Werken in een prettige huiskamer

Projecten 15-07
Werken in een  prettige huiskamer

Burobas creëerde voor woningcorporatie G&O een huiselijke omgeving die ontmoeten stimuleert en waarin prettig en veilig kan worden gewerkt.

Werken in een  prettige huiskamer

TEKST Rutger van Oldenbeek
FOTOGRAFIE Michael van Oosten

Werken in een  prettige huiskamer

Woningcorporatie G&O (voorheen Gooi en Omstreken) is werkzaam in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. In de gemeentes Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum, Laren en Wijdemeren biedt de woningcorporatie sociale huisvesting aan zo’n 9.000 huishoudens. Het kantoor van G&O was na zo’n 25 jaar nodig aan verbouwing toe. Burobas, dat al eerder verschillende kantoren van woningcorporaties inrichtte, kreeg in 2022 de opdracht om voor G&O een nieuw interieur te ontwerpen.

Werken in een  prettige huiskamer

Hybride werken

“De frequentie waarmee woningcorporaties hun interieurs verbouwen ligt vaak rond de 25 jaar ”, vertelt Bas van Rooij van Burobas. “Veel kantoren van eind jaren 90 tonen hetzelfde beeld, met net als bij G&O een weinig klantvriendelijke entreeruimte met een hoge balie en loketjes. Maar de dienstverlening is veranderd, net als het werken op kantoor. Enerzijds kunnen veel meer zaken digitaal worden afgehandeld, anderzijds werken mensen vaker thuis.” In opdracht vanuit het projectmanagement van G&O maakte AT Osborne een programma van eisen, met als insteek plaats- en tijdonafhankelijk werken. Van Rooij: “In feite hybride werken dus, want dat is inmiddels de norm en ook bij G&O omarmd. Daarbij moest ontmoeten centraal staan in het vernieuwde kantoor.”

Werken in een  prettige huiskamer

De balie en de loketten op de begane grond verdwenen, in plaats daarvan kom je nu binnen in een mooie grote open ruimte. Er kwam wel een kleine ontvangstbalie terug – onder meer voor huurders die minder goed met de digitale werkwijze uit de voeten kunnen. Maar stelt Van Rooij, “daarvoor hoeft er geen receptie met twee medewerkers te zijn. Mensen van de afdeling werken nu op een van de werkplekken in het frontoffice en lopen naar de balie wanneer er iemand binnenkomt.”

Werken in een  prettige huiskamer

Sociale controle

Een van de grootste ingrepen was het maken van een verticale doorbraak in het hart van de entreeruimte. Hier is nu een hoog atrium met loopbruggen en een vide, dat zorgt voor meer openheid, transparantie, licht en ruimtelijkheid. Daarnaast draagt het atrium bij aan het gevoel van veiligheid van de medewerkers op de begane grond – omdat er steeds contact is met de eerste en tweede verdieping. Van Rooij: “Veiligheid is een belangrijk onderwerp bij woningcorporaties, want ontevreden huurders kunnen wel eens agressief gedrag vertonen en bedreigingen uiten. De oude situatie, waarin mensen achter de balie moesten wachten, lokte dat misschien soms ook wel uit. Dankzij het open atrium zien bezoekers nu ook medewerkers op de verdiepingen, en reageren ze anders. We hebben ook bij andere corporaties ontvangstgebieden gemaakt met veel openheid en sociale controle, en daar zijn bijna geen incidenten meer.”

Werken in een  prettige huiskamer

Bij de entree is overigens ook een beveiligde spreekkamer – met aparte toegangsdeuren voor de bezoekers en de medewerkers, en een extra brede tafel. “Dat zie je bij meer woningcorporaties”, weet Van Rooij. “Het is soms bijna een voorwaarde: je wilt openheid en vriendelijk contact met de huurders, maar moet soms ook een spreekkamer binnen handbereik hebben voor een privacygevoelig gesprek, bijvoorbeeld over huurachterstand. Soms worden deze ruimtes gebruikt voor gesprekken waarbij mogelijk stemverheffing plaats vindt. Medewerkers gebruiken de ruimte dus ook als ze denken dat een gesprek kan escaleren.”

Werken in een  prettige huiskamer

Identiteitswand

Een tweede verticale verbinding die zorgt voor openheid en transparantie vormt het nieuwe trappenhuis aan het atrium. Op de plek van het voorheen gesloten trappenhuis maakte Burobas nieuwe open trappen met glazen balustrades, die uitnodigen tot gebruik en de verticale verbinding en beweging benadrukken. “De trap nodigt misschien ook bezoekers uit om naar boven te gaan”, zegt Van Rooij, “maar dat is niet de bedoeling. Een barrière op de begane grond zou echter niet vriendelijk zijn en daarom begint de beveiligde schil pas op eerste verdieping. Maar in de praktijk blijkt dat er nooit iemand naar boven gaat.”

Werken in een  prettige huiskamer

Voor de trappen staat een twee verdiepingen hoge ‘identiteitswand’, met schilderijenlijsten die nog zullen worden ingevuld door grafisch bureau Decode, dat ook de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo van G&O ontwikkelde. De wand is donker grijsgroen, een kleur die overal in het interieur terugkomt. Van Rooij: “Dat krijgt daardoor een enigszins neutraal karakter, maar kan zo beter de tand des tijds weerstaan, het moet niet na 10 jaar alweer passé zijn.”

Huisje

Om te wachten of om gesprekken te voeren zijn er diverse zitmogelijkheden in de entreeruimte, waaronder een ‘huisje’ met in het hart een grote leestafel en eromheen losse en vaste zitjes, ook voor kinderen. Van Rooij: “In het programma van eisen stond alleen een leestafel maar het huisje oogt vriendelijker en breekt de ruimte, en legt bovendien een link naar woningbouw.” Het huisje is afgewerkt met een mooi bont gespikkeld vilt van i-did.

Direct naast de entreeruimte is het grote lunch- en werkcafé van G&O. Centraal in het café staat een grote uitgiftebalie, die ook als bar kan worden gebruikt. De uitgiftebalie heeft dezelfde vormentaal als de balie in de entreeruimte, en een front van eikendecor van DecoLegno (Cleaf S164 Fronda), een tijdloos materiaal dat overal in het interieur terugkomt. Er zijn verschillende zitmogelijkheden en er kan overal worden gewerkt en aangeland. Daarnaast zijn er lockers en een garderobe bij het café. Ook zijn er wc’s, die net als de andere in het gebouw met veel oog voor detail zijn vormgegeven en afgewerkt met mooie, lichte grijsgroene tegels.

Het lunch- en werkcafé bevindt zich eveneens achter de beveiligde schil en is afgesloten met een glazen deur. “Omdat het concept uitgaat van ‘van reuring naar rust’ hadden we het café liever open gehouden”, zegt Van Rooij. “Maar dat kon niet vanwege de brandcompartimenten, en ook voor de privacy moest het af kunnen worden gesloten.”

Landkaart

Aan de andere kant van de entreeruimte zijn op de begane grond vergaderruimtes en teams-, werk-, concentratie- en aanlandplekken. De werkplekken zijn er in verschillende soorten – van coupézitjes tot lange tafels en plekken tegen de wand – en hebben een huiselijke, kleinschalige uitstraling. Van Rooij: “We wilden geen ‘legbatterij’ met werkplekken, maar een omgeving creëren die aanvoelt als een prettige huiskamer en een verlengstuk is van het thuiswerken, en dat is super goed geslaagd.” De circa 100 medewerkers van G&O werken gemiddeld drie dagen op kantoor en twee dagen thuis, en de flex-factor is 0,4. “Maar ze zijn ook veel onderweg en nooit allemaal tegelijkertijd hier”, zegt Van Rooij.

De werkplekken bevinden zich veelal in de open ruimte, voor afscheiding hangen er gordijnen met een mooi kleurverloop (Dum Dips van Dum). Daarnaast is er veel rustgevend groen bij de werkplekken, net als in de rest van het gebouw – waarvoor Burobas een uitgebreid groenplan maakte. Vrijwel al het meubilair is nieuw, “Want de meeste bestaande meubelen waren niet geschikt voor het concept”, aldus Van Rooij. In een van de vergaderruimtes is een wand bedekt met een imposante landkaart in vilt van het werkgebied van G&O, ontworpen en vervaardigd door Het Stille Verzet.

Openheid

Ook op de eerste en tweede verdieping boven de entreeruimte zijn werkplekken. Voorheen waren hier gesloten kantoren voor onder meer de directeur en de secretaresse, aan een brede middengang waar nu het nieuwe atrium is. “Dat zou anders verloren ruimte zijn”, aldus Van Rooij. Op een vergaderkamer na zijn de verdiepingen helemaal open en iedereen werkt flexibel – ook de directeur. Ook hier is veel groen; in het atrium hangen grote ronde plantenbakken aan rails, een systeem dat door Burobas werd bedacht op basis van de bakken die de groenspecialist heeft geleverd.

Dankzij de openheid en het nieuwe atrium is er nu veel meer en beter contact tussen de medewerkers dan voor de transformatie. “Vroeger was er zelfs een ‘appgroep eerste verdieping’”, weet Van Rooij, “de mensen die daar werkten hadden nauwelijks contact met de rest.” Dat er nu meer interactie is, bevestigt ook Ilse Schrijver, projectleider bij G&O: “De organisatie heeft zich behoorlijk ontwikkeld de afgelopen tijd, en de verbouwing heeft de gewenste verandering zichtbaar en voelbaar gemaakt. We werken nu allemaal flexibel en met verschillende afdelingen door elkaar, wat de verbinding en de samenwerking verbetert. Daarnaast zijn er ook veel nieuwe collega’s, zo’n 30 van de 100, die het oude kantoor niet kennen en voor wie het werken in het nieuwe kantoor het uitgangspunt is.”

De derde verdieping van het gebouw zou oorspronkelijk mee worden verbouwd en open gemaakt, maar de ruimte bleek niet langer nodig en wordt nu verhuurd. Van Rooij: “We hadden het ontwerp al klaar en in samenwerking met Van Bokhorst Architecten zelfs een dakopbouw met terras en extra vergaderruimte gepland. Maar het plan is uiteindelijk geschrapt, want het zou een overmaat in het flexconcept betekenen. Wel jammer, want je had er een waanzinnig uitzicht op Hilversum.”

www.burobas.nl

Legenda:

Opdrachtgever G&O
Interieurarchitect Burobas
Interieurbouw RTR Interiors
Architect dakopbouw (niet uitgevoerd) Van Bokhorst Architecten
Losse meubelen Desque; o.a. Haworth, HAY, Johanson Design, Deberenn, Normann Copenhagen, Dutchglobe, De Vorm, Lintex, Rofa
Basisverlichting Technisch adviesbureau Duinwijck (INNAX)
Decoratieve verlichting Desque; o.a. Zuiver, Flos, &Tradition, Lightnet Group, De Vorm, Artemide, Tonone, Muuto, Petite Friture, Moooi
Gordijnen DUM, geproduceerd door Textiles & More
Vloeren Desso Tarkett
Tegels Mosa
Sanitair Geberit, Grohe, Villeroy & Boch
Wanden Qbiq
Vilten landkaart Het Stille Verzet
Plafonds HC KP
Materiaal vast meubilair DecoLegno
Vilt huisje entreeruimte i-did
Projectmanagement AT Osborne
Adviseur bouwfysica en installaties Duinwijck (INNAX)
Constructeur Pieters Bouwtechniek
Aannemer bouwkundig en installaties Hemubo
Aannemer Koelewijn Bouw
Oppervlakte 1.625 m2 BVO