Hoewel de eigenaar al op zijn 21ste een eigen hotel runde, bleef hij dromen van een plek waar hij zèlf zou willen overnachten. Een hotel voor young-professionals en Urban Nomads, duurzaam en onconventioneel, waarin de publieke ruimtes evenveel aandacht zouden krijgen als de kamers. Om informele ontmoetingen en geanimeerde gesprekken tussen de gasten als vanzelf te laten ontstaan. Na een lange zoektocht wist hij een kantoorpand in Hoofddorp uit de jaren negentig van de vorige eeuw te bemachtigen. Opgetrokken uit glas, natuur- en baksteen en ingeklemd tussen snelwegen, bedrijven en hotels. Er was nog geen hotelbestemming, maar de gemeente bleek gevoelig om een Lifestyle-hotel toe te voegen aan het bestaande aanbod rond Schiphol. Ook het uitdagende plan en de aanpak van Workshop of Wonders, dat eind vorig jaar een tentoonstelling hield, hielpen in de besluitvorming.
Gerrit Vos van Workshop of Wonders bereisde in zijn jeugd met zijn ouders de continenten en kent de hotelwereld van binnenuit. Het bureau transformeerde het kantoorpand ingrijpend en nam ook de architectuur voor zijn rekening. Om duurzaamheidsredenen liet men het exterieur met zijn golvende gevels grotendeels intact. Wel kwam er een nieuwe entree en werd er deels een extra verdieping opgezet. Door deze te bekleden met expressieve, aluminium lamellen, tilde WoW het gebouw naar de 21ste eeuw en valt het vooral ’s avonds extra op. Het interieur veranderde volledig. Vos: “We lieten ons inspireren door de energieke midcentury ontwerpen van de opbouwjaren en de Amsterdamse School – The Florian ligt immers tegen Amsterdam aan. We citeerden niet letterlijk, maar keken naar de onderliggende ideeën van ambachtelijkheid, materiaal- en kleurgebruik en de sculpturale vormen. Die tekst hebben we naar het nu vertaald.”
Sensuele oase in The Florian
The Florian is een ‘introvert’ hotel. Een groter contrast tussen het rijke interieur en de anonieme buitenomgeving is nauwelijks mogelijk. De metershoge muren met baksteen-patronen in de entree werken als een abstract kunstwerk. De decoratieve, de akoestische panelen van Baux ernaast zorgen voor een eigentijds contrast. Gemaakt van houtwolcement zijn zij duurzaam en versterken zij de akoestiek. Een kolossale groene kolom werkt als sculpturale blikvanger. “Hij verbergt een tamelijk dunne kolom en is in die zin postmodern.” licht Vos toe. “Visueel was hij hier noodzakelijk, als scharnier van buiten naar binnen. Het betonnen dak is gedeeltelijk weggesneden zodat het daglicht nu rijkelijk binnenvalt.”
De entree loopt in het atrium over. Vakkundig regen de ontwerpers hier gevarieerde caféruimtes, kroonluchters, in- en uitcheckbalies, meterslange eet- en werktafels, lichtvoetig gekleurde terrasstoeltjes en comfortabele zitjes aaneen. Een waaier van sferen en informele zones opent in het atrium een bruisend hoteltheater. Vos: “Door optimaal gebruik te maken van het bestaande interieur en daar strategisch een laag aan toe te voegen, creëerden wij de unieke sfeer in de publieke ruimtes. Zo komen de gouden lamellen van de nieuwe buitengevel bijvoorbeeld binnen terug. Verder gebruikten we planten, houten latten, betonnen patioblokken, voiles, kleurige tapijten en terrazzo-, pvc- en gietkurken vloeren om de lobby aan te kleden.” De zeshoekige vormen van de incheckbalie echoën in de lichtsculptuur van Tom Dixon, de ‘abgeeckte’ Medici-fauteuils van Konstantin Grcic, de voor het hotel ontworpen tapijten van studio Muurbloem en in de messing armaturen van Marc de Groot. Workshop of Wonders realiseerde een sensuele oase die herinnert aan de vervlogen luxe van de Amsterdamse School en Frank Lloyd Wright, maar onmiskenbaar eigentijds. Een stijlvolle climax die nergens rommelig wordt. Midden in het atrium torent een nieuwe, sierlijk golvende wenteltrap naar de twee verdiepingen en hotelkamers. Op de entresol, waar het daglicht gul binnenvalt, kunnen hotelgasten zich terugtrekken om te werken, met uitzicht op het atrium.
Afgeronde hoeken
In The Florian liggen de hotelkamers in ringen rondom de publieke ruimtes. Vos: “Dit betekende lange, inpandige gangen en vaak bezuinigen hotels daarop: dan worden het naargeestige tunnels. Dat hebben we voorkomen door aan het eind van iedere gang daglichttoetreding aan te brengen. Afgeronde hoeken en decoratieve lichtarmaturen maken de gangen vriendelijk, evenals de speciaal door Muurbloem ontworpen tapijten, waarin de molenwiek-motieven van de gevelpanelen terugkeren. Ook het stemmige behang met geabstraheerde Amsterdamse Schoolmotieven werkt uitnodigend.”
Workshop of Wonders richtte ook de 150 hotelkamers in. Ondanks Corona is er nauwelijks bezuinigd en gekozen voor tijdloze, hoogwaardige meubels. Die gaan langer mee en zijn dus duurzamer. Behalve comfortabele bedden bevat iedere kamer een door WoW ontworpen hangende plankenkast met bureau. De badkamers hebben wanden van figuurglas die de ruimtelijkheid intact laten en ’s avonds als een lantaarn werken. Een donker porseleinen wastafel met goudkleurige kranen en accessoires fungeert als los sierelement. Samen met de op maat gemaakte terrazzo achterwand, waarin onopvallend manshoge spiegels zijn geïntegreerd. De handmatig opgebrachte gentlegrey Senso-muren sluiten harmonisch aan bij de ruwbetonnen plafonds. De motieven op de hoofdsteunen achter de bedden komen, net als de vloertapijten, uit de catalogus van Muurbloem. Bijzonder zijn de metalen Coller kasten van Nendo voor het Nederlandse Quodes. Vòòr de verduisteringsgordijnen hangen voiles met dezelfde geabstraheerde motieven als in de gangen. Iedere kamer bevat ook een prominente foto van details van Amsterdamse Schoolarchitectuur.
Clubhouse
Bijzonder zijn de familiekamers en de kamers voor mindervaliden. Zij bestaan steeds uit twee ruimtes zodat de ouders en/of begeleiders privacy hebben. De aanpassingen in de minder-validen kamers zijn stijlvol en niet stigmatiserend. Hoogtepunten zijn de luxe-suites op de hoeken van The Florian. Zij liggen direct achter de gouden gevellamellen die de kamers een prachtig visueel accent geven. Behalve een fenomenaal uitzicht bieden deze suites faciliteiten als ligbaden, luxe meubilair en verlichting. Apetrots zijn Vos en Pennings op de directiekamer (het Clubhouse) waar uitsluitend midcentury meubels en verlichting van grootmeesters als Visser, Rietveld en Aalto uit de Spectrum en Artek collecties zijn toegepast en een op maat gemaakte huisbar.
The Florian hoopt in juli zijn deuren te openen. Vos: “De opdrachtgever wilde een informeel hotel voor millennials. Wij voegden er bewust een design-laag aan toe van zorgvuldig gekozen functies, materialen, meubilair, verlichting en sferen. Omdat we een tijdloos interieur wilden dat over 20 jaar nog actueel is. Onze opdrachtgever ging hierin mee, corona of niet.” De combinatie van midcentury en Amsterdamse School geeft de Amsterdamse Florian haar unieke karakter. “Hopelijk komen er meerdere vestigingen! Die krijgen dan elk hun eigen sfeer, geïnspireerd op de locatie”, aldus een enthousiaste Vos.
www.workshopofwonders.com
(Tekst: Peter van Kester – fotografie: JRimageworks)
LEGENDA
Opdrachtgever CC real estate investments
Architectuur en interieurontwerp Workshop of Wonders – design interiors
Branding & identiteit BvG Agency
Interieurbouw Meuviro
Afbouw De Jong Afbouw
Maatwerkmeubelen hotelkamers Hoogendoorn
Projectinrichting Workshop of Wonders – design interiors
Losse meubelen Spectrum, Lensvelt, Quodes, Fest, Valerie Objects, Pastoe, Artek, &tradition, Ineke Hans, Moroso, Mattiazzi, Tom Dixon, Pedrali, Scab, Jess, Atelier Haussman, iSiMAR
Verlichting Artek, Tom Dixon, Santa & Cole, Marc de Groot, Menu, Modular, Wever & Ducré, Anvia, Valerie Objects, &tradition, Maretti, Het Lichtlab
Behang, tapijten en textiel Muurbloem Design Studio
Wanden Vescom, Knauf, Senso
Amsterdamse School foto’s Pim van Schaik
Glaswanden Qbiq
Tegels Mosa
Vloeren Duracryl, mFlor, Tarket, Intercodam
Akoestische wandpanelen Baux
Kranen en sanitair Hans Grohe, Duravit, Geberit, Not Only White
Grootkeuken Rosval
Groenvoorziening Hydrozorg
Stalen trappen Snep Trappen
Gevelpanelen Aldowa
W-installaties Kemp Installatie
E-installaties Kersten Retail
Oppervlakte 5500 m²
- Bekijk ook
- http://www.workshopofwonders.com