijk bijna geen CO2 meer zal uitstoten en die niet langer ten koste gaat van de natuur maar deze juist vooruit helpt. We gaan naar een bouw die circulair, biobased, natuurinclusief en energiepositief is.

Alles in stelling voor ARCHITECT@WORK op Hembrugterrein

Lezingen Architect@Work

Op al die vlakken zetten architecten stappen. In haar lezing op Architect@Work vertelt architect Nina Aalbers van ArchitectuurMaken hoe zij hun projecten steeds circulairder, biobaseder, natuurinclusiever en energiepositiever maken. Daarvoor ontwerpt ze met haar bureau steeds vaker gebouwen in hout, maar maakt ze ook gebruik van tweedehands materialen. Als het om biobased bouwen gaat, zijn snelgroeiende materialen als hennep ook interessant. De grootste toepassing van kalkhennep tot zover is te vinden in het oosten van het land, in het gemeentehuis van Voorst. Hoe is het om daarmee te bouwen? In zijn lezing deelt architect Joost Roefs van De Twee Snoeken zijn ervaringen.

De ontwerpende onderzoekers van GXN – de onderzoekstak van 3XN – zijn daarbij continu bezig om de grenzen verder te verleggen. Bij het bouwen in CLT worden delen uitgezaagd om deuren en ramen te maken. Hoe kunnen deze cutouts ook gebruikt worden? Welke andere biobased materialen kunnen ingezet worden in de bouw? En misschien hoeven we niet zonder beton te bouwen, maar moet het dan om ander, duurzamer beton gaan. Hoe ziet dat er dan uit? In zijn lezing neemt architect Aleksander Kongshaug van GXN je mee in wat de nabije toekomst kan gaan brengen. Architect Christian Veddeler van de Nederlandse vestiging van 3XN zal dit verhaal illustreren met enkele actuele projecten van het bureau.

Natuurinclusief ontwerpen

Als het over natuurinclusief ontwerpen gaat, heeft landschapsarchitecten Maike van Stiphout van DS landschapsarchitecten een lange staat van dienst. Volgens haar kunnen veel kleine stappen in de goede richting voor de natuur, en de dieren die daarin leven, veel verschil maken. In haar lezing zal ze hiervoor een heel aantal praktische handvatten delen. Een interessante strategie daarbij is het ontwerp van compacte clusters van bebouwing te midden van bosrijke natuur. Bij de ontwikkeling van het Hembrugterrein – waar deze editie van Architect@Work plaatsvindt – streeft BURA urbanism naar zo’n natuurinclusief woon- en werkmilieu. In zijn lezing gaat stedenbouwkundige Marco Broekman van BURA urbanism in op de plannen voor het gebied, hoe het karakter ervan behouden en versterkt kan worden, en hoe de bosrijke natuur daarbij behouden zal blijven.

Bovenop dat alles richt architect Oana Bogdan van &bogdan (voorheen Bogdan & Van Broeck) zich ook nog op sociale duurzaamheid. Met haar bureau werkt ze veel aan hybride programma’s die op complexe stedelijke locaties verweven worden met publieke ruimtes. Bogdan is daarnaast ook actief als politicus en als adviseur rond de duurzame stedelijke ontwikkeling van het gewest Brussel.

Tentoonstellingen

Het thema van Architect@Work is opnieuw ‘Healthy Materials’. Naast het lezingenprogramma, komt dit bijvoorbeeld terug in de materialententoonstelling ‘Healthy Heroes’ door MaterialDistrict, de fototentoonstelling door Dutch Architecture Photographers (DAPh) en de projectententoonstelling door World-architects.com.

Met meer dan honderdzestig exposanten behoort Architect@Work tot de grootste vakevenementen voor architecten en ontwerpers in Nederland. Het unieke concept van Architect@Work wordt door heel Europa met groot succes toegepast en wordt in Nederland afwisselend in Rotterdam en Amsterdam georganiseerd.

De lezingen op Architect@Work zijn gratis bij te wonen. Registreer je wel van tevoren even. Ga naar www.architectatwork.nl en registreer je met de code 21265.
Het vakevenement wordt hybride georganiseerd. De lezingen zijn ook via een livestream te volgen. De gepresenteerde noviteiten zijn ook online te vinden. En online kunnen afspraken ingepland worden met de exposanten. “Want dat blijft toch het leukste”, vertelt Anne-Laure van der Ginste van Architect@Work: “Om het live mee te maken en met elkaar in gesprek te gaan!”