Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen in Almere

Algemeen 03-12-2020
Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen in Almere

Begin dit jaar vroegen gemeente Almere en provincie Flevoland vijf aanstormende architectenbureaus een schetsontwerp te maken voor een kunstpaviljoen, als voorloper van een later te ontwikkelen nieuw kunstmuseum. De jury koos unaniem voor het poëtische ontwerp van Studio Ossidiana, dat architectuur, kunst en natuur laat samensmelten en bezoekers zowel binnen als buiten een prikkelende belevenis biedt. Het paviljoen opent met de start van Floriade Expo in april 2022, en zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor het nieuwe museum.
Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen in Almere

De stad Almere heeft de ambitie om de komende jaren uit te groeien tot vijfde stad van Nederland. Behalve woningen, moeten er ook nieuwe voorzieningen komen om de aantrekkingskracht van de stad te vergroten. Vanuit het programma Almere 2.0 werken Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samen om dit te realiseren. Een nieuw kunstmuseum staat hoog op de prioriteitenlijst. In plaats van er meteen een op te tuigen, is ervoor gekozen eerst te experimenteren met een prototype: een tijdelijk kunstpaviljoen, waar de komende jaren allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, en volop ruimte is om nieuwe ideeën te ontwikkelen en testen. Vijf opkomende bureaus die op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst werken, werden uitgenodigd een voorstel te doen voor het ontwerp. Een deskundige selectiecommissie boog zich over deze schetsontwerpen en koos unaniem voor het even conceptuele als toegankelijke ontwerp van Studio Ossidiana. Een ontwerp dat alle zintuigen prikkelt en een goede representatie is van de omvangrijke collectie Land Art in Flevoland.

Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen in Almere

Het ontwerp van Studio Ossidiana: The Port, The Stage en The Observatory

Studio Ossidiana liet zich inspireren door de zee die de provincie Flevoland ooit was en het meer waarop het paviljoen komt te liggen, het Weerwater. Ze bouwden hun ontwerp op uit drie cirkels: The Port, The Stage en The Observatory. The Port is een ringvormige promenade op het water, waar bezoekers kunnen wandelen en verblijven, en dat buitenprogrammering mogelijk maakt. The Stage is een drijvend platform dat dienst kan doen als terras, maar bij flinke wind zal afdrijven als een eiland. Net als The Port is het gemaakt uit een door het ontwerpbureau zelf ontwikkeld terrazzo, dat met schelpen, mosselen, klei en houtskool de bodem van Flevoland weerspiegelt. Op het derde cirkelvormige platform staat The Observatory, de tentoonstellingshal met twee tentoonstellingsruimten. Deze biedt een dromerige blik van buiten naar binnen, en andersom. Doordat de cilindervormige gevel gemaakt is van lichtgewicht polycarbonaat, filtert en reflecteert deze de tinten van het water en de omringende vegetatie. Door zorgvuldig gekozen openingen in de gevel, vormen ook de silhouetten van bezoekers binnen een kunstzinnig schouwspel.

Nieuw kunstmuseum

Het kunstpaviljoen wordt gezien als voorloper of dependance van een nog te ontwikkelen kunstmuseum, dat over vijf tot tien jaar een plek moet hebben in Almere. Dit museum staat onder leiding van kwartiermaker Denise de Boer, en gaat zich richten op toegankelijke, aansprekende kunst, met een nadruk op grootschalige multimediale kunst en landschapskunst. Uitgangspunt vormt het eigenzinnige profiel van Almere en Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan.

Samenwerking met Floriade 2022

Het paviljoen komt in het hart te liggen van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Na de Floriade zal deze plek ontwikkeld worden tot de innovatieve, duurzame woonwijk Hortus, met het kunstpaviljoen als belangrijke trekpleister.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.