cepezedinterieur ontwierp een modern interieur voor een monumentaal, achttiende-eeuws Amsterdams grachtenpand. De opdrachtgever vroeg om een totaalontwerp voor de werkruimte op de begane grond en de bovenwoning, van de renovatie en verbouwing tot aan de meubilering en styling. Dit bood de mogelijkheid om inrichtingselementen en nieuwe installaties optimaal in elkaar te passen en zo ruimte te sparen. Japans minimalisme was de inspiratiebron.
Fotografie cepezed | Lucas van der Wee
Bestaande elementen, zoals ramen, balken en spanten, zijn strikt gescheiden van het nieuwe interieur. Op die manier komen beide tot hun recht én wordt het een prettige woning, met een leesbare geschiedenis. Door alle tussenwanden en verlaagde plafonds te verwijderden, ontstaan lange zichtlijnen van voor naar achter. Met het oog op maximaal doorzicht en optimale daglichtinval zijn nieuwe balustrades en tussendeuren van glas.
Het trappenhuis dat de tweede verdieping verbindt met de zolder, is meer dan alleen een trap. Dit compacte, verbindende en organiserende meubel vormt het hart van de bovenwoning. Het is herkenbaar aan de eikenfineerwanden en er zijn zo veel mogelijk andere functies in opgenomen, al dan niet zichtbaar. Zo zit er een warmteterugwininstallatie in en is de buitenkant in de woonkamer deels een boekenkast.
De meeste nieuwe interieurelementen zijn net als het trappenhuis afgewerkt met eikenfineer. Ook witte oppervlakten zijn een terugkerend element. Nieuwe volumes zijn aan de onderkant afgewerkt met een smalle, zwarte staalstrip, zodat ze optisch loskomen van de structuur van de woning. Glazen panelen zijn gevat in zwartstalen profielen. Zo blijft de oorspronkelijke basisconstructie van het huis duidelijk zichtbaar. Balken, spanten en kozijnen zijn wit gelakt en tonen sporen van de tijd, butsjes en scheuren zijn niet weggewerkt.
Toevoegingen zijn ter plekke opgebouwd uit mooie prefab-onderdelen, die niet meer hoeven te worden afgewerkt. De grootte van de onderdelen werd bepaald door de maat van het trapgat en de ramen, soms pasten ze er precies doorheen. Het fineer is extra dik, zodat hoeken tegen een stootje kunnen en het lang mooi blijft. Vloerverwarming, dubbelglas, de warmteterugwinninginstallatie en de geïsoleerde kap, gevels en begane grond maken het huis up-to-date wat betreft comfort en energieverbruik. Het stilistische uitgangspunt voor het ontwerp is Japans minimalisme. Dit uit zich in een strakke vormgeving en een sober, maar warm palet van kleuren en materialen. De eikenfineerwanden en een eiken vloer zijn gecombineerd met witte lak, witte solid surfaces, matzwarte coating en profielen en plinten van zwart staal.
Ruim opgezette werkruimte
Overleggen, werken en je fiets stallen: de werkruimte op de begane grond is ruim opgezet en multifunctioneel. Door de met glas overdekte, voormalige steeg bij de werkruimte te trekken, valt ook hier ruim daglicht binnen. In de wand aan de achterzijde zijn technische en sanitaire functies verstopt. Hetzelfde geldt voor de wand langs de trap, maar dit is tegelijkertijd ook een kast. De schuifdeur naar de gang is weggewerkt met een stalen wand, die bekleed is met matzwart HPL.
Op de eerste etage zijn twee slaapkamers gesitueerd, aan de voor- en achterzijde. Ertussen ligt een badkamer, die vanaf beide slaapkamers bereikbaar is. De badkamer is aan de slaapkamerzijde afgewerkt met eikenfineer. De inbouwkasten in de slaapkamers zijn zo geplaatst dat er een mooi contrast ontstaat tussen de geleefde spanten en de nieuwe kastdeuren. De monumentale constructie en de strakke kasten komen zo goed tot hun recht. Van de eerste naar de tweede verdieping loopt een monumentale houten trap, die is geschuurd en gelakt. De opening naar de trap heeft een klassieke omlijsting, opgenomen in een eikenfineer wand.
Op de tweede verdieping zijn de keuken en de zithoek te vinden. Het trappenhuismeubel verdeelt de open verdieping in een zithoek en een keuken, zonder dat dit afbreuk doet aan de ruimtelijkheid. Aan de ene zijde loopt de vloer door, aan de andere zijde schermt een binnenraam de zithoek af. Het daglicht valt langs alle kanten om het trappenhuismeubel heen, waardoor het zich nog nadrukkelijker manifesteert als kern van de woning. Behalve beide trappen bevindt zich in deze kern een toilet. Omdat cepezedinterieur ook de styling deed, is alles op elkaar afgestemd, van het materiaal en de meubels tot en met de stoffering en het servies.
Kunststuk
Het kunststuk van de woning, de nieuwe trap, legt verbinding tussen de verdiepingen, zowel visueel als praktisch. Bijzonder aan de trap is dat hij aan de boven- én onderkant is afgewerkt met eikenhout. Het levert een Escheriaans beeld op waarin richtingen vervloeien en eindes een begin zijn. Dit vervreemdende effect wordt nog eens versterkt door de zorgvuldige afwerking: de nerven van hout lopen door over de rand van elke trede. Een smalle leuning van zwart gecoat staal steekt bijna recht omhoog langs het spilpunt van de trap, om de wanden niet te onderbreken.
Op de derde verdieping is de masterbedroom te vinden. Deze slaapkamer ligt aan de voorkant en loopt over in de ruime badkamer aan de achterzijde. De badkamer is uitgerust met een stoomdouche, Japans bad en een daybed. Schuifpanelen van aluminium lamellen met houtfineer en matglas waarborgen de privacy en filteren de lichtinval. De leidingen zijn netjes weggewerkt terwijl de spanten toch zichtbaar zijn. De materiaalkeuze is in de eerste plaats afgestemd op de functie: waterbestendige solid surfaces in de badkamer, houtfineer elders. Omwille van het visuele effect op de ruimtelijkheid is hier soms van afgeweken. Zo gaat het witte oppervlak van de inloopkast naadloos over in het dressoir van de slaapkamer. Het eikenfineer van de trapkern loop hier over in een vrijstaande wand waar de gehele klimaatinstallatie achter is weggewerkt
De zolder is ingericht voor ontspanning. Onder de nok is een sportruimte, volledig ingericht op de gebruiker, waar je direct binnenwandelt vanaf de trap. De nieuwe glazen scheidingswand brengt je naar een intieme dakpatio onder de kap die tevens een opbergruimte bevat.
Tot op de millimeter
Issos produceerde en installeerde het maatwerk meubilair voor onder meer de werkruimte, de slaapkamers en badkamer, de zithoek, keuken, de master bedroom met badkamer inclusief stoomcabine en sauna, de sportruimte en de dakpatio. Dit unieke project heeft zich regelmatig tot op de millimeter bewogen. Het heeft veel gevraagd van het vakmanschap van de meubelmakers en -monteurs van Issos. Het eindresultaat is volgens Issos uitzonderlijk en een groot compliment aan de architecten en het eigen team: “Wij zijn trots onze kwaliteiten als interieurbouwer en aannemer inéén, als ‘one-stop-shop’, ook in dit project weer volledig te hebben kunnen tonen.”
Legenda
Project Interieur grachtenpand
Opdrachtgever particulier
Interieurontwerp cepezedinterieur, Delft
Projectmanagement DABT Architectural developments, Alkmaar
Bouwkundig en maatwerk interieur Issos BV, Aalsmeer
Installatietechnisch ontwerp Tree installatie advies, Delft
Lichtontwerp Frans van Hooijdonk
Exterieur, renovatie en vergunningen Floor de Voogt Architectuur & Interieur, Amsterdam
Tekeningen cepezedinterieur, Delft
Projectduur oktober 2019 - december 2022
Projectgrootte 260 m²