De internationale architectuurwereld kijkt uit naar 6 juni, wanneer de prestigieuze Brick Award 24 uitgereikt wordt in Wenen. Uit 743 inzendingen uit 54 landen zijn 50 projecten genomineerd, waaronder vijf Nederlandse projecten. De nominaties benadrukken de innovatieve kracht en duurzaamheid van baksteenarchitectuur wereldwijd binnen vijf categorieën. De Brick Award is een initiatief van Wienerberger.
Nederland pronkt op de shortlist van de Brick Award 24 met vijf projecten die elk een eigen uitwerking van baksteenarchitectuur laten zien. De Portiekflat Weesp door BureauVanEig en Elzenhof Veenoord door Specht architectuur en stedenbouw, zijn beide genomineerd in de categorie 'Living Together'. Ze richten zich op het verbeteren van gemeenschappelijke woonconcepten. Portiekflat Weesp betreft de transformatie van naoorlogse appartementsgebouwen met behoud van hun karakteristieke bakstenen gevels. Elzenhof Veenoord introduceert een nieuw concept van hofjeswonen voor een verbonden gemeenschap.
Projecten tonen veelzijdigheid en duurzaamheid van baksteen
In de categorie ‘Feeling at home’ is BD House genomineerd, de samenwerking tussen Space Encounters & Studio Vincent Architecture. Dit project toont hoe de renovatie en uitbreiding van een gezinswoning kan leiden tot een harmonieuze blend van oude en nieuwe elementen met gerecyclede bakstenen. In de categorie 'Building Outside the Box' onderstrepen zowel Huis in Restklezoor door Roffaa, als Pillows Grand Boutique Hotel Amsterdam door Office Winhov, de innovatieve toepassingen van baksteen. Huis in Restklezoor is opmerkelijk door zijn gevel van baksteenafvalproduct Restklezoor. Het Pillows Grand Boutique Hotel toverde een historisch gebouw om tot een modern hotel.
Brick Award podium voor innovatie en duurzaamheid
De tweejaarlijkse Brick Award biedt niet alleen een podium aan opvallende architectonische prestaties, maar benadrukt ook de cruciale rol van duurzaamheid en innovatie in de hedendaagse bouwpraktijk. Met de uitdagingen van betaalbare huisvesting en natuurbehoud meer aanwezig dan ooit, tonen de genomineerde projecten de innovatieve potentie van baksteen in een breed scala aan toepassingen. De focus ligt op het bouwen met efficiënt gebruik van materialen, zo mogelijk lokaal. Ingrid van der Heijden, Nederlands architect en medeoprichter van CIVIC architects, draagt als lid van de internationale jury van deze editie bij aan de beoordeling van de projecten. Kijk voor meer informatie op de website van Wienerberger.
Op 7 juni volgt een symposium waar internationale architecten de toekomst van architectuur bespreken. Dit evenement biedt een uitgelezen kans om dieper in te gaan op de uitdagingen en actualiteiten in de bouw en de wereld, en hoe de genomineerde projecten voor de Brick Award 24 hierop een antwoord proberen te bieden.