Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

09-11-2023
Fotografie: Jacx Vastgoedpresentatie
Fotografie: Jacx Vastgoedpresentatie

Agnes Otten Interieurarchitectuur transformeerde de kantine van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam van een galmende inspiratieloze ruimte in een rustige sfeervolle pauzeruimte, met een uitstekende akoestiek.

Fotografie: Jacx Vastgoedpresentatie
Fotografie: Jacx Vastgoedpresentatie

De Nederlandse Filmacademie aan het Mr. Visserplein werd in 1999 opgeleverd en is ontworpen door architect Koen van Velsen (https://www.koenvanvelsen.com/nl/projects/278). De kantine van de academie was na zo’n 25 jaar toe aan renovatie: met name de akoestiek vormde een groot probleem in de circa 140 m2 grote en 4,5 m hoge ruimte. Agnes Otten Interieurarchitectuur kreeg de opdracht voor de renovatie. Behalve verbetering van de akoestiek werd in het programma van eisen ook gevraagd om een eigentijdse sfeer en rolstoeltoegankelijkheid. Bovendien wilde de opdrachtgever dat het interieur onderhoudsvriendelijk zou zijn en tegen een stootje zou kunnen. Daarbij was het budget relatief beperkt. De rolstoeltoegankelijkheid bleek al snel dusdanig ingewikkeld dat dit onderdeel naar een later stadium is verschoven – want de rest kon echt niet langer wachten.

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

Rust in de Nederlandse Filmacademie

Agnes Otten maakte een ontwerpplan dat uitgaat van de bestaande situatie, en waarin het gebouw van Van Velsen, en waar mogelijk diens oorspronkelijke uitgangspunten, zouden worden gerespecteerd. Ander uitgangspunt vormden de gebruikers: de studenten, docenten en hun gasten. Doel was het creëren van een multifunctionele, zoveel mogelijk klimaatneutrale ontmoetingsruimte met een eigentijdse, ontspannen sfeer en een optimale akoestiek.

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

Centraal in het concept stond het idee dat de ruimte wordt gebruikt om te pauzeren: de gebruikers zijn vrijwel de hele dag bezig met bewegende beelden en geluid, en in de kantine moeten ze even tot rust kunnen komen. Sleutelwoorden hierbij waren natuur, stilte en balans, en basiskleuren en -materialen die behalve rust ook warmte uitstralen, zoals groen en hout.

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

Kleuraccenten maken het interieur het daarbij fris en eigentijds – zoals geel (zon, fris, vrolijk, positief) en magenta (energiek). De kleuren komen ook terug in de huisstijl van de academie: geel in die van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten waar de Filmacademie onderdeel van uitmaakt, en magenta in de huisstijlkleur van de Filmacademie zelf.

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

Pauzeruimte

Mede door de enorme hoeveelheid glas was de kantine een galmende ruimte, en de eerste stap was dan ook om een in akoestiek gespecialiseerd bedrijf (Akoesta) een meting te laten doen. Vervolgens werd een berekening gemaakt om te kijken of de gewenste waardes met de ideeën van Agnes Otten Interieurarchitectuur zouden kunnen worden behaald. Het eindresultaat bleek nog beter dan verwacht!

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

Om bij het oorspronkelijk idee van Koen van Velsen te blijven, liet Agnes Otten de bestaande aluminium golfplaten op de twee korte wanden die naar buiten doorlopen, binnen te vervangen door PETfelt-golfplaten (van De Vorm), met daarachter 5 cm dik materiaal van Rockwool. De lange wand in de ruimte, met ook daarin veel glas, zag Agnes Otten als één geheel. De ‘latjeswand’ met erachter eveneens PETfelt, werd ter plaatse van de binnenpui deels open gemaakt, door het PETfelt en enkele latjes te verwijderen. Zo kreeg de achterliggende gang weer daglicht, wat waarschijnlijk ook het idee van Koen van Velsen is geweest. Achter deze lange wand is in zijn geheel eveneens 5 cm extra Rockwool aangebracht. De in-/uitgang wordt gemarkeerd door een grote moswand erboven.

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

Het grote raam aan een van de korte zijden van de ruimte werd voorzien van een transparant doek, om de lelijke luchtbehandelingskanalen in de gang aan het oog te onttrekken. Je kunt vanaf de gang echter wel de ruimte in kijken en omgekeerd is er in de gang nu ook daglicht. Op het doek is een foto met daarin een pauzeteken en het woord pauze aangebracht – content die is uitgezocht door mensen van de filmacademie zelf. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat de ruimte geen kantine meer is, maar een echte pauzeruimte. Het doek kan in de toekomst gemakkelijk worden verwisseld.

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

Respect voor het klimaat

De bestaande houten vloer in de ruimte, die in een eerdere fase was aangebracht om de vele niveauverschillen op te heffen, werd deels uitgebreid, geschuurd en opnieuw afgewerkt. De betonnen delen zijn gehandhaafd als trap naar het dakterras, en ook daarop is een pauzeteken aangebracht.

Sfeervolle pauzeruimte voor de Nederlandse Filmacademie

De kleuraccenten komen terug in het meubilair. Er staan op maat gemaakte tafels met kunststofstoelen (de Rex) van Ineke Hans voor Circuform, op maat gemaakte bartafels langs de buitenpui met krukken van Hay, en een lange bank en loungemeubelen van Coat14, gemaakt van gecoat schuim. Er is een duidelijk onderscheid gemaakt in een lounge-deel (waar ook een piano staat), het hoge zitten langs de buitenpui, en het zitten aan tafels in de rest van de ruimte. De tafels en stoelen kunnen gemakkelijk worden verplaatst voor bijvoorbeeld feesten of lezingen – de ruimte is nu ook multifunctioneel. Overal in het meubilair zijn stopcontacten aangebracht voor het aansluiten van onder meer laptops en telefoons.

Door onder meer het gebruik van PETfelt, hout, mos, stoelen van gerecycled plastic (zelfs met statiegeld) en het gebruik van een milieuvriendelijke coating voor de meubelen van Coat14 is ook het klimaat gerespecteerd. In de bartafels langs de pui zijn plantenbakken opgenomen, om de natuur ook letterlijk naar binnen te halen. De oude tafels en kantinestoelen zijn hergebruikt op een andere locatie van de Hogeschool. De bestaande verlichting werd geheel vervangen door led en ook de nieuwe sfeerverlichting is volledig led. Alle led-verlichting kan onafhankelijk van elkaar worden geschakeld en zo aan elke gewenste situatie worden aangepast.

Legenda:

Opdrachtgever Nederlandse Filmacademie Amsterdam (onderdeel Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
Interieurontwerp Agnes Otten Interieurarchitectuur
Maatwerk meubilair Huwij timmerwerken & interieurbouw
Los meubilair Rogin; Pedrali, Hay, Circuform, Coat14, Vepa
Verlichting Brinklicht; XAL, Frederik Roijé, Flos, Lumiparts
Akoestiek Akoesta; De Vorm, WoodUpp, Hildering groenkunst, Rockwool
Vloeren Vloerenboenen
Beplanting Hydrozorg
Elektrotechniek Deene elektrotechniek
Installatietechniek Unica
Aannemer Altim