BIG ART is in 2016 gestart door Anne van der Zwaag als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal wordt gewerkt met vaste stands en witte wanden. Bij BIG ART speelt de bijzondere locatie een belangrijke rol. Van der Zwaag: “Veel van de grote installaties worden speciaal voor deze beurs gemaakt; ze gaan een samenspel aan met de locatie. De hoge hallen en rauwe ruimtes zorgen voor een spannend contrast met de kunstwerken. Hierdoor wordt elke editie door de bezoekers weer anders ervaren. BIG ART biedt kunstenaars de kans om een keer groots uit te pakken, wat binnen de context van een beurs, galerie of museum niet altijd mogelijk is.”
Kruisbestuiving op BIG ART
De bezoeker ervaart de kunstwerken als op een tentoonstelling, de selectie wordt per ruimte zorgvuldig samengesteld waardoor elke hal een andere sfeer ademt. Ruim 75 kunstwerken van formaat worden tentoongesteld in prikkelende combinaties. Curator Van der Zwaag kijkt daarbij naar een interessante mix van sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie en multimedia installaties; van abstract tot figuratief en uitgevoerd in verschillende materialen. Deelnemende galeries aan deze editie zijn onder andere Rademakers Gallery, Galerie Bart en GoMulan Gallery. Naast zelfstandige kunstenaars als Leoniek Bontje, Koen Dudink, Lique Schoot en Sigrid Calon. Een flink aantal kunstwerken is het afgelopen jaar naar aanleiding van BIG ART verkocht en alle inkomsten uit de verkoop gaan volledig naar de deelnemers.
Nieuwe energie
Afgelopen periode hebben kunstenaars volop nieuw werk gemaakt en ze staan te trappelen om dit te presenteren. Ook kunstliefhebbers kijken extra naar tentoonstellingen en beurzen uit. Zij moesten lang wachten. BIG ART brengt vraag en aanbod, inspiratie en vernieuwing weer bij elkaar in een unieke ambiance die je aan den lijve kunt ervaren. Van der Zwaag: “De beleving van kunst is een belangrijk uitgangspunt bij BIG ART. Dit kan zitten in aspecten als geluid en beweging, maar ook in de manier waarop een kunstwerk wordt gepresenteerd. Sommige bezoekers komen voor de kunstinstallaties en ontdekken de locatie, anderen worden door de locatie aangetrokken en verrast door de kunst.”
Creativiteit en cultuur
Het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal is een bosrijk gebied onder de rook van Amsterdam. De voormalige munitiefabriek uit de 19de eeuw beslaat ruim 42 hectare en telt 108 industriële gebouwen waarvan 53 monumenten; het was het hart van de verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam. Het afgelopen decennium hebben een groot aantal creatieve ondernemers zich hier gevestigd en er een bruisend terrein van gemaakt. De Projekt.Fabriek is voor de derde maal aan BIG ART ter beschikking gesteld door van Hembrug Zaandam B.V. bestaande uit ABC Vastgoed, LIFE Europe en Ten Brinke Vastgoedontwikkeling. Komende periode wordt het Hembrugterrein ontwikkeld tot een gemengd stedelijk gebied met behoud van het unieke karakter en met een grote rol voor creativiteit en cultuur.
- Bekijk ook
- https://www.hembrugterrein.com/