Museum Dr8888 toont sinds 13 april de tentoonstelling ‘Made in Fryslân’. Deze verrassende expositie neemt de bezoeker mee in de wereld van objecten die ontworpen en gefabriceerd zijn door of in samenwerking met Friese vormgevers en bedrijven. Friesland heeft een rijke geschiedenis aan vormgeving, van ambacht tot innovatie, van Van Doesburg tot Tichelaar. De meest spraakmakende ontwerpen van de afgelopen 100 jaar worden hierbij in de schijnwerpers gezet. De tentoonstelling loopt tot en met 6 oktober en heeft al veel positieve reviews ontvangen.
Het expositie-ontwerp van Made in Fryslân is van Hedwich Hooghiemstra, die in 2018 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Haar concept is gebaseerd op de kern van ambacht: materiaal. Materiaal vormt de essentie van elk ambacht en bepaalt uiteindelijk de vorm van het ontwerp. Binnen dit concept zijn alle ontwerpen gerangschikt op basis van materiaal. Zo worden ontwerpen van 100 jaar geleden naast hedendaagse objecten geplaatst, waardoor de ontwikkeling en innovatie door de tijd heen zichtbaar wordt.
Twee locaties
Het ruimtelijk ontwerp van de expositie Made in Fryslân is daarnaast geïnspireerd op het Van Doesburg Rinsemahuis, de museumwoning in de Papegaaienbuurt in Drachten en naast Museum Dr8888 de tweede locatie van de tentoonstelling. De sokkels, wandpanelen en lichtboxen zijn ontworpen vanuit het ruimtelijk grid dat voor de expositie is ontwikkeld, waardoor een ruimtelijke dynamiek ontstaat.
Museum Dr8888, gevestigd in een oud klooster met een verdiepingshoogte van 2,40 meter, heeft een luchtige en lichte uitstraling gekregen door een doorlopende lichtblauwe kleur van wand tot plafond en een lichtgrijze vloer. De karakteristieke kloosterramen zijn teruggebracht, waardoor er meer natuurlijk licht binnenkomt.
De twee locaties bieden samen een veelzijdige museumervaring, en ook het Van Doesburg-Rinsemahuis ontving reeds een overweldigd aantal bezoekers. Het enthousiasme van de bezoekers draagt bij aan het succes van de tentoonstelling en de populariteit van beide locaties.
Overslagplaats van nieuwe theorieën en ideeën
In de jaren twintig van de vorige eeuw was Drachten de plek waar de internationale avant-garde actief was op het gebied van architectuur en kunst. Denk aan de Papegaaienbuurt, met de kleurenschema’s van Theo van Doesburg en de dadadoosjes van Kurt Schwitters en Thijs Rinsema. Drachten en Zuidoost-Fryslân werden zo een ware ‘overslagplaats’ van nieuwe theorieën en ideeën.
Made in Fryslân laat zien hoe deze ideeën zijn verwerkt in de kunst en vormgeving in Drachten en de regio. De nadruk ligt op de industriële vormgeving en serieproducten. Hierbij valt de ontwikkeling op van een ambachtelijk product tot industrieel design, maar ook de wisselwerking tussen regionale en internationale trends. De internationale trends werken door in de regio, maar andersom leiden de regionale producten ook tot nieuwe inspiratie en smaakopvattingen buiten de provincie.
Kleurenschema’s van honderd jaar geleden
Museum Dr8888 verkent het snijvlak van kunst en maatschappij met vormgevers Claudy Jongstra en Eileen Blackmore. In het museum zijn ontwerpen te zien van fabrikanten zoals Batavus, Philips, Tichelaar en de meubelindustrie Noordwolde. Bekende namen als Jan des Bouvrie, Wim Crouwel en Hella Jongerius leverden hun ontwerpen voor deze bedrijven. In de museumwoning staan producten van hedendaagse vormgevers opgesteld tussen de kleurenschema’s van honderd jaar geleden. Verder laat de tentoonstelling zien dat ook anno 2024 Friese bedrijven actief zijn op het gebied van hightech innovaties.