Nicole Uniquole en Conny Bakker erelid BNO

Algemeen 11-03-2020
Nicole Uniquole en Conny Bakker erelid BNO

Nicole Uniquole en Conny Bakker zijn benoemd tot erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Circulair expert Conny Bakker wordt officieel geïnstalleerd tijdens Design Beyond Generations op 9 april aanstaande. Het erelidmaatschap van designcurator Nicole Uniquole zou bekrachtigd worden in de setting van Masterly tijdens de Milan Design Week van 16 t/m 21 juni in Milaan, maar daar heeft het coronavirus vooralsnog een stokje voor gestoken. Het evenement is afgelast.
Nicole Uniquole en Conny Bakker erelid BNO

De BNO benoemt regelmatig ereleden vanwege verdiensten voor het vak en/of de vereniging. De ereleden van de BNO maken prominent deel uit van de ontwerpgemeenschap, geven die gemeenschap extra reliëf, vormen er het hart en vaak ook de voorhoede van, aldus BNO. Ze zijn de voorbeelden en voorvechters, veelal zichtbaar en soms op de achtergrond. Ze zijn ambassadeurs voor de vakgemeenschap, die helpen om nog sprekender te vertellen over het ontwerpvak, de geschiedenis, de betekenis van ontwerp in de samenleving.

Nicole Uniquole en Conny Bakker erelid BNO

Autoriteit in circulair design

Conny Bakker is hoogleraar aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, en een autoriteit op het gebied van duurzaam ontwerpen en circulair productontwerp. Haar onderzoeksgebied is Design for the Circular Economy. Ze verkent en ontwikkelt ontwerpmethoden en -strategieën voor de verlenging van de levensduur van producten, hergebruik, herfabricage en recycling, en de bedrijfsmodellen die deze strategieën mogelijk maken. Voorafgaand aan haar hoogleraarschap adviseerde Bakker ontwerpers en ondernemers over het verduurzamen van hun producten en diensten vanuit haar consultancybureau Info-Eco, bij Het Nederlands Vormgevingsinstituut en voor de BNO. De wereld waarin wij leven vraagt om oplossingen die minder belastend zijn voor milieu en klimaat. Bakker heeft steeds het voortouw genomen in onderzoek naar duurzaam productontwerp en brengt haar kennis nu over op nieuwe generaties ontwerpers.

Nicole Uniquole en Conny Bakker erelid BNO

Bevlogen designcurator

Als bevlogen en verbindend organisator heeft Nicole Uniquole talrijke designers een eersteklas podium geboden om hun werk te tonen. Sinds de jaren negentig is zij internationaal actief als designcurator, conceptontwikkelaar en tentoonstellingsmaker, waarbij zij op onnavolgbare wijze uiteenlopende werelden weet te verbinden. Inmiddels heeft Uniquole wereldfaam verworven door haar Masterly-tentoonstellingen, waarbij ze hedendaags design combineert met het werk van oude meesters. In juni organiseert zij een nieuwe editie van Masterly – The Dutch in Milan tijdens de Salone del Mobile in de Italiaanse stad, en in 2021 vindt een nieuwe editie plaats van Masterly The Hague. Uniquole is met haar inzicht, energie en gevoel voor kwaliteit een belangrijke factor in de promotie van individuele ontwerpers en de Nederlandse ontwerpwereld in het algemeen.

(Foto Conny Bakker: Marcel Krijger – foto Nicole Uniquole: Carla van de Puttelaar)