The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

Projecten 19-07-2021
The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

The Bellhop Hotel in Rotterdam is een intiem designhotel, ontworpen door local uit Noorwegen en Depot Rotterdam. Scandinavisch design en Caribische sferen komen er verrassend samen.
The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

Yu-Meng Braumuller en zijn vrouw Zetsia Lobo brachten hun jeugd door op Curaçao. Hij beheert en verhuurt vastgoed, zij deed ooit de hotelschool en werkt nu in de financiële wereld. Toch bleef zij dromen van een eigen restaurant, te openen met hun gezamenlijke vriend Franton Maria. Een inclusief restaurant, lokaal en biologisch, waar de vele Rotterdamse culturen elkaar zouden treffen. Zowel voor burgerliefhebbers als veganisten. Een businessplan lag al jaren klaar.
Eind 2017 ontdekten zij bij toeval een Jugendstil-pand in de bruisende Witte de Withstraat dat zeer in de smaak viel. Toen de eigenaar een hotelondernemer bleek te zoeken, besloten Zetsia Lobo en Franton Maria hun businessplan aan te passen, toegespitst op een hotel-restaurant. De eigenaar zou het pand casco verhuren en daarom lieten de drie ook een verbouwingsplan maken. Het werd bedacht door hun vrienden van local, een studio voor architectuur en urbanisme, met vestigingen in Bergen, Parijs en Brussel. Het interieur werd ontworpen door Depot Rotterdam. De plannen bleken zo overtuigend dat de drie gekozen werden als huurder: The Bellhop Hotel was geboren.

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

The Cloud

“Ik kende Jerome Picard en Elida Mosquera van local omdat zij in een van mijn panden woonden”, vertelt Yu-Meng Braumuller. “Zij werkten bij OMA en ik bewonderde hoe zij hun woning met minimale middelen tot iets fraais hadden verbouwd. Als ik ooit ga verbouwen, vraag ik hen, dacht ik!” Zo geschiedde. Local trad op als coördinator van het ontwerp- en het verbouwingsproces. Dat het bureau inmiddels verhuisd was naar Bergen, Noorwegen, vormde geen bezwaar – het ontwerpproces verliep grotendeels online. Local stapelde in zijn aanpak drie zones (‘banden’) organisch op elkaar: een ‘band’ van eten, van leven en van slapen. Het bureau ontwierp een extra verdieping met schuin dak in de stijl van het bestaande gebouw. Het aanwezige trappenhuis werd verplaatst zodat de algemene indeling sterk verbeterde. Om het ernstig verzakte pand te verstevigen had de eigenaar in de kelder een betonnen bak laten storten. Local integreerde deze ruimte slim in het totaalplan. Door de vloer van de begane grond open te breken en deels te verlagen, valt er nu licht in de kelder en kwam er veel extra ruimte bij. Dit nieuwe, zwevende ‘terras’, The Cloud, kreeg een golvende vorm die verwijst naar de wolken buiten. Local bewaarde ook de karakteristieke Jugendstil-elementen.

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

Kookeiland

Depot Rotterdam ontwierp het interieur. Braumuller: “Ook met hen waren wij bevriend. Gespecialiseerd in interieurs hadden zij weinig horeca-ervaring, dat vond ik interessant. Zij ontwierpen geen statische café-bar, maar benaderden deze als een soort kookeiland met een losse, metershoge display-kast erachter. Hij zorgt voor een huiselijke atmosfeer, maar sluit de achterliggende caféruimte niet af terwijl die wel een plezierig besloten karakter kreeg.”
Depot ontwierp speciaal gestoffeerde banken op maat en koos een diversiteit aan stoelen en bistro-tafeltjes. Ook de stalen trap naar beneden is op maat gemaakt, net als de fraai gebogen hekken erboven. Zij werden bespannen met transparante basketbalnetten. Een minimale en speelse oplossing, maar het vereiste veel handwerk om de netten strak op hun plaats te krijgen. In de lampen boven de bar fladderen plastic vogeltjes die de informaliteit verhogen.
In de kelder van The Bellhop bevinden zich een compacte keuken, toiletten en extra restaurantruimte. Depot Rotterdam ontwierp op maat gemaakte muurbanken en tafeltjes en liet de betonnen wanden grotendeels in het zicht. Lokale kunstenaars exposeren er nieuw werk in wisselexposities. Op de begane grond plaatsten de ontwerpers voorzetwanden met nissen, geschilderd in plezierige pastelkleuren. Het terras is bekleed met kurk, ook aan de onderkant. Een natuurlijk en vriendelijk materiaal dat ook isoleert en de akoestiek versterkt. Door het te lakken, is het net zo hard als parket. Braumuller: “We zijn allemaal opgegroeid op Curaçao, dus kleuren vinden we belangrijk. Maar we houden ook van Scandinavië, hoewel dat soms wat kil kan zijn. Die coolness wilden we combineren met het kleurrijke van de Cariben.” Het informele The Bellhop (Engels voor piccolo) heeft geen aparte incheckbalie. De gasten worden ontvangen en checken in aan de bar.

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

Avontuurlijke kamers in The Bellhop

Op de bovenverdiepingen trof local een doolhof van kamers en trappen aan. Door de trappen rigoureus naar voren te verplaatsen en wanden weg te breken, ontstonden er heldere gangen, waaraan de vijftien kamers nu liggen. Een lift is er niet maar dat ongemak is verzacht met humoristische citaten op de muren. Er zijn vier soorten kamers, zodat zowel singles als families en groepen er terecht kunnen. Iedere kamer heeft een met kurk bekleedde alkoof, waarin de bedden verrassend intiem zijn geïntegreerd. Hoge badkamers met fraaie, matglazen wanden lopen van de vloer tot aan het plafond en werken ruimtelijk. Verder bevatten de kamers ingebouwde bergruimte en zijn er zitjes en schrijftafels gemaakt. Op de vloeren ligt kurk dat als Japanse tatami’s is aangebracht. De kamers bieden comfort, privacy en vaak een verrassend uitzicht op de dynamische stad. Tegelijk hebben ze een uitstraling van avontuur en improvisatie die zorgt voor een losse sfeer.
Depot Rotterdam ‘stoffeerde’ de kamers in diezelfde Caribisch-Scandinavische stijl als beneden. Met natuurlijke materialen als wol, kurk, bamboe en glas, gecombineerd met kleurige, popart-achtige lampen, meubelen en accessoires. Iedere kamer kreeg zijn eigen sfeer door een zorgvuldig gekozen kleur, die terugkeert in de accessoires. De gangen zijn geschilderd in donkerblauw en oranjebruin, wat het contrast met de lichtvoetige kamers des te verrassender maakt. Het zijn tevens de dominerende branding kleuren van The Bellhop.
Het Bellhop-project startte eind 2017. Omdat alle deelnemende partijen het leuk vonden eraan te werken, ontstond er een hechte vriendschap. Iedereen zette zijn beste beentje voor en dat zie je terug in het eindresultaat. Het hotel opende begin 2020, een week voordat corona toesloeg. Toch overleefde het de crisis en maakt het zich op voor een succesvolle herstart.

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

www.local-eu.com
www.depotrotterdam.nl

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Joey Van Dongen)

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

LEGENDA
Opdrachtgever Zetsia Lobo, Franton Maria, Yu-Meng Braumuller
Ontwerp en projectleider local (Elida Mosquera, Jerome Picard) i.s.m. Grndpa, Depot Rotterdam, Zondervan architectuur, 3RW arkitekter
Interieurbouw Depot Rotterdam
Meubelen en accessoires Vitra, De Vorm, Tom Dixon, Christien ­Meindertsma
Verlichting Louis Poulsen, Chris Kabel, Mathieu Challières
Bamboe Moso
Kurk Wicanders
Gaasbespanning Carlstahl
Vloeren BetonCraft & IPS
Oppervlakte 500 m²

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots

The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots
The Bellhop: boutique hotel met Caribische roots