
MaterialDistrict Utrecht streek voor de 18e editie opnieuw neer in de sfeervolle industriële Werkspoorkathedraal. Van 12 tot en met 14 maart was het evenement hét bruisende centrum waar een divers publiek van ontwerpers en architecten de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame, innovatieve, biobased, circulaire en regeneratieve materialen ontdekte. Van ‘keramische’ stenen gemaakt van dadelpitten en brandnetelfilament voor 3D-printen tot een bontjas van riet, en akoestische bouwmaterialen van mycelium en schelpenafval: de diversiteit was ongekend.

MaterialDistrict is een inspirerend platform waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van innovatieve en duurzame materialen worden getoond. Jeroen van Oostveen, managing director en eigenaar van MaterialDistrict, onderstreept het belang van een fysieke ervaring: "Architecten en interieurontwerpers schrijven alleen materialen voor die ze in hun handen hebben gehad. Nergens ter wereld kunnen ontwerpers zoveel nieuwe materialen in het echt ervaren als hier. Dat is de grote waarde van MaterialDistrict Utrecht."

Thema 2025: Biophilic Design
Dit jaar stond MaterialDistrict Utrecht in het teken van biophilic design, een ontwerpbenadering die de verbinding tussen mens en natuur centraal stelt. In samenwerking met co-curator Lianne Bongers van de Biophilic Design Academy werd de beurs aangekleed met natuurlijke elementen, waardoor bezoekers de kracht en noodzaak van biophilic design direct konden ervaren. “Door alle wereldproblemen waar we tegenaanlopen, zien we inmiddels een duidelijke verschuiving van human centred design richting life centred design en groeit de aandacht voor biophilic design”, zegt Bongers. Een van de hoogtepunten was het Biophilic Nest Pavilion, een sensorische groene oase. Bongers legt uit: “Zo ervoeren bezoekers hoe licht, lucht, planten en duurzame materialen in organische vormen samen bijdragen aan gezondere, prettiger, productievere én esthetische leef- en werkomgevingen.”

Een expositie met 250 innovatieve materiaal samples
Onder leiding van Sigrid Lussenburg, hoofdredacteur van MaterialDistrict, werd opnieuw een indrukwekkende sample-expositie samengesteld. Bezoekers konden meer dan 250 innovatieve materiaalsamples ontdekken, variërend van bioplastics en mycelium tot vlas en gerecyclede wol. De expositie trok veel aandacht; talloze bezoekers bestudeerden de structuren en tactiliteit van de materialen, wat wederom bevestigde hoe belangrijk fysiek contact met materialen is voor ontwerpers.

Mauricio Affonso, innovation leader, en Nadiya Andersson, innovation manager van IKEA Zweden, bezochten de expositie om de nieuwste materiaalontwikkelingen te ontdekken. "We lieten ons inspireren en zijn vooral nieuwsgierig naar de potentie van mycelium als mogelijke toepassing in onze meubelindustrie." Ook de net afgestudeerde Anna Hausmann, werkzaam bij interieurarchitectenbureau Die Wohnidee, kwam speciaal uit Duitsland om hier nieuwe ideeën op te doen. Ze is vooral geïnteresseerd in duurzame verpakkingen voor hun producten, zoals het biologisch afbreekbare bubbeltjesplastic van Bubbles with Benefits.

Een succesvol beursconcept en tevreden exposanten
Het driedaagse event bood de mix van 150 exposanten een krachtig podium voor hun presentaties. De combinatie van de uitgebreide materiaalsample-expositie, een inspirerend lezingenprogramma en de focus op biophilic design en hergebruik van materialen, zorgde voor een dynamische omgeving waar professionals uit de architectuur- en interieurwereld elkaar ontmoetten en nieuwe samenwerkingen aangingen.

Een van de exposanten, Rebrick, oogst uit sloopprojecten jaarlijks één - en volgend jaar hopelijk twee - miljoen bakstenen en levert die aan architecten die ermee ontwerpen voor grote projecten in de bouw. “Met deze duurzame benadering verminderen we de CO2-uitstoot met 95 procent vergeleken bij traditionele methoden en bevorderen we circulair slopen”, vertelde medewerker Timo Straat, die naar tevredenheid veel geïnteresseerde architecten op de stand ontving.

Ook andere exposanten reageerden enthousiast op de kwaliteit van de bezoekers, de organisatie en de inspirerende sfeer. John Smits van SAM Panels blikte tevreden terug: "Ons team heeft een prachtige stand gerealiseerd, wat zorgde voor fantastische reacties van de bezoekers. Wij zullen de komende weken druk zijn met het opvolgen van meer dan 250 nieuwe leads."
Ook Marianne van der Sande van Qbiq was lovend: "Ik heb al veel beurzen meegemaakt, maar dit was veruit de beste. We komen zeker terug!"

MaterialDistrict Innovation Fund: steun voor start-ups
MaterialDistrict ondersteunt ook start-ups met duurzame en circulaire innovaties via het MaterialDistrict Innovation Fund. "Elk jaar investeren we 15 procent van onze opbrengst in dit fonds, waarmee we innovatieve start-ups maximaal drie keer de mogelijkheid geven om met subsidie deel te nemen aan de beurs", legt Jeroen van Oostveen uit.

Een van de deelnemers was Eggxpert, dat eierschaalafval verwerkt tot circulaire gevels en interieurproducten. Ook Sponge Building Project, dat 3D-geprinte keramische structuren ontwikkelt voor groene gevels, presenteerde zich. Architect Michael van Leeuwen, die de beurs regelmatig heeft bezocht, heeft talenten aan de beginfase van hun carrière zien groeien tot volwaardige bedrijven die nu met hun producten op de beurs staan. “Ik ben blij verrast dat ze de mogelijkheid hebben tot opschalen.”

Young Talents Programma: de volgende generatie ontwerpers
Onder leiding van co-curator Leonne Cuppen werden 20 veelbelovende jonge ontwerpers geselecteerd voor het Young Talents Programma. Met hun experimentele projecten en vernieuwende materialen brachten zij een frisse dynamiek naar de beurs. "Ik selecteer vanuit een brede gedachte. Biobased materialen worden steeds belangrijker voor duurzaamheid en circulariteit, maar ik kijk verder: naar materialen en producten die regeneratief zijn en bijdragen aan onze gezondheid en ons welzijn", aldus Cuppen.
Een opvallende presentatie was die van Morris Bouwman en Arjen Witteveen, die met hun speculatieve beurs HumanDistrict, bezoekers lieten nadenken over onze relatie met materialen.

Lezingenprogramma over nieuwe economische systemen
Op donderdag 13 maart stond ook het lezingenprogramma in het teken van biophilic design. Bongers bracht samen met andere experts de nieuwste wetenschappelijke inzichten, materialen en technologieën voor het voetlicht, waarmee ontwerpers en architecten aangemoedigd en geïnspireerd werden om natuurgericht te gaan ontwerpen en bouwen. Ook The Substitute organiseerde die dag een exclusief lezingenprogramma voor de meubelindustrie en projectinrichters, waarin experts de nieuwste trends en strategieën voor een duurzame interieurtoekomst presenteerden.
Andere belangrijke programmapartners die veelal nieuwe waardeketens als model voor nieuwe economische systemen ontwikkelen en samenwerkingen opzetten om de grondstoffentransitie te maken naar een circulaire economie, maakten deel uit van dit programma. Zoals Fibershed NL, een gezamenlijk gedragen, groeiend waardenetwerk van ondernemers en regeneratieve boeren die gewassen verbouwen voor natuurlijke en lokale bio-circulaire textiel en kleding. “Wij organiseerden een paneldiscussie over de betekenis van systeemveranderingen samen met The Knitwit Stable, Enschede Textielstad en Zeefier”, zegt Stijntje Jaspers, medeoprichter en programmadirecteur van Fibershed NL.
House of Design, dat ook circulaire processen en systeemveranderingen ontwerpt, heeft voor het programma ‘van plastic soup naar groentesoep’ van Wad van Waarde, een lokale waardeketen opgezet: van vlas tot linnentextiel tot aarde. Tijdens MaterialDistrict Utrecht ging Simone Larabi, projectcoördinator, onderzoeker en productontwerper van House of Design, met alle schakels: ontwerpers, onderwijs, beleidsmakers, boeren producenten, in gesprek over lokale waardeketens.

Focus op kwaliteit en relevante bezoekers
Een belangrijk speerpunt van deze editie was het verhogen van de kwaliteit van de bezoekers. Op basis van feedback van exposanten werd het aantal studententickets beperkt tot laatstejaarsstudenten, waardoor er een betere balans ontstond tussen professionals en studenten. Dit resulteerde in meer waardevolle gesprekken en contacten.
Met een totaal van 4.701 bezoekers zagen exposanten een toename in de relevantie van de gesprekken. Alexander Wolf van NUDUS vatte het treffend samen: "Hoe vermoeiend het ook was, ik heb echt genoten van de tijd hier. Ik had een aantal interessante gesprekken en heb waardevolle connecties gelegd." Sander van Doorn van Circuform bevestigde dit: "Dit was weer een mooie editie, ik kan wel zeggen: de beste tot nu toe. De kwaliteit van de bezoekers was gewoon goed."
Lisa McLaughlin, een Ierse designer, voegde toe: "Ik waardeer echt de warmte en vriendelijkheid van iedereen, van ontwerpers, bedrijven, studenten en in het bijzonder mijn mede-exposanten."
Op naar MaterialDistrict Utrecht 2026
In 2026 keert MaterialDistrict Utrecht terug naar de Werkspoorkathedraal. De negentiende editie vindt plaats van 4 tot en met 6 maart 2026. Volgend jaar worden opnieuw stappen gezet om de doelgroep verder te verbreden. Naast architecten en interieurontwerpers wordt er steeds actiever ingezet op woningcorporaties, gemeentes, projectontwikkelaars en bouwers. Dit zijn essentiële schakels in de transitie naar het gebruik van duurzame en circulaire materialen; ze vormen een steeds relevantere doelgroep.
Deze verbreding zal niet alleen zichtbaar zijn in de bezoekersstrategie, maar ook in de samenwerkingen met partners en in het lezingenprogramma. Door hier actief op in te zetten, wil MaterialDistrict Utrecht in 2026 verder groeien als hét centrale platform voor professionals in innovatief en toekomstbestendig bouwen en ontwerpen.