Meubelindustrie en interieurbouw veren op na coronacrisis

Algemeen 12-11-2021
Meubelindustrie en interieurbouw veren op na coronacrisis

Het gaat goed in de meubelindustrie en interieurbouw. De meeste leden van Koninklijke CBM hebben de coronacrisis goed doorstaan en het werk trekt flink aan. Het wordt steeds moeilijker om goed opgeleide vaklieden te vinden. Dat blijkt uit de resultaten van de conjunctuurmonitor over de eerste helft van 2021. Na de coronadip van vorig jaar hebben meubelfabrikanten en interieurbouwers de weg omhoog weer gevonden, al zijn ze nog niet terug op het niveau van vijf jaar geleden.
Meubelindustrie en interieurbouw veren op na coronacrisis

Koninklijke CBM publiceert voor de twaalfde keer op rij de resultaten van de halfjaarlijkse conjunctuurmonitor. Hieruit blijkt dat veel bedrijven uit de meubelindustrie en interieurbouw na de coronacrisis de weg omhoog weer hebben gevonden. Via een online-enquête is aan de leden gevraagd hoe zij het in de 1ste helft van 2021, een jaar na de corona-uitbraak, gedaan hebben. Het totaalbeeld van de branche laat zien dat de leden op vrijwel alle indicatoren positieve ontwikkelingen laten zien. Bij twee op de drie respondenten groeide de omzet en de orderintake, bij de helft van de respondenten verbeterde het bedrijfsresultaat. Verder heeft één op de drie respondenten meer personeel aangenomen, dat is bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. Ook de verwachtingen over de tweede helft van 2021 zijn duidelijk positiever dan het half jaar ervoor. De helft van de respondenten verwacht een verbetering van de omzet, een hogere orderintake en een beter bedrijfsresultaat.

Historisch perspectief

Voor het eerst brengt CBM in deze monitor de trends en ontwikkelingen van zijn leden in beeld over de laatste vijf jaar. Sinds de 2de helft van 2016 daalde het aantal bedrijven met omzetgroei van 74 procent naar 50 procent. Bij de uitbraak van corona begin 2020 had zo’n twee op de drie bedrijven te maken met omzetdaling. Diezelfde neerwaartse trend zagen we terug bij de ontwikkelingen van het bedrijfsresultaat en de winstgevendheid. Eind 2016 had 80 procent van de respondenten met winst gedraaid, begin 2020 gaf nog slechts de helft van de bedrijven aan winst te hebben gemaakt. Diezelfde neerwaartse trend zagen we ook terug bij de ontwikkeling van het personeelsbestand. Het aantal bedrijven dat meer investeerde lag in de afgelopen vijf jaar tussen de 40 en 50 procent. Vanwege de corona-uitbraak daalde ook dit percentage naar 30 procent.

Trendbreuk meubelindustrie en interieurbouw na coronacrisis

Uit de overzichten van het historisch perspectief blijkt dat de branche sinds begin 2020 de weg omhoog heeft teruggevonden. Een half jaar na de corona-uitbraak zag CBM op de meeste indicatoren verbetering. Het afgelopen half jaar zette deze positieve trend zich versterkt door. De neerwaartse trend die sinds eind 2016 was ingezet, bereikte begin 2020 een dieptepunt. Na de corona-uitbraak ziet de branchevereniging positieve resultaten op de indicatoren omzetgroei, winstgevendheid en aanname van personeel. Een duidelijke trendbreuk. Hoewel dit positieve ontwikkelingen zijn, is de branche nog niet terug op het niveau van vijf jaar geleden, maar het geeft wel aan dat bedrijven in de meubelindustrie en interieurbouw goed uit de coronacrisis komen. De positieve verwachtingen over het komend half jaar versterken dit beeld. Overigens laat de monitor ook zien dat bedrijven flinke problemen hebben met de beschikbaarheid, de levertijden en de alsmaar stijgende prijzen van grondstoffen en materialen. Dat zet de positieve ontwikkelingen de komende maanden onder druk en voorlopig is nog niet duidelijk wanneer hier verbetering in zal komen.

Via deze link kunnen geïnteresseerden de verdere resultaten van de monitor bekijken. De resultaten zijn uitgesplitst naar de bedrijfssegmenten interieurbouw, meubelindustrie en toelevering en naar de verschillende bedrijfsgroottes (1-5, 6-10, 11-35 en >35 medewerkers).