Tentoonstelling Design for the Real World

Algemeen 19-11-2020
Tentoonstelling Design for the Real World

Design Museum Den Bosch lanceert de tweede editie van het innovatieve online platform De Derde Verdieping. Deze editie hoort bij de tentoonstelling Victor Papanek: The Politics of Design. Onder de titel Design for the Real World onderzoekt het museum hoe vormgeving kan bijdragen aan een betere wereld en wat de rol van de ontwerper is als het gaat om duurzaamheid, inclusie en democratie. Aan de hand van artikelen, filmpjes, podcasts en interviews ontdek je zo in hoeverre de ideeën van Victor Papanek nu nog relevant zijn. 
Tentoonstelling Design for the Real World

De titel van deze editie van De Derde Verdieping is ontleend aan het boek Design for the Real World: Human Ecology en Social Change (1971) van de ontwerper, schrijver en activist Victor Papanek. Het is een waar manifest van designactivisme. Het is vertaald in meer dan twintig talen, is sinds zijn oorspronkelijke uitgave nooit uit druk geweest en blijft een van de meest gelezen boeken over vormgeving ooit gepubliceerd. Papanek pleit in dit boek voor een radicale verandering: in plaats van in dienst te staan van massaconsumptie en winstbejag, moet design de uitdagingen van de ‘echte wereld’ aanpakken, zoals die van inclusie, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Op de gelijknamige Derde Verdieping onderzoeken we hoe de ideeën van Papanek doorklinken in de hedendaagse ontwerpwereld. Wat hebben we geleerd in de vijftig jaar sinds het verschijnen van dit boek? En welke lessen worden nog steeds niet voldoende ter harte genomen? Of moeten we Papanek achter ons laten op weg naar iets heel nieuws?

Tentoonstelling Design for the Real World

De Derde Verdieping voor Design for the Real World

Design Museum Den Bosch neemt een uniek initiatief met de ontwikkeling van het digitale platform De Derde Verdieping. Het is een kennisplatform dat het museumbezoek verrijkt en bijdraagt aan de duurzaamheid en diversiteit van het museum. Met De Derde Verdieping vervult Design Museum Den Bosch een pioniersrol in de internationale museumwereld. Dit is de tweede keer dat De Derde Verdieping ingezet wordt: de eerste editie ging over de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future. Op De Derde Verdieping vind je artikelen, filmpjes, kijk-, lees- en luistertips bij de thema’s van de tentoonstellingen en speelt het museum in op de actualiteit. De Derde Verdieping is een aanvulling op een bezoek aan Design Museum Den Bosch. Tegelijkertijd is het een unieke manier om de kennis die is opgedaan tijdens de tentoonstelling digitaal te bewaren. Ook na de laatste dag van de tentoonstelling blijven de informatie en beelden die gegenereerd zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Bovendien is het een manier om verschillende perspectieven en stemmen te laten horen.

Tentoonstelling Design for the Real World

Tentoonstelling Design for the Real World
Tentoonstelling Design for the Real World
Tentoonstelling Design for the Real World