De appel valt meestal niet ver van de boom. Neem Tynke van den Heuvel, oprichtster van en drijvende kracht achter Studio Wae. Ze werkte ruim 14 jaar in het recyclingbedrijf van haar vader waar edele metalen en elektronische goederen worden hergebruikt. Nu recyclet ze met haar onderneming zelf. Zo zet Tynke de oude bestrating van stations om in nieuwe betontegels en hergebruikt ze dus vloeren van Forbo Flooring en andere vloerfabrikanten. Ook het productieproces van Studio Wae is maatschappelijk verantwoord: veel van het handwerk wordt gedaan door Syrische statushouders, die tegen een volwaardig salaris voor Studio Wae werken.
Tweede leven
Tynke experimenteerde en werkte eerder met de Coral-schoonloopvloeren van Forbo Flooring. Maar toen er vraag begon te komen, bleek dat Forbo vanwege haar efficiënt-duurzame productieproces zo weinig Coralafval overhield dat niet aan de vraag kon worden voldaan. Voor Marmoleum dat in veel grotere hoeveelheden (en heel veel verschillende collecties) wordt toegepast over de hele wereld, ligt dat anders: er komt logischerwijs meer snij-afval vrij (dat Forbo overigens terugneemt, red.) en bovendien blijven er rollen Marmoleum over als een oude collectie vervangen wordt door een nieuwe. Die rollen krijgen nu een tweede leven.
Nauw aan het hart
Het CO2-neutrale product dat geproduceerd wordt van natuurlijke materialen lag Tynke met haar groene vingers meteen nauw aan het hart. Ook de klant, in dit geval Fun Forest, voor wie de natuur een belangrijke rol speelt, was meteen in voor een Marmoleum-avontuur. Tynke: “Nadat ik met Forbo de nieuwe vorm van de tegels had getest, heb ik het klimbos een kleurenkaart toegestuurd waaruit ze hun eigen favorieten konden kiezen. Daarna heb ik de kleurpatronen ontworpen die we vervolgens gelegd hebben met stoffeerder Nice Interiors uit Warmond.”
- Bekijk ook
- https://studiowae.nl/