OMI neemt je mee in de verhalen van Rotterdam in de jaren 80 en begin jaren 90. Kunst, cultuur en recreatie krijgen in deze periode een grote impuls met talloze ideeën, prijsvragen en plannen. In de tentoonstelling maak je een wandeling door de stad en door de tijd. Van de Centrale Bibliotheek, een plek ‘waar niets hoeft en alles mag’, via het Maritiem Museum, op het kruispunt van stad en water, naar het grootstedelijke Schouwburgplein, waar tot de dag van vandaag nieuwe plannen voor worden gemaakt.
Aan de hand van deze plekken wordt het bredere verhaal van Rotterdam als cultuurstad verkend - met verschillende maquettes, foto’s, documentaires en bijzondere projecties van de ontwerpen. Je ontdekt de oorspronkelijke ideeën, maar ook de niet gerealiseerde plannen en het brede publieke debat. Rotterdam Cultuurstad blikt terug op een recente bloeiperiode, speelt in op de actualiteit en anticipeert op de toekomst van belangrijke cultuurplekken - die nu weer onderdeel zijn van vernieuwing. Met de tentoonstelling, excursies, workshops, lezingen en filmavonden reis je af naar het recente verleden, met een blik op de toekomst.
Een ongekende bloeiperiode
De jaren 80 zijn een kantelpunt in de ontwikkeling van Rotterdam. Er ontstaan nieuwe kunstenaarsinitiatieven en festivals, grand cafés en poppodia, zelfs een zwemparadijs en een modepromenade. Talloze Rotterdamse cultuurinstellingen vinden in deze periode hun levenslicht, in bestaande panden én in nieuwe cultuurgebouwen, zoals de Centrale Bibliotheek, de Schouwburg en het Maritiem Museum. Ook wordt de openbare ruimte rondom deze culturele gebouwen vernieuwd, met het Museumpark en het Schouwburgplein als bekendste voorbeelden. Culturele instellingen worden in deze tijd niet alleen strategisch ingezet als verrijking van het culturele programma. Ook vormen ze de aanzet tot nieuwe stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad; ze zijn bepalend in de vorming van Rotterdam als (inter)nationale culturele bestemming. Zonder deze bloeiperiode is het huidige Rotterdam ondenkbaar. Rotterdam als culturele bestemming: architectuur geeft te denken Op dit moment is er veel aandacht voor de architectuur uit de periode 1965 tot begin jaren 90. De cultuurhistorische waarde, vermeende ‘lelijkheid’ en snelle doorlooptijd maken de ‘post 65’-gebouwen tot actuele onderzoeksobjecten.
Ontwerpen bij OMI
Bekijk bij OMI de ontwerpen van de huidige en toekomstige Centrale Bibliotheek: het oorspronkelijke ontwerp van Van den Broek en Bakema en de nieuwe maquette van Powerhouse Company. Met de fotografie van Kim Zwarts, originele maquette van Wim Quist en nieuwe ontwerpstudies - Obscura, Aterlier van Berlo, Lesia Topolnyk - wordt het Maritiem Museum uitgelicht, rondom actuele vragen over auteurschap. Veelbesproken - toen en nu - is het Schouwburgplein. In de expositie is de maquette van West 8 te zien van hun revolutionaire podium voor de stad. In navolging van alle ontwerpen en ideeën die voor het plein zijn bedacht, geven jonge ontwerpers - Arianne Fleege, Margot van Bekkum en Mike van Rheenen - hun visie op het stadsplein. Hoe gaan zij om met de architectuur uit deze roemruchte periode?
The neverending story: in gesprek over de stad
Tijdens de tentoonstelling is er een gevarieerd programma waarin Rotterdam als cultuurstad en de betekenis van Post 65 architectuur wordt verkend: van excursies en gesprekken tot films en workshops. Op donderdag 5 september is de officiële aftrap van de manifestatie, met openingswoord van Said Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen. In oktober verwelkomt OMI architect Claudia Kromrei (Bremen University of Applied Sciences) voor een lezing en workshop. Vanuit haar expertise over postmodern Berlijn reflecteert zij op de cultuurhistorische waarde van de Post 65 gebouwen en pleinen. Samen met Bureau Monumenten & Cultuurhistorie stelt OMI een programma samen voor het Platform Post 65 (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) dat op 17 oktober in Rotterdam plaatsvindt. Ga voor alle informatie over de tentoonstelling en updates en het actuele programma naar de website van OMI.
- Bekijk ook
- omirotterdam.nl