Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

Projecten 22-05-2020
Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

In 2018 verwierf Cairn Real Estate het Pharos-kantoorgebouw in Hoofddorp. Negentien verdiepingen met een fenomenaal uitzicht, pal naast het station. Het vestigde er een bedrijfsverzamelgebouw met grootse ambities omtrent gezond en duurzaam werken. Sherylleysner Interior Architecture & Project Management verwierf de opdracht en vulde deze voortvarend in.
Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

De rondleiding begint in het restaurant op de begane grond. Een oase vol planten. Ze hangen als geveltuin of in bakken aan de muur, groeien achter de zitbanken omhoog of staan in potten, losjes in de ruimte. Verrassend hoe zij het diepe, rechthoekige restaurant opdelen in intieme hoekjes en groepsruimten. “Cairn Real Estate is een bijzondere opdrachtgever”, vertelt Sheryl Leysner. “Behalve dat zij een betaalde pitch uitschreven, streven zij naar echte duurzaamheid. Zowel fysiek als mentaal. Om dat te realiseren ontwikkelden zij met stichting De Nieuwe Draai het Pharos-concept. Het bevat vier speerpunten: maximum health, total energy, zero-waste en een vibrant community.”
Sherylleysner Interior Architecture & Project Management won de pitch. Zij integreerden het Pharos-concept maximaal, maar ontwierpen behalve het interieur ook een plan voor de anonieme buitenruimte. Met Cube/Aswa architecten bedachten zij een zwevende vergaderbox boven de blusvijver. Eronder kwam een lint van stepping stones dat de gebruikers moet verleiden spontaan te gaan springen. Ook projecteerden zij een klimwand op één van de pijlers, maar dat bleek te gevaarlijk.
Binnen keren de kernbegrippen uit het Pharos-concept terug. Met name in de beplanting en de materialisering van het restaurant. Leysner: “We gebruikten bamboe, eco-verf en biologisch afbreekbare lijm; verantwoord leer in de stoffering en akoestisch vilt waarin afvaltextiel is verwerkt. Het aanwezige systeemplafond schilderden wij zandkleurig. De uitgifte-meubelen hebben terrazzo-bladen, de tafelbladen zijn gemaakt van bamboe of bio-composiet. Boven de uitgifte-meubelen zweeft een eiland van petfelt, waarop armaturen zijn gemonteerd. De organische vorm verzacht de rechthoekige ruimte. De al aanwezige Tl-armaturen kregen volspectrum daglichtlampen die kleurecht licht geven. Vitaliserend, maar ook goed voor de planten.”

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

Sfeerverlichting

De prominente lampen in het restaurant zijn speelse interpretaties van het Pharos-concept. De armatuur met afgedankte flessen symboliseert zero waste. De lamp met vintage tennisrackets gaat over sport en beweging (maximum health). Een derde armatuur met spiegels versterkt de dynamiek en verwijst letterlijk naar zelf- en groepsreflectie (vibrant community). Ze verhogen de sfeer en worden door Leysner zelf geproduceerd via haar eigen label Ruwe Bolster.
Het bureau van Sheryl Leysner werkte met een speciaal aangeleverde lijst van milieuvriendelijke leveranciers. Het besteedde ook zelf veel tijd aan research. Bijvoorbeeld om een bedrijf te vinden dat echt milieuvriendelijk leer leverde, gemaakt van plantaardig gelooide huiden. De kussens in het restaurant komen uit een sociale werkplaats die er tweedehands kleding in verwerkte. Leysner: “We kozen waar mogelijk voor upcycling boven recycling – dat kost altijd energie. Maar we waakten ervoor dat het niet geiten-wollen-sokken werd. De huurders van Pharos werken in de corporate identity sfeer en die kwaliteit moet het interieur uitstralen.”

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

Echte duurzaamheid

Ook de visie van chef-kok Jonathan Karpathios van cateraar Cape Karpa past in het Pharos-concept. In het restaurant, bedoeld voor alle huurders van het bedrijfsverzamelgebouw, serveert men biologische en seizoensgebonden gerechten. De eieren komen kakelvers van een nabijgelegen zorgboerderij die speciaal voor Pharos driehonderd kippen houdt. De cateraar heeft een eigen kwekerij en verwerkt het afval tot compost.
Dan vertelt Leysner plotseling dat het fraaie restaurant tijdelijk is: zodra de laagbouw, rechts naast de ingang, klaar is, verhuist het daarheen. “Toen ik begon kreeg ik voor het restaurant een beperkt budget. Voor goedkoop tijdelijk meubilair. Om verspilling te voorkomen, heb ik voorgesteld het budget meteen te verhogen om hoogwaardige meubelen te kopen die konden meeverhuizen. Naast maatwerkmeubelen kozen we comfortabele, tijdloze stoelen en barkrukken van Verner Panton en Gispen.”

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

The Lighthouse

We nemen de lift naar de bovenste verdieping die Sherylleysner Interior Architecture & Project Management eveneens inrichtte. Het panoramische uitzicht is fenomenaal: het vliegverkeer boven Schiphol, de havens en contouren van Amsterdam, het oude en nieuwe Hoofddorp en de nog lege akkers. Omdat Pharos Grieks is voor vuurtoren, heet deze verdieping The Lighthouse. De verschillende ruimtes zijn vernoemd naar Grieks-mythologische figuren en zijn voor alle huurders toegankelijk. Ook hier veel groen en opmerkelijk frisse plantenwanden. Een organisch gevormde bar met panoramabank en zwevend akoestisch plafond, nodigt uit tot ontspanning. Leysner: “Als huurders even los van hun afdeling of op niveau willen vergaderen, kunnen zij de luxe boardroom of één van de vergaderunits huren, met op maat gemaakte verlichting en meubelen.”
Het auditorium is gemeubileerd met tweedehands Vlinderstoelen van Arne Jacobsen. Ogenschijnlijk nonchalant door de ruimte gestrooide lichtarmaturen zorgen voor een natuurlijke lichtval. Een maatwerk bureautafel, met hergebruikte zinken Philips-kratten, ontwierp Leysner zes jaar geleden voor een ander project. Toen het daar overbodig werd, vond het onderdak in The Lighthouse. De ventilatie is elegant weggewerkt in de kantlatten van het systeemplafond. Opmerkelijk is ook de Reload Room met een 02CHAIR, waarin je even op jezelf kunt zijn.

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

Feng shui

Binnen Pharos werkten diverse partijen op een bijzondere manier samen. Zo zag aannemer Coare Realisatie er scherp op toe dat er uitsluitend duurzame materialen werden gebruikt. Uniek is de inschakeling van Feng Shui-specialist Aniel Ramjanam. Hij dacht mee over de beplanting, het materiaalgebruik, de verlichting, de luchtzuiverheid en de aansturing van de algemene energie van de interieurs. Ook adviseerde hij om in de scherpe, onbruikbare ‘resthoeken’ van de bovenverdieping huiselijke zitjes te maken.
Zodra de uitbreiding en verbouwing van de Pharos laagbouw klaar zijn, gaat Leysner de entree, de receptie en het nieuwe restaurant inrichten. Het oude restaurant wordt dan een fitnessruimte. Veelbelovend is een door haar ontworpen lamp die zich over vijf verdiepingen gaat vertakken. Als symbool voor ‘total energy’ – één van de pijlers uit het Pharos-concept.

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

www.sherylleysner.com

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Peter Tijhuis)

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

LEGENDA
Opdrachtgever Cairn Real Estate
Architect CUBE Architecten
Interieurarchitect Sheryl Leysner Interior Architecture & ­Project Management:; Sheryl Leysner, Ellen Plomp, Amber de Bruin & Team
Bouwkundige uitwerking ASWA Architecten
Conceptontwikkeling De Nieuwe Draai
Interieurbouwers Steega Interior, Tritop
Meubilair Vepa, Kinnarps, Ons Label (naaiatelier), Lensvelt, SV Interieurgroep, Moso, Logge Circulair, Verner Panton, Fritz Hansen, Gispen, O2Chair (Sarl Innovzen)
Basisverlichting Vital Places
Sfeerverlichting Ruwe Bolster
Tapijttegels Studio Wae
Deuren en systeemwanden Verwol
Groenvoorziening van Ginkel
Adviseur Health & well being Dynamic Spaces
Projectmanagement Draaijer & Partners
Installatie-adviseur DWA
E en W installaties Klik
Aannemer Coare Realisatie

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’

Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’
Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’
Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’
Pharos Hoofddorp: ‘Waar het werken verandert’