Startende ontwerpers gezocht in architectuurdiscipline

Algemeen 13-10-2020
Startende ontwerpers gezocht in architectuurdiscipline

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zoekt startende ontwerpers in de architectuurdiscipline die willen deelnemen aan een samenwerkingstraject met ontwerpbureaus. Het fonds beoogt hiermee de aansluiting van recent afgestudeerde architecten, stedenbouwers, tuin- en landschapsarchitecten en interieurarchitecten met het werkveld te verstevigen en ruimte te bieden voor artistieke uitwisseling in het kader van actuele maatschappelijke opgaven.
Startende ontwerpers gezocht in architectuurdiscipline

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie biedt met deze oproep de mogelijkheid aan startende ontwerpers om samen met gevestigde bureaus te werken aan een actueel maatschappelijk thema. Het traject betreft een werkperiode van drie maanden in 2021, waarbij de ontwerper direct zal samenwerken met een senior architect om een specifiek onderwerp verder uit te diepen. Er zijn twaalf plekken beschikbaar bij verschillende bureaus die werkzaam zijn binnen de gehele breedte van de architectuurdiscipline.

Startende ontwerpers gezocht in architectuurdiscipline

Inschrijven kan op één van de volgende profielen:

Architectuur
Profiel 1 • ontwikkelen van duurzame, betaalbare en toepasbare bouwtechnieken (Maathuis / JoustraReid)
Profiel 2 • vernieuwingsslag voor de energiezuinige woningen aan het Waterwerk in Rotterdam (Linea architecten)
Profiel 3 • betekenis materialisatie, maatsystemen en detail in de huidige en toekomstige bouwcultuur (Studio VVKH)

Stedenbouw en Planologie
Profiel 4 • nieuwe kernwaarden voor Amsterdam als sociaal duurzame stad (BURA urbanism)
Profiel 5 • gezonde verstedelijking (PosadMaxwan)
Profiel 6 • denken & doen: drie uitdagingen voor de stad van de toekomst (Rademacher de Vries Architecten)

Interieurarchitectuur
Profiel 7 • werkomgevingen van de toekomst (Hollandse Nieuwe)
Profiel 8 • herbestemming van Fort Kudelstaart (Serge Schoemaker Architects)

Tuin- en Landschapsarchitectuur
Profiel 9 • onderzoek naar robuust watersysteem in combinatie met kringlooplandbouw op de hogere zandgronden (H+N+S)
Profiel 10 • groen wonen in Nederland en nieuwe ecologieën gebaseerd op energieproductie (Studio Hartzema)

Interdisciplinair
Profiel 11 • Maison Circulaire (Jacques & André, Bruno Vermeersch)
Profiel 12 • via sociaal betrokken aanpak ontwerpen aan verlaging van de energiebehoefte in de wijk Mariahoeve (Vanschagen Architecten)

Bekijk hier een uitgebreide toelichting op de profielen met informatie over het bureau en de gestelde opgave.

Samenwerkingstraject voor startende ontwerpers

Het traject betreft een parttimewerkperiode van drie maanden in het eerste half jaar van 2021. Hierbij wordt zowel van de startende ontwerpers als het ontwerpbureau een wekelijkse inspanning verwacht, waarbij er op constructieve en inhoudelijke wijze een onderzoek kan worden gestart of experimenten kunnen worden uitgevoerd. Gedurende de gehele werkperiode wordt het ontwerptalent minimaal één dag per week begeleid door een senior ontwerper van het bureau, en wordt er tevens een fysieke werkplek geboden. Voor deze periode ontvangt het architectuurtalent een subsidie ter hoogte van € 5.200 op basis van twee dagen per week over een periode van drie maanden.
De exacte invulling en start van het samenwerkingstraject kunnen in overleg met het ontwerpbureau, na de selectie door het Stimuleringsfonds, worden afgestemd en vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Daarbij wordt verwacht dat in de opzet en uitvoer van het traject rekening wordt gehouden met de beperkingen die de covid-19-maatregelen met zich meebrengen.

Reageren tot en met 28 oktober

Startende ontwerpers kunnen tot en met woensdag 28 oktober 2020 reageren. Lees hier meer over deze oproep en hoe hiervoor in te dienen.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.